malin, jakie macie na ogrodach), oczywiście za wyjątkiem malin dostępnych cały rok w sklepie. Maliny są bardzo wdzięcznymi owocami - można je wykorzystać w wypiekach, lodach i innych deserach, przetworach a nawet w daniach wytrawnych. Nadają się idealnie to mrożenia, aby móc się cieszyć nimi cały rok. Dziś skupię się na malinowych przetworach. Najczęstszymi formami, którymi posługuję się(...)deserów, do lodów, naleśników czy ryżu na słodko oraz do herbaty w zimowe wieczory. Warto też wspomnieć o zdrowotnych właściwościach malin - zawierają dużo wartościowych składników mineralnych, ale także przetwory z malin polecane są jako element wspierający naszą odporność, co jest tak istotne w zbliżającym się, jesienno-zimowym okresie. MALINY W SYROPIE NA ZIMĘ Składniki: dojrzałe maliny cukier kryształ
W kuchni Karmel-itkiTradycyjne buraczki tarte do słoików na zimę. To najlepszy sposób na przygotowanie pysznych przetworów z tego zdrowego i bardzo popularnego warzywa. Nasz przepis na buraczki gotowane na zimę to wersja łagodna, bez octu oraz bez zalewy. Za to z sokiem z cytryny i cukrem. Buraczki w słoikach idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Do takich buraczków można dodać chrzan(...)cebulę oraz starte jabłko i zrobić pyszną sałatkę na ciepło lub na zimno. Buraki tarte na zimę to bez wątpienia klasyka domowych przetworów. Warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, potas
Kuchnia Na Wypasiecałkowitego ostygnięcia. Na drugi dzień po upływie 24 godzin dodatkowo pasteryzuję. Powidła smakują najlepiej po 24 godzinach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Pasteryzacja czekodżemu ze śliwek. Kiedyś pasteryzowałam przetwory na zimę tradycyjnie w garnku z wodą, dziś najczęściej pasteryzuję w piekarniku. Metoda 1. Do dużego i szerokiego garnka na dno kładę czystą ściereczkę kuchenną. Układam słoiki z przetworami. Zalewam wodę(...)zagotowuję na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień, aby woda się lekko bulgotała i gotuję tak przez 15-25 minut. Czas zależy od wielkości słoików. Metoda 2. Słoiki z przetworami umieszczam w piekarniku. Nastawiam temperaturę na 110 stopni C i „piekę” przez 15-25 minut od czasu osiągnięcia wskazanej temperatury. W obu metodach bardzo ważna jest oczywiście zasada
Ania gotujeprzygotowaniu papryka konserwowa do słoików na zimę. Kolorowa papryka marynowana w zalewie z octem, olejem, cukrem i prostymi przyprawami, ale bez gorczycy. To nasz sprawdzony sposób na domowe przetwory z papryki. U nas dowiesz się krok po kroku, jak zrobić paprykę konserwową w słoikach. Papryka marynowana na zimę, to idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, sałatek, a także(...)gulaszowej. Do wszystkich tych dań sprawdzi się właśnie nasza kolorowa papryka marynowana w occie. Mamy nadzieję, że nasz przepis na paprykę konserwową w słoikach przypadnie Wam do gustu. A przetwory z czerwoną, zieloną i żółtą papryką znajdą swoje miejsce w niejednej spiżarni. Zachęcamy bardzo do wykorzystania trzech rodzajów papryki. Dzięki temu w słoiczkach będzie bardzo kolorowo, a po wyjęciu
Kuchnia Na Wypasiedżem na zimę do słoików, znakomity do kanapek, naleśników, ciast i deserów. Przepis na dżem z jabłek jest bardzo prosty, można przygotować dżem bez cukru lub z cukrem. Wczesne przetwory to dżem z jabłek papierówek. Dżem z jabłek z żelfixem, to mija się z celem. Jabłka są bardzo bogate w pektynę, wystarczy przez chwilę odparować i mamy pyszny domowy dżem(...)żelfiksu. A jak chcemy mieć jeszcze zdrowsze przetwory na zimę, możemy zrobić dżem z jabłek bez cukru. Po co sok z cytryny lub kwasek cytrynowy dodajemy do jabłek? Czy odwracać słoiki z dżemem po pasteryzacji? Dżem jabłkowy Jakie jabłka nadają się najlepiej na dżem? Najlepiej dżem robić z odmian kwaśnych lub lekko kwaśnych. Szara reneta, antonówka, szampion i kortlandy
