rabarbaru i truskawek. Galaretka rabarbarowa znakomita do ciast, deserów i pieczywa . Ciasto z rabarbarem to jeden z najpopularniejszych wypieków na wiosnę. Bliżej lata kiedy mamy dużo rabarbaru warto zrobić przetwory z rabarbaru. Dziś polecam prosty przepis na pyszną galaretkę z truskawek i rabarbaru. Jakie przetwory można zrobić z rabarbaru? Najpopularniejszy jest dżem z rabarbaru, mniej znana jest galaretka rabarbarowa, która
Dieta moja pasjaSyrop z marzanki wonnej Domowy syrop do herbaty, napojów i ponczu majowego. Syrop z marzanki wonnej jest podstawą przepisu na poncz majowy, niemiecki orzeźwiający napój podawany
Cztery FajeryDip do mięsa Przepis na gęsty sos do mięsa i wędlin. Dip do mięsa pieczonego jest jednym z wielu sposobów na urozmaicenie smaku potraw. Przed nami
Cztery FajeryDżem ze śliwek z trzech składników, pyszny, prosty, domowy, w sezonie idealny. Przygotujesz go błyskawicznie. Jest prosty i bardzo smaczny. Jeden z lepszych przetworów na kanapki, placki, omlety czy naleśniki. Możesz dodać do niego dodatki, o których napiszę poniżej. Zapraszam po przepis na pyszny i prosty dżem ze śliwek, idealny do kolekcji jesiennych przetworów. Dżem ze śliwek SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniZakwas z buraków i jabłek. Przepis na kwas buraczany na barszcz czerwony. Zakwas z buraków i jabłek pewnie kojarzy Ci się z Bożym Narodzeniem, ale
Cztery FajeryKontynuując tematykę przetworów na zimę, z naciskiem na takie, które wspierając naszą odporność, zapraszam Was po przepis na syrop z owoców czarnego bzu. Czarny bez jest wspaniały, ponieważ dwukrotnie w roku można wykorzystać jego dary - wiosną drobne, białe kwiaty, jesienią natomiast czarne okrągłe owoce. Ponadto rośnie dziko, na bezdrożach, przy polach, łąkach czy na nieużytkach, więc nie trzeba go samodzielnie(...)hodować - wystarczy wybrać się na spacer i skorzystać z możliwości zrywania na ogólnodostępnym terenie. Czarny bez (owoce i kwiaty) zawierają dużo flawonoidów, a to oznacza, że przetwory z bzu działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a także wzmacniają układ krwionośny. W tym roku może już być ciężko, aby znaleźć jeszcze owoce, chociaż u mnie na wsi gdzieniegdzie jeszcze wiszą. Owoce najlepiej
W kuchni Karmel-itkicebuli na zalewę: 150 g cukru lub ksylitolu (ja użyłam ksylitol) – niepełne ¾ szklanki 250 ml 250 ml oleju (użyłam rzepakowego) 250 ml octu jabłkowego 6% 1 ½ łyżki soli do przetworów (około 40 g) 1 ½ łyżeczki pierzu grubo mielonego 10 ziarenek ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Surówka Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki, przekładam(...)wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Surówka jest gotowa, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePrzepis na grzyby marynowane. Zalewa octowa do grzybów leśnych z dodatkiem przypraw Przepis na grzyby marynowane w occie wcale nie jest trudny. Wystarczy dobra
