przetwory - 14998 przepisów (strona:147/1000)

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę 86

zalewie gyros (6 słoików po 0.75 litra): ok 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki (600 g) 3-4 cebule (400 g) 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów 1,5 szklanki cukru (300 g) szklanka octu 10 % (220 ml) szklanka oleju rzepakowego (220 ml) opakowanie przyprawy do gyrosa Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki i kroimy w grubsze(...)odwracam do góry dnem na około 12 h. [caption id="attachment_9293" align="aligncenter" width="1200"] Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę[/caption] Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków: Ogórki W Ketchupie – Ogórki Na Zimę Ogórki W Miodzie – Do Słoików Na Zimę Surówka Obiadowa Na Zimę Z Kapusty I Ogórków – Sprawdzony Przepis Długoterminowa Surówka Z Kapusty, Ogórków

e-PrzepisyKulinarne
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ: zobacz wypróbowany przepis 277

curry i kurkumą.        Doskonałe  ogórki  z curry i kurkumą - wypróbowany przepis na chrupiące i aromatyczne ogórki do słoików na zimę. Samodzielnie przygotowane przetwory, to świetny sposób na zamknięcie w słoiku smaku lata. Uwielbiam sezon na przetwory - kuchnia zamienia się na ten czas w fabrykę słoików na zimę :) Oto przepis na ogórki w zalewie curry

Moja Książka Kucharska
Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty 122

czosnek","imbir","kalarepa","kapusta","kiszona kapusta","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-11T20:22:45+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT3M","totalTime":"PT33M","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":["Korea\u0144ska"],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"30 cal"},"recipeIngredient":["1 kg kapusty peki\u0144skiej","4 \u0142y\u017cki soli morskiej","1 szklanka wody","3 \u0142y\u017cki m\u0105ki(...)wpzoom-rcb-direction-step-15944941321879639","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":2}} Drukuj Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty i chili 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Przetwory Kuchnia: Koreańska Trudność: Średnie Przygotowanie 30 min. Gotowanie 3 min. Kalorie 30 kcal Koreańska kiszona kapusta pekińska. Wyśmienity dodatek do potraw. Kimchi to gwarancja zdrowia jelit i dobrego samopoczucia. Czas

ProstePesto.pl
Ocet jabłkowy z trawą cytrynową – przepis 96

Ocet jabłkowy z trawą cytrynową Octy to przetwory, które przygotujemy metodą Zero Waste – do ich produkcji można użyć skórek, ogryzków, kawałków, pod warunkiem że są zdrowe, nie zepsute i nie spleśniałe. Bardzo polecam Wam produkcję własnych octów – nie jest to trudna sprawa, choć wymaga systematyczności (codziennego mieszania) i czasu. Warto poeksperymentować ze smakami. Jeśli macie zalegające w szafkach przyprawy(...)miesięcy kiedy to w naszym słoju zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa a potem już klarowanie i dojrzewanie octu. Po tym czasie mamy pyszny dodatek do sałatek, zupa, napoi, do przetworów albo do kosmetyki, można zrobić z nich np tonik. PRZEPIS NA OCET JABŁKOWY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ Składniki : 0,5 szkl skórek i ogryzków jabłkowych 4 łyżki suszonej trawy cytrynowej

Dorota Smakuje
Pomidorki koktajlowe marynowane 104

Właśnie zaczął się mój ulubiony czas w roku, czas przetworów. Staram się zamykać w słoikach wszystko co tylko można. Uwielbiam potem oglądać te wszystkie kolorowe pyszności zamknięte w słoikach, a jeszcze bardziej lubię je jeść. Przetwory to taki mały kawałek lata ukryty w słoikach w mojej spiżarni. Dziś zapraszam na pyszne słodko-kwaśne, kolorowe pomidorki koktajlowe. Niezastąpiony dodatek do obiadu

Krylowa Kuchnia
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 145

rozlewa jak sos. Nie trzeba się bać pektyn, ponieważ jest to naturalny produkt pozyskiwany z owoców, warzyw i nasion, jest źródłem błonnika. 🍏 Pektyna jabłkowa To najpopularniejsza pektyna używana do przetworów domowych, można kupić ją w sklepach stacjonarnych i przez internet. Kupuję ją w dużym opakowaniu po 500 g, to wystarcza na przygotowanie sporej ilości pysznych domowych dżemów. Oczywiście są domowi(...)truskawkowy z kwiatem czarnego bzu .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepszy dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu, skórki z cytryny i imbiru. Course Przetwory Cuisine Polska Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Author Anna Equipment Słoiki Ingredients 1 kg truskawek 4 łyżki soku z cytryn skórka otarta z jednej cytryny

