Wiadomo, że robienie przetworów na zimę jest naszym polskim sportem narodowym. Od Bałtyku po Tatry każdy w okresie wakacyjnym całymi kilogramami kupuje warzywa czy owoce i przetwarza, marynuje, kisi. My nie chcąc być gorszymi też się w to włączyliśmy. W końcu zjeść zimą takiego korniszona to nie byle jaki rarytas. Dodatkowo wzbogacony czosnkiem więc jeszcze nieco zdrowotnie zadziała, bo wiadomo
Marder&Marder Manufacturezimę stulecia jesteśmy przygotowani. Przetworów mamy tyle, że musieliśmy dodatkową lodówkę kupić żeby je wszystkie zmieścić. I dobrze, zimą będziemy jeść smakołyki, a wy będziecie mieć od nas mnóstwo fajnych i sprawdzonych przepisów. Tę paprykę wykorzystać możemy na wiele sposobów. Do sosów, do makaronu, co wam tylko przyjdzie do głowy. Taki przykład na szybki obiad jak nic wam się
Marder&Marder Manufacturewcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż się tego spodziewamy. Lepiej więc żeby jesień nie zastała nas z ręką w... słoiku
Marder&Marder Manufacturewidelec i podgryzać. To nasz wypróbowany przepis, co roku taka paprykę robimy. Więc z czystym sumieniem możemy ten przepis dać wam, nie zawiedziecie się. Warto teraz trochę takich przetworów porobić żeby zimą było co jeść. Potrzebujemy: 1,5 kg papryki 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli listek, ziele olej Wykonanie
Marder&Marder Manufacturewkładam do lodówki. Z podanej ilości wychodzą ok. 2 słoiki po ok. 500 g i 4 słoiczki po ok. 250 g. #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy(...)wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego wystygnięcia. Dżem jest naprawdę pyszny, nie lubię przesadnie słodkich przetworów, dlatego
Cooking MonsterJeśli nie macie czasu, lub zwyczajnie nie lubicie stać przy garach, warto sięgnąć po produkty ułatwiające pracę i skracające czas przygotowywania przetworów. Gama środków żelujących Dr.Oetker z pewnością przyda się w każdej kuchni. Dzięki produktom żelującym szybko i sprawnie przygotujecie domowe dżemy i galaretki owocowe. Ja korzystam często i zapełniam spiżarnie coraz to nowymi przetworami . Dżem z czarnej porzeczki(...)razu zakręcać. RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują. Smacznego
kolorowotorcikowoŚródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może(...)cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek ( takich ze słoiczka ) 4 młode
Ogrodnik w podróżyNaprawdę da się je wpasować właściwie w każde danie, w każdy deser. A jak was najdzie ochota to nawet i bez niczego można je jeść, prosto ze słoika. Owocowe przetwory mają naprawdę nieograniczone możliwości. Warto więc mieć kilka takich słoiczków, tak na wszelki wypadek. 1,5 kg kwaśnych jabłek 700-900 g cukru sok z 1 pomarańczy
Marder&Marder ManufactureDzisiaj będzie prawdziwy rarytas dla fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów to jest to pozycja obowiązkowa. Na kanapki, do naleśników, omletów na słodko, czy po prostu jako dodatek do wszelakich deserów, ciast, ciasteczek. Czyli albo samodzielny dżem, albo baza do dalszej obróbki. Jednym słowem: warto
Marder&Marder Manufacturegałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Można dodać ostrą papryczkę (dałam na próbę do jednego słoika). Liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Odcinamy łodyżki (zużyjemy je do kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy(...)piekarniku lub suszarce do grzybów. Należy uważać, aby liście nie pożółkły, bo staną się bezwartościowe. Tej metody jeszcze nie wypróbowałam. Jadalne kwiaty czosnku niedźwiedziego mogą być piękną ozdobą potraw. Przetwory z czosnku niedźwiedziego pozwolą nam rozkoszować się jego smakiem do następnych zbiorów. Przypomnę, że czosnek niedźwiedzi jest bardzo wartościową i cenną rośliną leczniczą , z której właściwości z pewnością warto skorzystać
mojewypiekiinietylkopomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. . Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Wiele leków syntetycznych można by więc(...)więcej niż szklankę dziennie. Soki mieszane, np. z jabłkowym chętniej piją dzieci, ze względu na mniej cierpki smak. Surowe owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, zaś przetwory, nalewki, soki, czy dżemy smakują wyśmienicie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wykracza poza umiejętności robienia przetworów z innych owoców. Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty
potrawyregionalnenajsmaczniejsze wspomnienia w słoikach. Słoikiem jestem od urodzenia i tak mi już pozostanie. Piwniczne półki pamiętają jeszcze weki mojej ukochanej Prababci, teraz z dumą stawiam na nich moje przetwory. Co roku staram się "zasłoikować" coś nowego - takie słoikowe eksperymenty są o tyle ekscytujące, że ich efekt poznajemy tak naprawdę dopiero po czasie, kiedy w chłodny, jesienny czy zimowy(...)Jednak w tym roku złamałam zasadę - część słoików zostało poddanych próbie jeszcze na gorąco, nawet zanim zostały porządnie zakręcone i zapasteryzowane. Dlaczego? Wszystkiemu winien Paweł Małecki i jego Przetwory Tradycyjnie Zakręcone . Pod taką nazwą w ostatni weekend wakacji Lidl Polska zorganizował "słoikowe" warsztaty kulinarne, w których z przyjemnością wzięłam udział. Stoły i półki uginały się od dorodnych owoców - prawdziwy
KUCHARNIAKtoś napisał mi na blogu, że bez przetworów domowych ani rusz. W zupełności się z tym zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic nie zastąpi nam domowych wyrobów. Dlatego dzisiaj kolejne wydanie przetworów, tym razem przecier z kawałkami pomidorów. Na przetwory nadają się pomidory odmiany podłużnej, ponieważ mają w sobie dużo miąższu. SKŁADNIKI Podaję
W kuchennym oknie Ewyporzeczki, a jak wiemy każdy kilogram jest na wagę złota! No i stało się, powstał dżem w pięknych słoiczkach, cudnie wystylizowany. Kolejny skarb w mojej spiżarni. Pamiętajmy! Do domowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych fiksów i cukrów żelujących. Po co dodatkowo pakować w nie chemię. Wystarczy czas, odrobina czułości i odpowiedni przepis, najlepiej z babcinego zeszytu. Dodatkowo pragnę wspomnieć(...)wystarczająco gęsty ściągam go z ognia i przekładam go do wyparzonych słoików. Zakręcam. Piekarnik nagrzewam do 130 stopni i umieszczam w nim słoiki na 20 minut. Tak przygotowane przetwory układam na ściereczce do góry dnem i pozwalam im ostygnąć. Nauczona doświadczeniem mojej mamy pasteryzuję wszystkie przetwory. Jeśli ktoś nie chce tego robić można pominąć ten krok i tuż
Mango Papajapiekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut. Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy). Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze. Świeże truskawki powinny być pokrojone a nie zmiksowane. Przygotowuję duży(...)wypasteryzowanych słoiczków, zakręcam. PAMIĘTAJ! Zostaw 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja! Słoiczki opisuję etykietą " domowy dżem truskawkowy " wraz z datą przygotowania. Tak przyrządzone przetwory z truskawek odstawiam do spiżarki na zimę. Jeśli nie masz czasu lub nie lubisz spędzać czasu w kuchni a chcesz mieć taki dżem, KUP GO moim
IzaGotuje