Pyszny i bardzo zdrowy sok z derenia jadalnego. Dojrzałe owoce derenia można suszyć, robić przetwory lub jeść na surowo, zielone zaś kisić. Dereń jest mało znany, ale warto się z nim bliżej zapoznać, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin i minerałów. Najbardziej znanym przetworem z derenia jest chyba nalewka dereniówka. Traktowano ją kiedyś jako(...)również pić bez rozcieńczania. Znacie smak soku z derenia jadalnego? Sama dereń odkryłam niedawno, ale jego smak pamiętam z dzieciństwa. Według mnie jest to jeden z najłatwiejszych do zrobienia przetworów na zimę. Jeśli macie dostęp do owoców derenia to koniecznie zróbcie sok z mego przepisu, polecam 😊 Ilość porcji: 2,5 l Czas przygotowania: 4 dni Składniki na sok z derenia
Kuchcik gotujeroku zbieram płatki dzikiej róży i wykonuję z nich różne przetwory. Większa ilość płatków róż w mojej zamrażalce sprawiła, że w końcu powstała ucierana konfitura różana. Domowa, pyszna i bardzo aromatyczna. Do tego przepisu (jak też i innych przetworów) najlepiej nadaje się różowa róża dzika, zwana również pomarszczoną. Jej kwiaty są bardzo aromatyczne, a zapach utrzymuje się nawet(...)zamrożeniu. Dodatkowo nadaje przetworom intensywny, różowy kolor. Warto poszukać krzewów tej róży w swojej okolicy lub tak jak ja – zamówić sobie sadzonkę. Inne przepisy z wykorzystaniem jadalnych kwiatów znajdziecie TUTAJ . Składniki: 100 g płatków róży (najlepiej pomarszczonej) 200 g cukru sok z cytryny do smaku Wykonanie: Zebrane płatki oczyścić i usunąć z nich ewentualne żyjątka. Następnie usunąć białe
Pasja SmakuViti” sałatka z cukinii do słoików , przetwory Viti , to po chorwacku sznurek i właśnie taka jest ta sałatka , pełna sznurków z cukinii … Pyszna i niesamowita pod każdym względem . Z cukinii bardzo trudno zrobić pyszne przetwory , przepisów jest niewiele , ale ten jest zdecydowanie naj . Polecam szczególnie jeśli w warzywniaku , tak jak ja macie jej naddatek i szkoda zmarnować . Trzeba(...)cebulką . Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Gotowe , najsmaczniejsza po dwóch tygodniach Smacznego ! Artykuł „Viti ” sałatka z cukinii do słoików, przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBrzoskwinie w lekkim syropie , przetwory Brzoskwinie w tym roku tak obrodziły , że familia nie dała ich rady pokonać , tak więc miło się zrobiło bo mogłam cześć zaprawić Wspaniale jest móc sięgnąć zimą po słoiczek , pachnących latem brzoskwiń … takich słodkich , ale nie mdłych .. Nawet jeśli nie macie własnych , cena brzoskwiń w sklepie o tej porze roku nie jest wygórowana(...)pierwsze podejście , ale jak dla mnie bardzo udane . Brzoskwinie są smaczne , nie przekombinowane i pasują dosłownie do wszystkiego , od ciasta począwszy na kurczaku skończywszy Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . składniki : 2 kg brzoskwiń ( tak na oko ) zalewa : 3 l wody 1,5 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy
Ogrodnik w podróżywarzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować, by mieć zimą gotowy sos do makaronu lub zapiekanek. W warzywniku dojrzewają kolejne warzywa, więc wkrótce pojawi się kolejny przepis na warzywny przetwór, prawdopodobnie będzie nim sos z kawałkami warzyw 😉 Składniki (na 8 słoików 350 ml): 2 kg ogórków 60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 2 kg pomidorów słodkie jabłko mała(...)słoiki z pasteryzacji i ustawić na 5 minut do góry dnem. Potem je odwrócić i pozwolić, by ostygły. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej
Weekendy w domu i ogrodzieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki po królewsku: Ogórki, które zostały kupione w sklepie (bądź na rynku) lub też sporo wcześniej zerwane z krzaczka, warto przed przystąpieniem do wykonywania przetworów najpierw namoczyć, by był jędrne, a nie wysuszone. W tym celu należy wrzucić je do garnka lub miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny do namoczenia(...)całość ostudzoną zalewą miodową (ogórki powinny być całkowicie przykryte). Pasteryzować przez ok. 5 minut. Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym wpisie poniżej. Smacznego! Zobacz również nasze inne ogórkowe przetwory tutaj: przetwory z ogórków na zimę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak pasteryzować słoiki z ogórkami po królewsku na zimę ? Na początek przygotuj garnek, w którym na raz wejdzie 5 słoików
Kulinarne Przebojemiodem ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w miodzie Słodkie pikle z ogórków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc kiedy sezon ogórkowy trwa, to warto pokusić się o takie przetwory. Tak jak wcześniej wspomniałam ogórki w miodzie w postaci koreczków świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, np. na grillu z przyjaciółmi, czy też jako zakąska na Sylwestra (o którym(...)szklanka cukru – ok. 210 g 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej 6 łyżek miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki z miodem: Ogórki przed wykonywaniem przetworów warto namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, zwłaszcza jeśli były kupowane w sklepie lub na targu, bądź o wiele wcześniej zrywane z krzaczka. Dzięki temu ogórki będą jędrne, a nie wysuszone
Kulinarne Przebojeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki po zbójnicku – Składniki: 1,5 kg małych ogórków gruntowych 2 średnie cebule – ok. 250 g 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) Zalewa do ogórków zbójnickich: 1,5 szklanki octu – ok. 375 ml 1,5 szklanki cukru – ok. 330 g 2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki(...)ogórków zerwanych chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak ogórki były zrywane wcześniej lub kupowane na rynku bądź w sklepie, to warto je przed przygotowywaniem przetworów namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie umyć i osuszyć. W przypadku przetworów z ogórkami po zbójnicku nie obieram
Kulinarne Przebojełyżce oleju, aby kapusta nie obsychała. Duszona kapusta do słoika przypomni nam zimą smaki lata i zaoszczędzi sporo czasu, kiedy nabierzemy ochoty na schabowego z kapustą. Szaleństwo na przetwory nas nie opuszcza, w przyszłym tygodniu już po raz kolejny będę korzystać z mojego ulubionego przepisu kapusta kiszona w słoikach w cztery dni Młoda kapusta pasteryzowana na zimę 1 duża główka
Cztery FajeryDomowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!względu na swój dość cierpki smak. Plasterek świeżego pigwowca dodany do herbaty przyjemnie poprawia jej smak i zapach. Owoce pigwowca zawierają dużo pektyn i można z nich zrobić pyszne przetwory: dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki, soki. Owoce wykorzystywane są również do przygotowania wina i nalewek, a po ugotowaniu może stanowić dodatek do dań mięsnych, a szczególnie dziczyzny. Pigwowiec ma piękny(...)domu z grzybobrania. Owoce pigwowca często są zielone i aby przyspieszyć ich dojrzewanie, należy włożyć do kartonowego pudełka, dodać ze dwa jabłka i odstawić na 2 - 3 dni. Przygotowując przetwory ilość cukru dostosować do stopnia dojrzałości pigwowca i sposobu jedzenia. Jeśli pigwowiec będzie do herbaty to zdecydowanie można dodać mniej cukru, ale do konfitury trzeba już więcej, bo będzie zbyt
Kuchcik gotujekabaretem Starszych Panów: „ Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół (...)” Co prawda będą w sprzedaży pomidory, ale to takie szklarniowe namiastki pomidorów. Powoli kończymy robić przetwory z pomidorów: soki, przeciery , suszone , w oliwie , itp. Wielu z nas chwali się przetworami. Pisze ile i czego zrobił, wkleja zdjęcia pokazujące zawartość spiżarni. I dobrze, i trzeba się cieszyć. Przecież(...)dawna wiadomo, że domowe przetwory są lepsze od kupnych. Nie zawierają różnych dziwnych dodatków. W XVI wieku Mikołaj Rej napisał: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”. A my co? A my zapominamy, że mamy język polski i coraz częściej wtrącamy obce słówka, często nie rozumiejąc ich znaczenia. Takim przykładem jest passata
królestwo garówmroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory malinowe po 2,5 zł za kilogram, wczoraj morele po 3 zł. Przy takiej
Cztery Fajerykalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli
Cztery Fajeryzazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Cztery Fajery