sobie teraz głośno myślę nad szczawiem konserwowym, który można dostać w wielu sklepach i który naprawdę daje radę jako posezonowy dodatek do zup. Jestem obecnie w trakcie robienia przetworów z ogórków i pomyślałam, że może warto byłoby zakonserwować szczaw? Robiliście to już kiedyś w domu? Jeżeli tak, napiszcie do mnie jakie macie patenty na tego typu przetwory. Myślę, że spokojnie(...)dostanę jeszcze większe ilości szczawiu i spróbuję zamknąć go w słoiki. Muszę poczytać na ten temat. I powiększyć piwnicę. Jakoś. A tymczasem idę kończyć przetwory z ogórków, jak dobrze pójdzie jutro zrobię zdjęcia i może coś opublikuję w najbliższych dniach. Do mojego corocznego zestawu wskoczyły trzy nowe wersje ogórków, przynajmniej jednym przepisem podzielę się z Wami (mam nadzieję, że ogórki
KardamonovyOgórki curry Hit wśród przetworów! Świetny dodatek do obiadu, grilla lub kanapek. Jedne z moich ulubionych zapraw na zimę, choć można je spożywać już po tygodniu od zamknięcia słoików. Polecam! Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 2 cebule 6 płaskich łyżeczek gorczycy 6 liści laurowych po 3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika po 3 ziarenka pieprzu do każdego(...)dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ogórki curry
Blog z Apetytemniedawna działkę z bardzo wczesną czereśnią, która ma już dojrzałe owoce do jedzenia na początku czerwca. Uwielbiam świeże czereśnie prosto z drzewa, ale polecam zrobić z nich domowe przetwory np. czereśnie w słoikach. Przepis na kompot z czereśni na zimę nie wymaga kulinarnych umiejętności, ani doświadczenia w robieniu przetworów. W ogóle zrobienie kompotów nie jest trudne: – Kompot z porzeczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe przetwory, między innymi przepis na ogórki małosolne , sałatkę z cukinii do słoików , paprykę konserwową , ketchup z cukinii. Co roku staram się uzupełnić moją spiżarnię czymś nowym, ale robię również tradycyjne ogórki konserwowe .Takie ogóreczki są świetnym dodatkiem do kanapek, a także nieodłącznym składnikiem wielu sałatek. Mogą być serwowane również same(...)garnku i zagotowujemy. Ogórki zalewamy przygotowaną zalewą, słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Gdy słoiki „zaciągną” nasze przetwory umieszczamy w spiżarni Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemdelikatnie wyczuwalnym bakłażanem. Jeśli chcecie spróbować innej wersji połączenia papryki, bakłażana i dodatkowo pomidorów to polecam sprawdzić przepis na domową Ljutenice / Lutenicę . A co można jeszcze zrobić z papryki? Przetwory z papryki! Mój najprostszy przepis na ajvar Składniki: 8 czerwonych papryk 2 bakłażany 1 mała, ostra papryczka 3-4 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu winnego (opcjonalnie) 1 łyżeczka miodu(...)jest już odpowiednio doprawiony, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki aby się schłodził, najlepiej na całą noc. Schłodzony Ajvar jest najlepszy w smaku. Jeśli chcemy zrobić ajvar jako przetwory na zimę, należy go dokładnie zagotować, następnie gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcaić pokrywki i pasteryzować w delikatnie gotującej się wodzie, w szerokim garnku, przez ok. 15 minut. Po wyjęciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiadu czy kanapek. Sam przepis jest niezwykłe prosty i każdy poradzi sobie ze zrobieniem tych pysznych ogóreczków. Składniki 3 kg ogórków 3 papryki 3 cebule 3 łyżki soli do przetworów Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli do przetworów 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)Przygotowanie Ogórki ze skórką tnę na cienkie talarki (można ręcznie lub za pomocą robota kuchennego), cebule i paprykę kroję w cienkie paski i zasypuje 3 łyżkami soli do przetworów, odstawiam na 1h. Po tym czasie lekko odciśnięte warzywa wkładam do gotującej się już zalewy i gotuje 5 min. Wkładam do słoików i gotowe. Nie trzeba już pasteryzować. Autor przepisu: Marta
Wasze Przepisyciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści *** *** Zalewę dodajemy do miski z warzywami, mieszamy *** *** Warzywa z sosem przekładamy do słoików *** *** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy *** *** Ja już od dawna wszystkie przetwory pasteryzuje w piekarniku i bardzo polecam ten sposób *** *Sposoby pasteryzacji: W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą(...)dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Ogórki w zalewie gyros Przepis tutaj (KLIK) Ogóreczki krokodylki Przepis tutaj (KLIK) Artykuł Sos słodko-kwaśny
Blog z ApetytemBuraczki tarte na zimę Przepis na tarte buraki do słoików. Buraczki tarte na zimę to już tradycja w naszym domu, podobnie jak konfitura z czerwonych
Cztery Fajery