Dieta moja pasjaOgórki kanapkowe. Ogórki kanapkowe Chrupiące, najsmaczniejsze ogórki kanapkowe z curry do słoików na zimę to bardzo szybki sposób na przetwory z ogórków. bardzo łatwy przepis krok po kroku doskonałe na kanapki, jako dodatek do obiadu, hot dogów albo burgerów ogórki świetnie się przechowują, są chrupiące z wyraźnym smakiem curry bardzo dobra słodko-kwaśna zalewa, którą(...)można zastosować do innych przetworów z warzyw np. cukinii Ogórki kanapkowe. Ogórki kanapkowe przepis Przepis na ogórki kanapkowe z curry jest łatwy i szybki. Ogórki kroimy w plastry, układamy w słoikach i dopełniamy zalewą. Mocno zakręcamy, pasteryzujemy i gotowe. Z podanej ilości ogórków przygotujemy 6 słoików po 0,7 litra każdy Składniki na ogórki kanapkowe z curry
Moja Książka KucharskaPrzecier pomidorowy jest na mojej obowiązkowej liście corocznych przetworów na zimę. Przyrządzam z niego mnóstwo potraw: zupę pomidorową, pizzę oraz przede wszystkim sosy do spaghetti, gołąbków lub pulpetów. Jeśli go spróbujesz, już nigdy nie zechcesz sklepowego przecieru. Najlepsze pomidory do przecieru to odmiana Lima, ponieważ ma gęsty miąższ i mało soku. Do przygotowania przecieru pomidorowego możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj(...)pomidorów (także koktajlowe). Ja najczęściej wykorzystuję warzywa z domowej szklarni, których nie jestem w stanie na bieżąco spożyć. Zarówno kolor jak i gęstość przetworów zależy od odmiany pomidorów. Z wodnistych pomidorów otrzymuję przecier o konsystencji soku pomidorowego, który najczęściej używam do zupy pomidorowej. Lubię go także doprawić świeżo zmielonym pieprzem i pić.Na przełomie sierpnia i września kupuję na straganach
Ania gotujeDzisiaj znowu przetwory ze Wchodu. Czemu tak lubię rosyjskie przetwory i czemu ufam rosyjskim paniom domu już napisałam w lekko przydługim wstępie do zeszłorocznych pomidorów po koreańsku KLIK – warto tam zajrzeć szczególnie jeśli ten przepis jakoś Wam umknął, bo tak naszykowane pomidory u mnie dotrwały ledwo do początków mroźnego stycznia – wyszły ze spiżarni pierwsze, tak były pyszne. Ten sposób zakonserwowania(...)ziela angielskiego i wybrane zioła , np. kilka gałązek natki pietruszki, kopru, estragonu, selera, lubczyku, bazylii czy oregano – świeże i dokładnie umyte. Opcjonalnie dodajemy ostrą lub półostrą papryczkę – jeśli wolimy przetwory bardziej pikantne. Pomidorki odszypułkowujemy i dokładnie myjemy, odrzucamy popsute. Każdy trzeba wziąć w łapkę i nakłuć widelcem od strony szypułki na krzyż (malutkim pomidorom z mikrodwarfów wystarczy jedno nakłucie
Karo in the KitchenOwoce we własnym soku można wykorzystać bezpośrednio do spożycia, można też przygotować z nich różne przetwory: kompoty, soki oraz potrawy, np. zupy, napoje, desery, ciasta itp. Utrwalanie owoców we własnym soku jest proste i szybkie. Prawidłowo sporządzane przetwory zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor. Można je sporządzać z niewielkimi dodatkami cukru lub zupełnie bez cukru. Ja uzyskałam(...)dniach (od czasu do czasu potrząsać lekko słojem ) porzeczki puściły sok i przełożyłam je, układając ściśle, do małych słoiczków, które poddałam krótkiej pasteryzacji. Drugi sposób znalazłam w książce "Przetwory: warzywa, owoce, grzyby" wyd. z 1992 roku: Składniki: 1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dag cukru , Porzeczki opłukać na sicie pod bieżącą wodą lub zanurzając je kilkakrotnie
