Przepisów na przetwory z ogórków jest wiele i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione, których nie może zabraknąć w spiżarni. Niektóre przepisy są bardziej znane i popularne, inne mniej. Do tych drugich można zaliczyć ogórki z majerankiem do słoików. Składniki marynaty do tych przetworów są podobne jak w większości przepisów, czyli standardowo woda, ocet, sól i cukier, ale dodatek majeranku(...)jest już taki oczywisty. Dla niektórych może to wydać się dziwne, ale dzięki majerankowi i liściu selera ogórki z majerankiem do słoików mają bardzo oryginalny smak. Przygotowując takie przetwory, warzywa możemy pokroić w dowolny sposób: w słupki tak, jak w moim przypadku lub w grubsze plastry albo koreczki. W każdym przypadku ogórki z majerankiem do słoików będą dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciKonfitura z wiśni jest królową wśród domowych przetworów, które robi się latem. Konfitura wiśniowa to najlepszy deser i dodatek do herbaty oraz wielu ciast, naleśników, budyniu, kisielu, ryżu i innych deserów. Prosty przepis na konfiturę z wiśni, która jest łatwa do zrobienia i uwielbiana przez wszystkich w moim domu. Konfitura z wiśni jest dość łatwym do przygotowania domowym przetworem. Tradycyjna(...)najlepiej dostosować do swoich upodobań i stopnia dojrzałości/kwaśności wiśni. Użyte owoce do wykonania na zimę konfitury z wiśni muszą być dojrzałe, inaczej konfitura nie wyjdzie. Domowe przetwory z wiśni dobrze się zamkną w słoikach i przechowają, jeśli dopilnujemy starannego umycia i wyparzenia słoików i butelek. Tak samo ważne są pokrywki i zakrętki, muszą być czyste, wyparzone
Kuchcik gotujeOgórki w miodzie to kolejna pyszna propozycja na przetwory. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego warto przygotować chociaż kilka słoików. Takie ogórki w miodzie będą w okresie zimowym doskonałym dodatkiem do obiadów, kanapek, a nawet sałatek. Ich kolejnym plusem jest to, że nie wymagają wielu składników. Ja przyznam, że ogórki w miodzie przygotowałam dopiero pierwszy raz, ale wiem(...)będę je robić co roku, bo smakują rewelacyjnie. Takie przetwory mojej rodzince bardzo zasmakowały. W smaku są lekko słodkie, ale też lekko kwaskowate, czyli idealne. Moim zdaniem taka proporcja składników zalewy doskonale się ze sobą łączy. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na nowe przetwory, aby zaskoczyć swoją rodzinkę to polecam wypróbować przepis na ogórki w miodzie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciCukinia na zimę w słoikach marynowana Co zrobić z cukinii w słoiki? Przetwory z cukinii na zimę do słoików to takie zatrzymanie lata na dłużej. Cukinia to warzywo które szybko się psuje, wysycha i traci swoją jędrność. Dlatego warto już teraz latem pomyśleć co zrobić z cukinii na później, na jesień i zimę. Najlepsze są proste przetwory z cukinii(...)mało przypraw dużo cukinii w cukinii. Taka cukinia marynowana później może być wzbogacana dodatkowym smakiem. Cukinia gyros, cukinia w cieście i wiele, wiele innych pomysłów na cukinię. Przetwory z cukinii na zimę Jak zrobić cukinię w zalewie octowej na zimę? Słodko kwaśna cukinia w plastrach na zimę. Ten prosty przepis na cukinię do słoików pozwoli nam później wykorzystać