Cztery Fajerykonserwant. Już w starożytności wybitny medyk – Hipokrates stosował ocet jabłkowy w leczeniu . Głównie przy czyszczeniu i odkażaniu ran. Współcześnie używamy z powodzeniem octu jabłkowego do konserwowania żywności. Sprawdź przetwory na zimę , gdzie ocet zaraz obok cukru jest najczęściej wykorzystywanym środkiem konserwującym. W przeciwieństwie do popularnego octu spirytusowego, jabłkowy charakteryzuje się alkalizującymi właściwościami i dzięki temu nie zakwasza organizmu . Ocet(...)Zobacz jakie to proste: Jak w prosty sposób zrobić domowy ocet jabłkowy? Ocet wykonuję samodzielnie w domu. Oprócz satysfakcji i oszczędności pieniędzy, mam przede wszystkim pewność jego pochodzenia. Do przetworów na ocet najlepiej nadają się niepryskane i nienawożone owoce. Podsumowanie. Ocet jabłkowy zawiera zaledwie 3 kalorie w 1 łyżce (15ml). Idealnie podkreśla smak potraw kulinarnych. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym
Ania gotujeWrzesień to czas przetworów. W tym miesiącu bardzo dużo się dzieje w naszych kuchniach i sporo warzyw i owoców ląduje w słoikach. Są to przetwory i na słodko i na wytrawnie. Dziś chciałam opowiedzieć co nieco o suszonych pomidorach. Teraz jest właśnie najlepszy moment, aby je wysuszyć. Suszone pomidory możemy później wykorzystać, jako dodatek do sałatek, dań mięsnych
Kulinarne przygody Gatitynich kompoty: kompot ze śliwek do obiadu (kliknij po przepis). kompot ze śliwek do słoików na zimę (przepis poniżej) Bardzo lubię smak śliwek. Dlatego każdego roku robię z nich przetwory na zimę . Kompot ze śliwek jest moim ulubionym smakiem zaraz po uniwersalnym kompocie z wiśni. Szklanka kompotu ze śliwek do obiadu Składniki na kompot ze śliwek na zimę. Z podanych(...)wyścielonym ręcznikiem bądź ściereczką kuchenną. Przykrywam drugim ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiam tak do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu wynoszę słoiki z kompotem do chłodnej piwnicy. Ostatnio coraz częściej pasteryzuję przetwory na zimę w piekarniku. Pasteryzuję w temperaturze 110 stopni C przez 20-25 minut dla słoików 0,9 litra. PS. Pamiętaj o podstawowej zasadzie temperatur. Gorące słoiki zalewam gorącą wodą
Ania gotujełyżek miodu w zależności od słodkości jabłek (*) Moja babcia twierdzi, że najlepiej nadają się same skór ki z jabłek . Dlatego ocet wykonujemy najczęściej wraz z przygotowywaniem innych przetworów na zimę z jabłek. Zostają nam wówczas obierki, pulpa po soku lub ogryzki, z którymi nie ma co zrobić. Nadają się one doskonale do wykonania domowego octu. Niemniej jednak jeśli nie masz(...)octu spirytusowego ze sklepu. Do czego używam ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy wykorzystuję zamiennie wszędzie tam gdzie używa się octu sklepowego: sałatki (na przykład sałatak z ogórków na zimę , przetwory zimowe , sosy, mikstur ziołowych… Pamiętaj, że w domowym occie jest 5% kwasu octowego, podczas gdy sklepowy ocet ma 10%. Uwzględnij to przy dodawaniu do potraw. Z octu jabłkowego możesz przygotować pyszny
Ania gotujeUwielbiam cukinię i będę to powtarzać zawsze. To jedno z warzyw z którego można przyrządzić praktycznie wszystko od przetworów po desery. Pamiętacie moje ciasto czekoladowe z cukinii? Nie znam lepszego. A dziś u mnie kolejny przepis – cukinia marynowana z papryką. Prosta i szybka w przygotowaniu a zimą cieszy nie tylko oko ale przede wszystkim podniebienie. Składniki
Fascynacje Anipuszką, to należy pamiętać, że w słoiku czy plastiku ( tego raczej unikajmy) to też są konserwy. Papryka marynowana w occie Marynowanie papryki w occie to jeden z najpopularniejszych przetworów z tym warzywem. Chrupiąca, lekko kwaśna papryka z olejem marynowana doskonały sposób na domowe przetwory. Można marynować paprykę w jednym kolorze. Jednak marynowana kolorowa papryka nie tylko piękny słoik z marynowanym
Dieta moja pasja