Kulinarne przemysleniaOgórki z curry i chili to kolejny pomysł na przetwory ogórkowe na zimę. Ten przepis jest mniej tradycyjny niż na ogórki kiszone czy konserwowe, trochę zalatuje kuchnią orientalną za sprawą użytych przypraw, ale świetnie sprawdza się na różnego rodzaju okazje. Ogórki przygotowywane w ten sposób są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Można do nich użyć trochę(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ogórki myję i przekładam na durszlak żeby odciekły z wody. Słoiki i przykrywki myję i wyparzam (jak do każdych przetworów). Umyte ogórki kroję w plasterki razem ze skórką. Nie są to takie bardzo cienkie plasterki jak do mizerii, tylko takie ciut grubsze. Pokrojone ogórki nakładam do słoików. Do każdego słoika
Waniliowe Improwizacjezimę z kurkumą w zalewie octowej. Idealny dodatek do kanapek i nie tylko. Zobacz koniecznie jak zrobić pyszne domowe ogórki na kanapki i zatrzymaj smak lata w tych aromatycznych przetworach! Do ich przygotowania potrzebne Ci będą tylko ogórki, marchewka, papryka, trochę przypraw i bardzo prosta zalewa! Ogórki kanapkowe Domowe ogórki kanapkowe zrobiliśmy po raz pierwszy kilka lat temu według przepisu(...)uzyskania ładnego koloru. Naszym zdaniem obecne proporcje składników doskonale równoważą słodki i kwaśny smak zawarty w tych ogórkach. Ogórki kanapkowe w słoikach, to świetny pomysł na proste w przygotowaniu przetwory na zimę. Do przepisu najlepiej sprawdzą się ogórki świeże, takie prosto z krzaka, z własnego ogródka. Jeśli ogórki, których chcesz użyć są ze sklepu i nie masz pewności
Kuchnia Na Wypasiegochugaru, więcej informacji na temat papryki gochugaru znajdziesz na dole artykułu. 3 cm kawałek imbiru, 500 gramów wody 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka niejodowanej soli do przetworów, Ogórki kiszone z sosem sojowym po koreańsku 1. Umyj ogórki i namocz przez 3 godziny w lodowatej wodzie. Czosnek drobno posiekaj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce
Cztery Fajerytysięcy lat. To naturalny proces, w trakcie którego dochodzi do kontrolowanego psucia żywności. Kisić możemy praktycznie każde warzywo, a wartość, jaka płynie z kiszenia jest nie do przecenienia. Kiszone przetwory to przede wszystkim skarbnica witamin – antyoksydantów, czyli witamin: C, A i E. Mają one działanie przeciwnowotworowe, ale nie tylko. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność. Szczególnie mocno przyczyniają się(...)bakteriom, tylko nastawiamy słoiki z kiszonkami! Brukselka kiszona – przepis na zdrowie Zachęcam Was gorąco do tego, by spróbować ukisić brukselkę zimą. Przygotowujemy ją nie inaczej, jak inne kiszone przetwory. Wystarczy tylko: wyparzony słoik, kilka przypraw i solanka. Reszta zadzieje się sama! Pierwsze dwa-trzy dni po przygotowaniu przetworów kiszonych ma miejsce gwałtowna fermentacja. Bakterie intensywnie się namnażają. Można
WiszniówkaPrint Najlepsze domowe koreańskie kimchi w wersji wege – pikantne Recipe by Aleksandra Course: Przetwory Cuisine: koreańska Difficulty: średni Porcje 10 porcji Czas przygotowania 2 hours Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 2 kapusty pekińskie ok. 2,3 kg ok. 8 łyżek stołowych soli 2 łyżki mąki ryżowej 250 ml wody(...)type":"Recipe","name":"Najlepsze domowe korea\u0144skie kimchi w wersji wege - pikantne","image":"","description":"","keywords":["kimchi","wege","wega\u0144skie","wegetaria\u0144skie","kapusta peki\u0144ska","kapusta","peki\u0144ska","kuchnie","\u015bwiata","przetwory","kiszonki"],"author":{"@type":"Person","name":"Aleksandra"},"datePublished":"2020-10-27T19:28:32+02:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":["korea\u0144ska"],"recipeYield":["10","10 porcji"],"nutrition":{"@type
Heca w kuchni