Dieta moja pasjawojewództwach: małopolskim, łódzkim i dolnośląskim. Są bardzo pyszne i pasują do każdego obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Tradycyjne ogórki konserwowe 5 from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika Course: Przetwory Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 słoiki Przygotowanie: 30 minutes Cooking time 10 minutes Calories 210 kcal Przygotowanie domowych ogórków konserwowych jest wyjątkowo łatwe(...)dzięki temu przepisowi poradzi sobie z tym każdy miłośnik przetworów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 L wody 1,5 łyżki soli 6 łyżek cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 mała marchewka 4 baldachów kopru (po 1baldach na słoik) 1 mała cebula (po ćwiartce na słoik) 2 łyżeczki ziarna gorczycy (po pół łyżeczki
ProstePesto.plmalin, jakie macie na ogrodach), oczywiście za wyjątkiem malin dostępnych cały rok w sklepie. Maliny są bardzo wdzięcznymi owocami - można je wykorzystać w wypiekach, lodach i innych deserach, przetworach a nawet w daniach wytrawnych. Nadają się idealnie to mrożenia, aby móc się cieszyć nimi cały rok. Dziś skupię się na malinowych przetworach. Najczęstszymi formami, którymi posługuję się(...)deserów, do lodów, naleśników czy ryżu na słodko oraz do herbaty w zimowe wieczory. Warto też wspomnieć o zdrowotnych właściwościach malin - zawierają dużo wartościowych składników mineralnych, ale także przetwory z malin polecane są jako element wspierający naszą odporność, co jest tak istotne w zbliżającym się, jesienno-zimowym okresie. MALINY W SYROPIE NA ZIMĘ Składniki: dojrzałe maliny cukier kryształ
W kuchni Karmel-itkiTradycyjne buraczki tarte do słoików na zimę. To najlepszy sposób na przygotowanie pysznych przetworów z tego zdrowego i bardzo popularnego warzywa. Nasz przepis na buraczki gotowane na zimę to wersja łagodna, bez octu oraz bez zalewy. Za to z sokiem z cytryny i cukrem. Buraczki w słoikach idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Do takich buraczków można dodać chrzan(...)cebulę oraz starte jabłko i zrobić pyszną sałatkę na ciepło lub na zimno. Buraki tarte na zimę to bez wątpienia klasyka domowych przetworów. Warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, potas
Kuchnia Na Wypasiecałkowitego ostygnięcia. Na drugi dzień po upływie 24 godzin dodatkowo pasteryzuję. Powidła smakują najlepiej po 24 godzinach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Pasteryzacja czekodżemu ze śliwek. Kiedyś pasteryzowałam przetwory na zimę tradycyjnie w garnku z wodą, dziś najczęściej pasteryzuję w piekarniku. Metoda 1. Do dużego i szerokiego garnka na dno kładę czystą ściereczkę kuchenną. Układam słoiki z przetworami. Zalewam wodę(...)zagotowuję na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień, aby woda się lekko bulgotała i gotuję tak przez 15-25 minut. Czas zależy od wielkości słoików. Metoda 2. Słoiki z przetworami umieszczam w piekarniku. Nastawiam temperaturę na 110 stopni C i „piekę” przez 15-25 minut od czasu osiągnięcia wskazanej temperatury. W obu metodach bardzo ważna jest oczywiście zasada
Ania gotujeprzygotowaniu papryka konserwowa do słoików na zimę. Kolorowa papryka marynowana w zalewie z octem, olejem, cukrem i prostymi przyprawami, ale bez gorczycy. To nasz sprawdzony sposób na domowe przetwory z papryki. U nas dowiesz się krok po kroku, jak zrobić paprykę konserwową w słoikach. Papryka marynowana na zimę, to idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, sałatek, a także(...)gulaszowej. Do wszystkich tych dań sprawdzi się właśnie nasza kolorowa papryka marynowana w occie. Mamy nadzieję, że nasz przepis na paprykę konserwową w słoikach przypadnie Wam do gustu. A przetwory z czerwoną, zieloną i żółtą papryką znajdą swoje miejsce w niejednej spiżarni. Zachęcamy bardzo do wykorzystania trzech rodzajów papryki. Dzięki temu w słoiczkach będzie bardzo kolorowo, a po wyjęciu