SprawdzonaKuchnia.pl
Dżem truskawkowy z płatkami róży 94

lubi konfitury z dodatkiem róży, to ten domowy dżem powinien Wam przypaść do gustu. Listę róż nadających się na przetwory znajdziecie na dole. Składniki: 1 kg truskawek 300-400 g cukru 1-2 szklanki płatków róży sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: 1. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zasypać cukrem, odstawić, by puściły sok, po czym(...)cytryny. mieszać i gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. 3. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić - nie trzeba pasteryzować. Smacznego!!! Gatunki róż nadające się na przetwory Źródło: http://rosarium.com.pl/tag-produktu/roza-na-przetwory

Kuchnia domowa Ani
Ocet z kwiatów mniszka lekarskiego – przepis 104

Ocet z kwiatów mniszka lekarskiego – przepis Octy to przetwory, które przygotujemy metodą Zero Waste – do ich produkcji można użyć skórek, ogryzków, kawałków, pod warunkiem że są zdrowe, nie zepsute i nie spleśniałe. Bardzo polecam Wam produkcję własnych octów – nie jest to trudna sprawa, choć wymaga systematyczności (codziennego mieszania) i czasu. Warto poeksperymentować ze smakami. Teraz wiosną warto poeksperymentować(...)miesięcy kiedy to w naszym słoju zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa a potem już klarowanie i dojrzewanie octu. Po tym czasie mamy pyszny dodatek do sałatek, zupa, napoi, do przetworów albo do kosmetyki, można zrobić z nich np tonik. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania octu z kwiatów mniszka lekarskiego. PRZEPIS NA OCET Z KWIATÓW MNISZKA Składniki : 1 szklanka kwiatów mniszka

Dorota Smakuje
Młoda kapusta kiszona 94

Młoda kapusta kiszona sprawdzony przepis na kapustę kiszoną z marchewką i koperkiem. Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem nie ma sobie równych. Jest fantastycznie chrupiąca

Cztery Fajery
Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia. 100

produktów spożywczych. Tracą one do 1/3 zawartości witamin i trochę mniej substancji mineralnych. Okazuje się jednak, że nadal zachowują ich więcej, niż po zastosowaniu innych procesów utrwalania (suszenie, peklowanie, przetwory z dodatkiem cukru, czy soli). Najgorzej mrożenie znoszą produkty z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej — białkowe i węglowodanowe. Dietetycy zalecają stosowanie mrożonek zwłaszcza zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest(...)mrożonek Aby produkty mrożone zachowywały swoje wartości odżywcze i nie szkodziły zdrowiu, ważna jest znajomość zasad ich przechowywania. Temperatura zamrażania powinna wynosić nie mniej niż 18 stopni Celsjusza. Kupując przetwory mrożone w sklepie, należy pakować je w specjalne torby termiczne, by nie dopuścić do rozmrożenia (niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego). Żywność w zamrażarce należy przechowywać od 6 do 12 miesięcy

ProstePesto.pl
Konfitura z wiśni 75

mieszać i zbierać powstającą pianę. Gorące wiśnie przelewać do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, postawić na zakrętce. Gdy słoiczki będą chłodne, odwrócić je i pozostawić do stężenia owocowego przetworu. Konfiturę z wiśni przenieść w chłodne i ciemne miejsce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Konfitura z wiśni pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Owocowy ser 69

wakacje często korzystamy z przepisów ze starych książek. W jednej z nich natrafiliśmy na intrygujący tytuł przetworu – owocowy ser . Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy od razu nie wybrali się do sadu na jabłka. Cała rodzina, pobudzona ciekawością, oczekiwała na efekty naszego kulinarnego pichcenia. Trochę to trwało, ale wreszcie ser owocowy pojawił się na naszym stole i można było skosztować

niecodziennikpary
Marynowane podgrzybki 150

Opis Marynowane podgrzybki : Marynowane podgrzybki to świetny pomyśl na przechowanie kawałka lasu na dłużej.Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej. Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki(...)stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania z podgrzybkami . Składniki : 500 g podgrzybków 180 ml octu 500 ml wody 1 duża cebula 2 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 2 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Passata – sos pomidorowy – przecier pomidorowy 67

Pulpę również należy gotować, tak długo aż wyparuje nadmiar wody. 60 kg pomidorów, dwa dni bałaganu w kuchni… czy warto było?  No jasne! Smak i aromat domowych przetworów pomidorowych to smak i aromat dojrzałych pomidorów zerwanych latem z krzaka! No to dzieła! Składniki Pomidory odmiany lima – ilość dowolna sól Wykonanie I Przepis – POMIDORY BEZ SKÓRY

Tajemnice Smaku