termometrem Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie. W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami na świat zrobiłam coś naprawdę na szybko. Miały być przetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta(...)Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście – tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek
Pieprzyć z FantazjąSmażone grzyby na zimę – przetwory do słoików Świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych grzybów leśnych na dłużej. Smażone i zapasteryzowane w słoiki podgrzybki, maślaczki, borowiki czy koźlarze, po otwarciu smakują jak świeżo zebrane. Wystarczy na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać grzybki ze słoiczka, wymieszać, poddusić przez chwilę, można też dodać trochę śmietanki, i już mamy pyszny sosik(...)PRZEPIS TUTAJ (klik) SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Smażone grzyby na zimę – przetwory do słoików pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemraczej nie przyniesie pożądanych efektów w postaci poprawy zdrowia i samopoczucia. My tutaj – z oczywistych względów – nie będziemy zajmować się tą wersją diety ketogenicznej . Mleko i jego przetwory – jeść czy nie? Inne podejście do diety ketogenicznej to zachowanie w diecie mleka i przetworów mlecznych. W związku z tym, że na diecie ketogenicznej wskazane są produkty wysokotłuszczowe, część(...)osób nie wyłącza z jadłospisu tłustej śmietany lub serów. Oczywiście każdy musi w tej kwestii samemu podjąć decyzję. Jednak ja ze swojej strony raczej odradzałabym spożycie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich silne działanie prozapalne. Ideą diety ketogenicznej jest przecież wyeliminowanie stanu zapalnego. Dotyczy to zwłaszcza początkowego etapu diety. Po jakimś czasie można sobie pozwolić od czasu
Modern Cave Girloccie to dary natury, prawdziwy rarytas, w sklepie są drogi i nie wiadomo z jakiego źródła. A jesień to idealna pora na zbieranie grzybów i robienie z nich przetworów. Oprócz dżemów i warzywnych przetworów np. z pomidorów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Do marynowania najlepsze są grzyby małe i jędrne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy n The post Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – The post Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego przepisu, ale nalewka na zielonych orzechach włoskich to od około 20 lat obowiązkowy punkt na liście naszych domowych przetworów. Tyrolska nalewka na zielonych orzechach ma nie tylko walory lecznicze, ale też doskonale smakuje z sokiem jabłkowym i kawałkiem jabłka w roli zagrychy. Jest to jednak bardzo mocny alkohol
Cztery Fajeryduża komora piekarnika o pojemności 72 litrów pozwala na pieczenie na trzech poziomach jednocześnie szeroki zakres temperatur od 30 do 300 stopni umożliwia zarówno suszenie warzyw i owoców, pasteryzowanie przetworów jak i pieczenie potraw wymagających bardzo wysokiej temperatury, jak pizza czy tzw. flat bread łatwa i intuicyjna obsługa piekarnika w tym także systemu pary. Bardzo przydatną funkcją jest możliwość opóźnionego
Cztery Fajerycenny antyoksydant - likopen, który odpowiada za właściwości lecznicze pomidorów oraz ich czerwony kolor. Pomidory nawet po przetworzeniu są równie wartościowe co świeże, a jeśli chodzi o likopen to w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej. Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo(...)podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor
Kuchnia MagdaLenycenny antyoksydant - likopen, który odpowiada za właściwości lecznicze pomidorów oraz ich czerwony kolor. Pomidory nawet po przetworzeniu są równie wartościowe co świeże, a jeśli chodzi o likopen to w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej. Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo(...)podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor
Kuchnia MagdaLenypełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej... Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku. Przepisy na nasze produkty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich(...)upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin i smaku lata! P.S. W Manufakturze Wielkopolskiej mamy sentyment nie tylko do ponadczasowych przepisów i wielowiekowych, sprawdzonych metod przygotowywania przetworów, ale także do tradycyjnych, bezpiecznych dla środowiska opakowań – szklanych słoików i ekologicznych, całkowicie biodegradowalnych tekturowych pudełek wypełnionych drewnianym siankiem
Szalona Kuchnia Ewelinyzwany biały sok żurawinowy. Jak większość roślin, żurawina najzdrowsza jest jeśli spożywamy ją na surowo, jednak jej kwaśny smak odstrasza wielu zainteresowanych. Dlatego z żurawiny tradycyjnie przyrządza się przetwory: soki i konfitury, szczególnie chętnie podawane do mięsa, często kandyzuje się owoce, żeby cukrem zrównoważyć ich kwaśny smak. Zaledwie 5 procent wszystkich zebranych owoców jest sprzedawana w świeżej postaci. Żurawina Zawiera(...)samym zmniejszając jego konsekwencje zdrowotne. Chociaż żurawina najzdrowsza jest surowa, nie nadaje się za bardzo do jedzenia w tej postaci, ze względu na bardzo kwaśny smak. Sięgamy więc po przetwory – warto jednak uważnie czytać etykiety. Soki i dżemy, konfitury, herbatki i wszystkie inne przetwory bardzo często opierają się na innych czerwonych owocach i aromatach, a niewielkim udziałem prawdziwych żurawin. Żeby
Pomysłowa kuchniapotraw. Czy mogłabym obniżyć lub podnieść koszty? Pewnie trochę bym zaoszczędziła, gdybym piła zwykłe, 3 razy tańsze mleko, zamiast roślinnego (wyjaśniłam Wam w pierwszej części wpisu dlaczego unikam przetworów mlecznych). Taniej wyszłoby także gdybym zrobiła własne pesto, hummus i tortille do tacosów z kurczakiem. A co z droższymi produktami? Na rynku dostępne są produkty, które choć niosą za sobą(...)kupowania na zapas. Szczególnie jeśli zdarza nam się gromadzić produkty szybkopsujące się, na które nie mamy pomysłu. Sięgajmy po sezonowe warzywa i owoce , a zimą po mrożonki, kiszonki, przetwory i rośliny strączkowe Polujmy na promocje i miejmy na uwadze zmienność cen ustalając jadłospis – przykładowo często zdarza się, że w jednym tygodniu awokado kosztuje 5 zł, a w kolejnym
Powiedz dietom nieJesień to piękny czas na przygotowywanie przetworów na zimę. Uwielbiam te chwile, kiedy po domu unosi się korzenny zapach smażonych powideł śliwkowych, różnego rodzaju konfitur czy dżemów przygotowywanych z jesiennych owoców. Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę. Przed Wami konfitura ze śliwek i fig usmażona z dodatkiem korzennych przypraw. Pyszna do naleśników, tostów(...)wyjadania po prostu ze słoika! Na blogu znajdziecie także inne jesienne przetwory z owoców: Klasyczne powidła ze śliwek Marmolada z aronii z jabłkami Antonówki na zimę Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru Konfitura z aronii i śliwek Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami
Kulinarne przygody GatityWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu
Cztery Fajery