Kuchnia Na Wypasiedżem na zimę do słoików, znakomity do kanapek, naleśników, ciast i deserów. Przepis na dżem z jabłek jest bardzo prosty, można przygotować dżem bez cukru lub z cukrem. Wczesne przetwory to dżem z jabłek papierówek. Dżem z jabłek z żelfixem, to mija się z celem. Jabłka są bardzo bogate w pektynę, wystarczy przez chwilę odparować i mamy pyszny domowy dżem(...)żelfiksu. A jak chcemy mieć jeszcze zdrowsze przetwory na zimę, możemy zrobić dżem z jabłek bez cukru. Po co sok z cytryny lub kwasek cytrynowy dodajemy do jabłek? Czy odwracać słoiki z dżemem po pasteryzacji? Dżem jabłkowy Jakie jabłka nadają się najlepiej na dżem? Najlepiej dżem robić z odmian kwaśnych lub lekko kwaśnych. Szara reneta, antonówka, szampion i kortlandy
Dieta moja pasjaOgórki kanapkowe. Ogórki kanapkowe Chrupiące, najsmaczniejsze ogórki kanapkowe z curry do słoików na zimę to bardzo szybki sposób na przetwory z ogórków. bardzo łatwy przepis krok po kroku doskonałe na kanapki, jako dodatek do obiadu, hot dogów albo burgerów ogórki świetnie się przechowują, są chrupiące z wyraźnym smakiem curry bardzo dobra słodko-kwaśna zalewa, którą(...)można zastosować do innych przetworów z warzyw np. cukinii Ogórki kanapkowe. Ogórki kanapkowe przepis Przepis na ogórki kanapkowe z curry jest łatwy i szybki. Ogórki kroimy w plastry, układamy w słoikach i dopełniamy zalewą. Mocno zakręcamy, pasteryzujemy i gotowe. Z podanej ilości ogórków przygotujemy 6 słoików po 0,7 litra każdy Składniki na ogórki kanapkowe z curry
Moja Książka KucharskaPrzecier pomidorowy jest na mojej obowiązkowej liście corocznych przetworów na zimę. Przyrządzam z niego mnóstwo potraw: zupę pomidorową, pizzę oraz przede wszystkim sosy do spaghetti, gołąbków lub pulpetów. Jeśli go spróbujesz, już nigdy nie zechcesz sklepowego przecieru. Najlepsze pomidory do przecieru to odmiana Lima, ponieważ ma gęsty miąższ i mało soku. Do przygotowania przecieru pomidorowego możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj(...)pomidorów (także koktajlowe). Ja najczęściej wykorzystuję warzywa z domowej szklarni, których nie jestem w stanie na bieżąco spożyć. Zarówno kolor jak i gęstość przetworów zależy od odmiany pomidorów. Z wodnistych pomidorów otrzymuję przecier o konsystencji soku pomidorowego, który najczęściej używam do zupy pomidorowej. Lubię go także doprawić świeżo zmielonym pieprzem i pić.Na przełomie sierpnia i września kupuję na straganach
Ania gotujeDzisiaj znowu przetwory ze Wchodu. Czemu tak lubię rosyjskie przetwory i czemu ufam rosyjskim paniom domu już napisałam w lekko przydługim wstępie do zeszłorocznych pomidorów po koreańsku KLIK – warto tam zajrzeć szczególnie jeśli ten przepis jakoś Wam umknął, bo tak naszykowane pomidory u mnie dotrwały ledwo do początków mroźnego stycznia – wyszły ze spiżarni pierwsze, tak były pyszne. Ten sposób zakonserwowania(...)ziela angielskiego i wybrane zioła , np. kilka gałązek natki pietruszki, kopru, estragonu, selera, lubczyku, bazylii czy oregano – świeże i dokładnie umyte. Opcjonalnie dodajemy ostrą lub półostrą papryczkę – jeśli wolimy przetwory bardziej pikantne. Pomidorki odszypułkowujemy i dokładnie myjemy, odrzucamy popsute. Każdy trzeba wziąć w łapkę i nakłuć widelcem od strony szypułki na krzyż (malutkim pomidorom z mikrodwarfów wystarczy jedno nakłucie
Karo in the Kitchen