przetwory - 15421 przepisów (strona:127/1029)

Czarna porzeczka we własnym soku 105

Owoce we własnym soku można wykorzystać bezpośrednio do spożycia, można też przygotować z nich różne przetwory: kompoty, soki oraz potrawy, np. zupy, napoje, desery, ciasta itp. Utrwalanie owoców we własnym soku jest proste i szybkie. Prawidłowo sporządzane przetwory zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor. Można je sporządzać z niewielkimi dodatkami cukru lub zupełnie bez cukru.   Ja uzyskałam(...)dniach (od czasu do czasu potrząsać lekko słojem ) porzeczki puściły sok i przełożyłam je, układając  ściśle, do małych słoiczków, które poddałam krótkiej pasteryzacji. Drugi sposób znalazłam w książce "Przetwory: warzywa, owoce, grzyby"  wyd. z 1992 roku: Składniki: 1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dag cukru ,  Porzeczki opłukać na sicie pod bieżącą wodą lub zanurzając je kilkakrotnie

Kulinarne przemyslenia
Ogórki z curry i chili 302

Ogórki z curry i chili to kolejny pomysł na przetwory ogórkowe na zimę. Ten przepis jest mniej tradycyjny niż na ogórki kiszone czy konserwowe, trochę zalatuje kuchnią orientalną za sprawą użytych przypraw, ale świetnie sprawdza się na różnego rodzaju okazje. Ogórki przygotowywane w ten sposób są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Można do nich użyć trochę(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ogórki myję i przekładam na durszlak żeby odciekły z wody. Słoiki i przykrywki myję i wyparzam (jak do każdych przetworów). Umyte ogórki kroję w plasterki razem ze skórką. Nie są to takie bardzo cienkie plasterki jak do mizerii, tylko takie ciut grubsze. Pokrojone ogórki nakładam do słoików. Do każdego słoika

Waniliowe Improwizacje
Ogórki kanapkowe – przepis 138

zimę z kurkumą w zalewie octowej. Idealny dodatek do kanapek i nie tylko. Zobacz koniecznie jak zrobić pyszne domowe ogórki na kanapki i zatrzymaj smak lata w tych aromatycznych przetworach! Do ich przygotowania potrzebne Ci będą tylko ogórki, marchewka, papryka, trochę przypraw i bardzo prosta zalewa! Ogórki kanapkowe Domowe ogórki kanapkowe zrobiliśmy po raz pierwszy kilka lat temu według przepisu(...)uzyskania ładnego koloru. Naszym zdaniem obecne proporcje składników doskonale równoważą słodki i kwaśny smak zawarty w tych ogórkach. Ogórki kanapkowe w słoikach, to świetny pomysł na proste w przygotowaniu przetwory na zimę. Do przepisu najlepiej sprawdzą się ogórki świeże, takie prosto z krzaka, z własnego ogródka. Jeśli ogórki, których chcesz użyć są ze sklepu i nie masz pewności

Kuchnia Na Wypasie
Ogórki po koreańsku 132

gochugaru, więcej informacji na temat papryki gochugaru znajdziesz na dole artykułu. 3 cm kawałek imbiru, 500 gramów wody  3 łyżki sosu sojowego,  1 łyżeczka niejodowanej soli do przetworów, Ogórki kiszone z sosem sojowym po koreańsku  1. Umyj ogórki i namocz przez 3 godziny w lodowatej wodzie. Czosnek drobno posiekaj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce

Cztery Fajery
Kiszona brukselka – naturalny probiotyk 129

tysięcy lat. To naturalny proces, w trakcie którego dochodzi do kontrolowanego psucia żywności. Kisić możemy praktycznie każde warzywo, a wartość, jaka płynie z kiszenia jest nie do przecenienia. Kiszone przetwory to przede wszystkim skarbnica witamin – antyoksydantów, czyli witamin: C, A i E. Mają one działanie przeciwnowotworowe, ale nie tylko. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność. Szczególnie mocno przyczyniają się(...)bakteriom, tylko nastawiamy słoiki z kiszonkami! Brukselka kiszona – przepis na zdrowie Zachęcam Was gorąco do tego, by spróbować ukisić brukselkę zimą. Przygotowujemy ją nie inaczej, jak inne kiszone przetwory. Wystarczy tylko: wyparzony słoik, kilka przypraw i solanka. Reszta zadzieje się sama! Pierwsze dwa-trzy dni po przygotowaniu przetworów kiszonych ma miejsce gwałtowna fermentacja. Bakterie intensywnie się namnażają. Można

