przetwory - 14998 przepisów (strona:124/1000)

Hiszpańska galaretka z pigwy 87

moim zdaniem smaczniejsza. O tej porze roku piękną, dojrzałą pigwę kupisz w wielu sklepach. Widziałam ją nawet na Allegro, natomiast konfitura pigwowa dostępna jest w tureckisklep.pl  Przepisy na przetwory z pigwy konfitury z pigwy .   domowa nalewka z pigwy Galaretka z pigwy wysuszona w suszarce do warzyw.  Hiszpańska galaretka z pigwy W przepisie Tracy Ariza

Cztery Fajery
Oryginalne przetwory z grzybów - Gatita w Pytanie na Śniadanie 57

myślimy o przetworach z grzybów, to od razu przed oczami pojawiają się nam pękate słoiczki wypełnione po brzegi marynowanymi grzybami albo długie wianuszki z suszonymi kapeluszami borowików czy pod grzybków. Na pewno każdy z nas ma w swojej spiżarce takie aromatyczne zapasy. Ale z grzybów można też zrobić inne pyszne przetwory. Zobaczcie jakie oryginalne propozycje przygotowałam do programu telewizyjnego Pytanie(...)Śniadanie 💗.     Oryginalne przetwory z grzybów - Gatita w Pytanie na Śniadanie Bakłażan i świeże grzyby? Oczywiście, że tak! Pasta grzybowa ze śliwkami? To zdecydowanie jest pyszne połączenie. Zostawiam  Wam link do programu: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/50072566/oryginalne-przetwory-zgrzybow-proste-przepis

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z dojrzałych pomidorów 119

szerokie jest naczynie w którym szykujecie dżem i jak szybko odparowuje z niego płyn. Średnio to 2-3h. OPCJA 2 – dla zabieganych i tych, co lubią mniej słodkie przetwory (6 słoików po 250ml)   Gotujemy dżem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 45- 60 minut. Jedna czwarta płynu z rondla powinna odparować. Wsypujemy 2 opakowania Konfitur(...)naturalnych owocowych pektyn z dodatkiem sorbinianu potasu, chroniącym przed powstawaniem w przetworach pleśni i drożdży. To konserwant bezpieczny, używany m.in. w pieczywie, lekach i kosmetykach, całkowicie metabolizowany i wydalany z naszego organizmu), podkręcamy ogień pod naczyniem i gotujemy dżem na wysokim ogniu przez podane na opakowaniu 3 minuty.   Gorący dżem przelewamy do wypieczonych słoików, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i dalej

Karo in the Kitchen
Koreańskie pomidory na zimę – marynowane w czosnku, natce, papryce i jalapeño 143

Nikt tak jak Rosjanie nie potrafi robić przetworów. Nie dziwi mnie to ani odrobinę. Wiecie, że w 1999 roku 35 milionów małych, rosyjskich działek jak nasze działki ROD wyprodukowało 90% ogólnego rosyjskiego plonu ziemniaków, 77% innych warzyw, 87% owoców, 59% mięsa i 49% mleka? Rosyjskie Stowarzyszenie Ogrodników szacuje, że na 100 milionów ludzi 60 milionów aktywnie angażuje się w działalność(...)tylko sezon się skończy, doważę wszystko co urosło i dojrzało, krzaki zasilą kompost a ja chwilę odetchnę.   Ten przepis znalazłam na jednej z miliona rosyjskich stron z przetworami – serio, sposobów na zakonserwowanie żywności Rosjanie mają tyle co nikt, przez tak długą historię własnych upraw są w tym naprawdę bezbłędni! Jedyne co zamieniłam to ostrość – zamiast 2 główek czosnku użyłam

Karo in the Kitchen
Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii 118

zalewy naszykowane wcześniej warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.   Gotowym relishem napełniamy czyste, wyparzone słoiki, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujemy przetwory w kąpieli wodnej. Słoikom o pojemności 200ml wystarczy 10 minut pasteryzacji. Dokręcamy zakrętki, sprawdzamy czy wszystko się porządnie zassało i przenosimy przetwory do spiżarni. Pikle najlepsze są przynajmniej po miesiącu(...)koloru jeśli lubicie mocno pikantnie – dodatkowo 1 płaska łyżeczka płatków chili     *UWAGA – jeśli z jakichś względów nie chcecie używać octu spirytusowego, który w wypadku tego konkretnie przetworu sprawdza się super, można zamienić go na ocet winny, najlepiej z czerwonego wina. Nie dodajemy wtedy wody do rozcieńczenia – całym płynem ma być ocet o 5% kwasowości – używamy go 700ml

Karo in the Kitchen
Wiśnie w syropie na zimę 111

Robię przetwory na zimę w ilościach hurtowych. Tak, żeby nigdy niczego nie zabrakło kiedy najdzie mnie ochota na owoce czy warzywa, których poza sezonem nie można dostać. Wiśnie w zalewie to jedne z moich ulubionych owoców - są bardzo uniwersalne. Dodaję je do ciasta, deserów lub robię z nich kompoty, są pyszne i banalnie proste do wykonania

Prosty przepis na
Sałatka Szwedzka z Ogórków na Zimę 217

Dzisiejszy przepis poświęcony będzie miłośnikom przetworów, a dokładniej ogórków. Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie sałatki do obiadu, domowe przetwory sprawdzą się idealnie. Otwierając słoik, czujemy zapach lata, oraz przypominamy chwile ciepłych i słonecznych dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szwedzka sałatka z ogórków to idealny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych czy kanapek. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Tak przygotowane

Przepiski.pl
Sałatka z ogórków gruntowych do słoików, Jak pasteryzować przetwory? 114

Przepis ten dostałam od Przyjaciółki. Ta sałatka jest pyszna i cieszę się, że mogę w końcu z Wami się nim podzielić. Poniżej również znajdziecie mój sposób na pasteryzowanie przetworów. Składniki (na 7 słoików 0,5l): – 3 kg ogórków gruntowych – 1 średnia cebula – 3 marchewki – 2 pietruszki – natka pietruszki – 125 ml octu(...)ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz pieprz, ocet, oliwę i cukier. Odstawiamy na 0,5h żeby składniki się przegryzły. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Jak pasteryzować przetwory? Ogórki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką lub gazą. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości ogórka i doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy płyty. Od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem przez

CookYourself
Konfitura z czerwonej porzeczki 99

dodatek do deserów, gofrów i naleśników. Inaczej niż w dżemie mamy tu całe owoce. Do wykonania tej konfitury możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . W dzieciństwie mieliśmy sporo krzaków porzeczek, zarówno czarnych, jak i czerwonych. Powstawało z nich dużo pysznych przetworów, głównie dżemów. Czerwone porzeczki najchętniej zjadałam prosto z krzaczka(...)wyparzonych słoiczków i odstawiać do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia i dopiero odwracać. Konfitura z czerwonej porzeczki będzie również świetnym pomysłem na prezent, bo kto nie lubi domowych przetworów? Artykuł Konfitura z czerwonej porzeczki pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko 79

Konfiturę z zielonych pomidorów przyrządzam każdego roku, kiedy wakacje dobiegają końca. Wtedy też, na przełomie sierpnia i września można spotkać na bazarku zielone pomidory. Jest to jeden z przetworów, którego nie może zabraknąć jesienią i zimą w mojej spiżarce. Uniwersalna konfitura pasująca do herbaty, a także do mięs w wersji wytrawnej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Konfitura d\u017cem(...)u0119 oprze\u0107.","keywords":["cukier","pomidory"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-11T16:17:47+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"220 cal"},"recipeIngredient":["1 kg zielonych pomidor\u00f3w","400 g cukru","1 cytryna","250 ml wody"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Pomidory umy\u0107, usun\u0105

ProstePesto.pl
Paszteciki z farszem a la bolognese 130

ketchupu lub kubka czerwonego barszczu. Można je oczywiście podgrzać w piekarniku, a nawet (w ostateczności) w mikrofali. Koniecznie spróbujcie, polecam Takie drożdżowe paszteciki idealnie smakują z łagodnym ketchupem Polskie Przetwory. Polecam! Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Na farsz(...)mięsa mielonego (u mnie z szynki) 4 łyżki sosu bolońskiego Polskie Przetwory 0,5 cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju do podsmażenia mięsa Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików ketchup łagodny Polskie Przetwory do podania Przygotowanie: Jak przygotować ciasto drożdżowe do pasztecików? Do ciepłego mleka

Słodkie okruszki
Dżem truskawkowy z rabarbarem 81

Kiedy sezon trwa w najlepsze, trudno się zdecydować, które przetwory zrobić w pierwszej kolejności. A może wcale nie trzeba decydować? Dziś postanowiłam połączyć ze sobą moje dwa ulubione letnie przysmaki: truskawki i rabarbar. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiego dżemu, warto nadrobić zaległości, bo to naprawdę niebiańskie połączenie. Przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem Składniki na dżem truskawkowy z rabarbarem(...)konsystencja ci nie odpowiada, gotuj owoce przez kolejnych kilkanaście minut, do momentu uzyskania oczekiwanego rezultatu. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków. Dokładnie wyczyść ich brzegi, a następnie dokładnie dokręć. Przetwory studź do góry dnem . Jeśli chcesz mieć pewność, że dżem się nie zepsuje, możesz dodatkowo go zapasteryzować. W tym celu wyłóż dno dużego garnka ściereczką. Ułóż w nim słoiczki oddzielając

okolicepalnika.pl
Puree z dyni do wszystkiego 122

Puree z dyni do wszystkiego Mus z dyni do obiadu i do słoików Puree z dyni do wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony(...)sprawdzony przepis na mus z dyni do zupy dyniowej, ciast, deserów i dżemów idealny mus na puszyste placki z dyni  Puree z dyni do wszystkiego - Cztery Fajery Na przetwory z dyni najlepsza jest japońska dynia hokkaido, która można jeść ze skórką lub dynia piżmowa, ale z innych gatunków także można je przygotować. Skórka z dyni hokkaido zagęszcza puree

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory 96

Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory Papryka marynowana z czosnkiem to absolutny hit tegorocznych przetworów .. Wiadomo u nas w rodzinie czosnek rządzi . Bez niego trudno się nam obejść , taka rodzinka Van Helsing Biorąc pod uwagę ilość w jakiej go spożywamy ,spokojnie możemy uchodzić za pogromców wampirów… Szczególnie po grillu , na którym zawsze musi być sosik czosnkowy domowej roboty , wystarczy jedno(...)Pasteryzujemy drugiego dnia przez około 30 minut od zagotowania . Pierwszy test smaku warto wykonać dopiero po upływie miesiąca , wtedy smaki się już przegryzą . Smacznego ! Artykuł Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kompot z czerwonych mirabelek - w słoikach 124

Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku. Pasteryzowanie w piekarniku: Od kilku lat pasteryzuję przetwory w piekarniku. Jest to zdecydowanie wygodniejszy sposób aniżeli pasteryzacja w garnku z wodą. Do zimnego piekarnika na kratkę z wyposażenia piekarnika układam przetwory, nastawiam 140 o C i pasteryzuję przetwory licząc czas

Kocham..lubię..gotuję..