przetwory - 15421 przepisów (strona:129/1029)

Domowy kompot z rabarbaru 225

Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Konfitura z pigwowca 214

względu na swój dość cierpki smak. Plasterek świeżego pigwowca dodany do herbaty przyjemnie poprawia jej smak i zapach. Owoce pigwowca zawierają dużo pektyn i można z nich zrobić pyszne przetwory: dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki, soki. Owoce wykorzystywane są również do przygotowania wina i nalewek, a po ugotowaniu może stanowić dodatek do dań mięsnych, a szczególnie dziczyzny. Pigwowiec ma piękny(...)domu z grzybobrania. Owoce pigwowca często są zielone i aby przyspieszyć ich dojrzewanie, należy włożyć do kartonowego pudełka, dodać ze dwa jabłka i odstawić na 2 - 3 dni. Przygotowując przetwory ilość cukru dostosować do stopnia dojrzałości pigwowca i sposobu jedzenia. Jeśli pigwowiec będzie do herbaty to zdecydowanie można dodać mniej cukru, ale do konfitury trzeba już więcej, bo będzie zbyt

Kuchcik gotuje
Przecier pomidorowy kontra passata pomidorowa, czy passata versus przecier? 200

kabaretem Starszych Panów: „ Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół (...)” Co prawda będą w sprzedaży pomidory, ale to takie szklarniowe namiastki pomidorów. Powoli kończymy robić przetwory z pomidorów: soki, przeciery , suszone , w oliwie , itp. Wielu z nas chwali się przetworami. Pisze ile i czego zrobił, wkleja zdjęcia pokazujące zawartość spiżarni. I dobrze, i trzeba się cieszyć. Przecież(...)dawna wiadomo, że domowe przetwory są lepsze od kupnych. Nie zawierają różnych dziwnych dodatków. W XVI wieku Mikołaj Rej napisał: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”.  A my co? A my zapominamy, że mamy język polski i coraz częściej wtrącamy obce słówka, często nie rozumiejąc ich znaczenia. Takim przykładem jest passata

królestwo garów
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 142

mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory malinowe po 2,5 zł za kilogram, wczoraj morele po 3 zł. Przy takiej

Cztery Fajery
Kalafior marynowany w curry 152

kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 128

zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków  tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Cztery Fajery
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 158

tylko   udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział

Cztery Fajery
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami 195

marketach. To prawdziwe smak dojrzewających w słońcu śliwek i magiczny zapach korzennych przypraw. Na blogu znajdziecie też przepis na  Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek   Szukacie przepisów na przetwory z owoców na zimę  - zapraszam do wpisu Przetwory owocowe Korzenne powidła śliwkowe z migdałami - składniki 2,5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 1 laska cynamonu (około(...)sztuk goździków szczypta gałki muszkatołowej 150 g migdałów lub orzechów laskowych obranych ze skórki  kilka łyżek wody lub soku pomarańczowego w ostateczności, jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory na ostatnim etapie smażenia możecie dodać cukier duży rondel z grubym dnem albo wolnowar, drewniana łyżka do mieszania powideł i bardzo dużo cierpliwości.  Uwaga: Migdały najłatwiej obrać, jeśli przed dodaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Konfitura z arbuza 330

arbuza lub galaretkę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z białej części skórki. Każda z nich ma zdecydowanie inny smak, ale obie są pyszne. Przetwory z arbuza mają tę zaletę, że można je przygotować niemal przez cały rok. Z oczyszczonego z pestek miąższu robimy dżem arbuzowy, galaretkę lub konfitury.  Czasem dodajemy do nich też inne(...)gofrów, lodów i innych deserów. Jeśli będziecie przygotowywać konfitury z arbuza,  dżem z arbuza lub galaretkę nie wyrzucajcie skórki - to najbardziej wartościowa część tego owocu. Przepisy na przetwory z arbuza znajdziecie na dole postu Konfitura z arbuza lub galaretka z arbuza - składniki na poniższe proporcje potrzebujemy arbuza o wadze około 2,5 do 3 kg 1,3 kg oczyszczonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 169

Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę – czyli pyszny lekko ostry w smaku sos.     Ten pomysł powstał w momencie, gdy na placu kupiłam bardzo dojrzałe nasze polskie pomidory. Tak dojrzałe i miękkie, że tylko do przetworów się nadawały. Mógłby(...)zawartości słoików, olej zrobi warstwę nieprzepuszczalną. Tak przygotowany sos możesz użyć do dań z ryżem, makaronem albo posmarować nim kromkę zgrilowanego chleba. Mniam !   Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory

Kuchnia na wzgórzu
„Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki , przetwory 281

Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki, przetwory Sałatka jest wynikiem faktu , że na początku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo co z nią zrobić i jak przerobić To bezcenne warzywo ma tysiące zastosowań , jednym z nich jest właśnie ta sałatka ” Rzymska ” . Doskonała w smaku ,delikatna , nadaje się jako przystawka do obiadu . Prosta , smaczna(...)tego z wszystkiego co zazwyczaj jest pod ręką . Z cukinii trudno zrobić aromatyczne przetwory , ten taki jest , dzięki pietruszce , czosnkowi i dużej ilości pieprzu . Składniki : 4-5 dużych cukinii 4-5 cebul średniej wielkości 3 pęczki natki pietruszki 2 główki czosnku – duże 2 opakowania , mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli 2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki octu 2 szklanki

Ogrodnik w podróży
Pomidory krojone na zimę. Domowe przetwory. 276

Witam i zapraszam na kolejny przepis z serii " domowe przetwory " Dziś przygotowałam pomidory krojone, w soku własnym. Takie pomidory w słoikach to doskonała alternatywa dla sklepowych puszek z pomidorami krojonymi bez skórki. Zapewne wielu z Was je kupuje i wykorzystuje do wielu dań. Teraz w pełni sezonu polecam przygotować swoje. Najlepsze do tego typu przetworów są pomidory mięsiste z małą(...)ilością pestek np. odmiana lima. Ale ja z racji tego iż mam własny ogród a w nim szklarnię, wykorzystuję do przetworów różne odmiany, nawet malinówki. Polecam :) Składniki - 2 kg pomidorów - 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki, a ćwiartki na połówki. Przełożyłam do większego garnka, dodałam dwie płaskie łyżeczki soli, pomieszałam. kiedy się zaczęły

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki w ketchupie na zimę 2022

Ogórki w ketchupie na zimę – ogórki w zalewie ketchupowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków na zimę do słoików . Wedle uznania ketchup pikantny można zastąpić łagodnym, aczkolwiek mi pikantny odpowiada bardziej :) Takie ogórki można oczywiście już spróbować na drugi dzień, ale po tygodniu mają lepszy, głębszy smak :) Z Podanych składników wychodzi 6 słoiczków o objętości(...)minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego:) Polecam również przepis na inne przetwory z ogórków : Najlepsze ogórki kanapkowe Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ogórki w ketchupie

Kulinarne Przeboje
Ogórki ” Studenckie koreczki” przetwory 208

Ogórki ” Studenckie koreczki ” przetwory Nadszedł ten piękny czas , kiedy można ,zacząć ,zamykać lato w słoiczkach , dla mnie to czarodziejski okres. Uwielbiam robić przetwory , zapasy itp. Wiem , dziwne hobby Ogórki ,studenckie koreczki , to uniwersalna przekąska , zawsze pod ręką. Doskonała kiedy coś za nami chodzi , na kanapki , do obiadu ..zastosowań bez liku Genialna do koreczków , pod lampkę wina czy piwko(...)słoiki , zakręcamy i odstawiamy do góry nogami , aż ostygną . Drugiego dnia pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania . Przechowujemy nawet około dwóch lat . Smacznego !   Artykuł Ogórki ” Studenckie koreczki” przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ogórki curry. Przepis krok po kroku. 226

jesteśmy ich w stanie przejeść na raz. W najbliższym czasie, będę podawał Wam pomysły na: kiszenie, konserwowanie czy wekowanie. Jednym z moich ulubionych przetworów są ogórki curry , od nich zaczniemy, ponieważ to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy do wódeczki.   Zaczęło się od Babci Krysi(...)właśnie wziąłem recepturę na te cudo w słoiku. Jako, że dziadkowie mają gospodarstwo rolne pod Warszawą, co roku dostarczają na przy każdej okazji masę przetworów, w tym oczywiście ogórki w curry .   Słoiki kontratakują   Jak można zauważyć na internetowych forach, moda na kiszenie, fermentowanie jednym słowem przetwarzanie staje się coraz

kuron.com.pl