Wiszniówka
Najlepsze domowe koreańskie kimchi w wersji wege – pikantne 129

Print Najlepsze domowe koreańskie kimchi w wersji wege – pikantne Recipe by Aleksandra Course: Przetwory Cuisine: koreańska Difficulty: średni Porcje 10 porcji Czas przygotowania 2 hours  Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 2 kapusty pekińskie ok. 2,3 kg ok. 8 łyżek stołowych soli 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml wody(...)type":"Recipe","name":"Najlepsze domowe korea\u0144skie kimchi w wersji wege - pikantne","image":"","description":"","keywords":["kimchi","wege","wega\u0144skie","wegetaria\u0144skie","kapusta peki\u0144ska","kapusta","peki\u0144ska","kuchnie","\u015bwiata","przetwory","kiszonki"],"author":{"@type":"Person","name":"Aleksandra"},"datePublished":"2020-10-27T19:28:32+02:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":["korea\u0144ska"],"recipeYield":["10","10 porcji"],"nutrition":{"@type

Heca w kuchni
Hiszpańska galaretka z pigwy 140

moim zdaniem smaczniejsza. O tej porze roku piękną, dojrzałą pigwę kupisz w wielu sklepach. Widziałam ją nawet na Allegro, natomiast konfitura pigwowa dostępna jest w tureckisklep.pl  Przepisy na przetwory z pigwy konfitury z pigwy .   domowa nalewka z pigwy Galaretka z pigwy wysuszona w suszarce do warzyw.  Hiszpańska galaretka z pigwy W przepisie Tracy Ariza

Cztery Fajery
Oryginalne przetwory z grzybów - Gatita w Pytanie na Śniadanie 114

myślimy o przetworach z grzybów, to od razu przed oczami pojawiają się nam pękate słoiczki wypełnione po brzegi marynowanymi grzybami albo długie wianuszki z suszonymi kapeluszami borowików czy pod grzybków. Na pewno każdy z nas ma w swojej spiżarce takie aromatyczne zapasy. Ale z grzybów można też zrobić inne pyszne przetwory. Zobaczcie jakie oryginalne propozycje przygotowałam do programu telewizyjnego Pytanie(...)Śniadanie 💗.     Oryginalne przetwory z grzybów - Gatita w Pytanie na Śniadanie Bakłażan i świeże grzyby? Oczywiście, że tak! Pasta grzybowa ze śliwkami? To zdecydowanie jest pyszne połączenie. Zostawiam  Wam link do programu: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/50072566/oryginalne-przetwory-zgrzybow-proste-przepis

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z dojrzałych pomidorów 168

szerokie jest naczynie w którym szykujecie dżem i jak szybko odparowuje z niego płyn. Średnio to 2-3h. OPCJA 2 – dla zabieganych i tych, co lubią mniej słodkie przetwory (6 słoików po 250ml)   Gotujemy dżem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 45- 60 minut. Jedna czwarta płynu z rondla powinna odparować. Wsypujemy 2 opakowania Konfitur(...)naturalnych owocowych pektyn z dodatkiem sorbinianu potasu, chroniącym przed powstawaniem w przetworach pleśni i drożdży. To konserwant bezpieczny, używany m.in. w pieczywie, lekach i kosmetykach, całkowicie metabolizowany i wydalany z naszego organizmu), podkręcamy ogień pod naczyniem i gotujemy dżem na wysokim ogniu przez podane na opakowaniu 3 minuty.   Gorący dżem przelewamy do wypieczonych słoików, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i dalej

Karo in the Kitchen
Koreańskie pomidory na zimę – marynowane w czosnku, natce, papryce i jalapeño 218

Nikt tak jak Rosjanie nie potrafi robić przetworów. Nie dziwi mnie to ani odrobinę. Wiecie, że w 1999 roku 35 milionów małych, rosyjskich działek jak nasze działki ROD wyprodukowało 90% ogólnego rosyjskiego plonu ziemniaków, 77% innych warzyw, 87% owoców, 59% mięsa i 49% mleka? Rosyjskie Stowarzyszenie Ogrodników szacuje, że na 100 milionów ludzi 60 milionów aktywnie angażuje się w działalność(...)tylko sezon się skończy, doważę wszystko co urosło i dojrzało, krzaki zasilą kompost a ja chwilę odetchnę.   Ten przepis znalazłam na jednej z miliona rosyjskich stron z przetworami – serio, sposobów na zakonserwowanie żywności Rosjanie mają tyle co nikt, przez tak długą historię własnych upraw są w tym naprawdę bezbłędni! Jedyne co zamieniłam to ostrość – zamiast 2 główek czosnku użyłam

Karo in the Kitchen
Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii 183

zalewy naszykowane wcześniej warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.   Gotowym relishem napełniamy czyste, wyparzone słoiki, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujemy przetwory w kąpieli wodnej. Słoikom o pojemności 200ml wystarczy 10 minut pasteryzacji. Dokręcamy zakrętki, sprawdzamy czy wszystko się porządnie zassało i przenosimy przetwory do spiżarni. Pikle najlepsze są przynajmniej po miesiącu(...)koloru jeśli lubicie mocno pikantnie – dodatkowo 1 płaska łyżeczka płatków chili     *UWAGA – jeśli z jakichś względów nie chcecie używać octu spirytusowego, który w wypadku tego konkretnie przetworu sprawdza się super, można zamienić go na ocet winny, najlepiej z czerwonego wina. Nie dodajemy wtedy wody do rozcieńczenia – całym płynem ma być ocet o 5% kwasowości – używamy go 700ml

Karo in the Kitchen
Wiśnie w syropie na zimę 176

Robię przetwory na zimę w ilościach hurtowych. Tak, żeby nigdy niczego nie zabrakło kiedy najdzie mnie ochota na owoce czy warzywa, których poza sezonem nie można dostać. Wiśnie w zalewie to jedne z moich ulubionych owoców - są bardzo uniwersalne. Dodaję je do ciasta, deserów lub robię z nich kompoty, są pyszne i banalnie proste do wykonania

Prosty przepis na
Sałatka Szwedzka z Ogórków na Zimę 269

Dzisiejszy przepis poświęcony będzie miłośnikom przetworów, a dokładniej ogórków. Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie sałatki do obiadu, domowe przetwory sprawdzą się idealnie. Otwierając słoik, czujemy zapach lata, oraz przypominamy chwile ciepłych i słonecznych dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szwedzka sałatka z ogórków to idealny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych czy kanapek. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Tak przygotowane

Przepiski.pl
Sałatka z ogórków gruntowych do słoików, Jak pasteryzować przetwory? 187

Przepis ten dostałam od Przyjaciółki. Ta sałatka jest pyszna i cieszę się, że mogę w końcu z Wami się nim podzielić. Poniżej również znajdziecie mój sposób na pasteryzowanie przetworów. Składniki (na 7 słoików 0,5l): – 3 kg ogórków gruntowych – 1 średnia cebula – 3 marchewki – 2 pietruszki – natka pietruszki – 125 ml octu(...)ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz pieprz, ocet, oliwę i cukier. Odstawiamy na 0,5h żeby składniki się przegryzły. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Jak pasteryzować przetwory? Ogórki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką lub gazą. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości ogórka i doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy płyty. Od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem przez

CookYourself
Konfitura z czerwonej porzeczki 157

dodatek do deserów, gofrów i naleśników. Inaczej niż w dżemie mamy tu całe owoce. Do wykonania tej konfitury możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . W dzieciństwie mieliśmy sporo krzaków porzeczek, zarówno czarnych, jak i czerwonych. Powstawało z nich dużo pysznych przetworów, głównie dżemów. Czerwone porzeczki najchętniej zjadałam prosto z krzaczka(...)wyparzonych słoiczków i odstawiać do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia i dopiero odwracać. Konfitura z czerwonej porzeczki będzie również świetnym pomysłem na prezent, bo kto nie lubi domowych przetworów? Artykuł Konfitura z czerwonej porzeczki pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku