Dzięki pasteryzowaniu przetworów można cieszyć się nimi całą zimę. Nawet nie jedną. Jest kilka sposobów na pasteryzowanie przetworów, najczęściej moczenie w zimnej wodzie. Dziś opiszę bardzo skuteczny sposób, nieco inny od tradycyjnego. Krok 1: Wyparz porządnie słoiki we wrzątku. Przełóż do nich przetwory, lekko zakręć. Krok 2: Włóż słoiki do zimnego piekarnika, pamiętając o pozostawieniu odstępu między nimi. Nastaw temperaturę
Zasmakuj Kuchnioraz wszystkie produkty zawierające duże jego ilości, np. cukierki, lizaki fruktoza - obecna w miodzie, melasie i owocach, zwłaszcza bardzo słodkich (np. arbuzy, winogrona) laktoza - cukier obecny w mleku i przetworach fruktany - cukry obecne w pszenicy, cebuli, czosnku i inulinie galaktooligosacharydy - występujące w nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica) poliole - (np. ksylitol) stosowane jako słodziki w bezcukrowych gumach do żucia, napojach(...)tycie, tylko jej nadmiar, w dodatku w najmniej korzystnej formie - oczyszczonej . Tak się składa, że pszenica jest najpopularniejszym zbożem, dlatego większość spożywanych przez nas węgli pochodzi właśnie z jej przetworów. Typowy schemat w większości domów wygląda następująco: rano biała bułka/chleb, na obiad często oczyszczony makaron, w międzyczasie wafelek lub hot dog na stacji, a na koniec jeszcze pizza
Powiedz dietom nieOgródku Dziadunia dowiedziałam się czytając blogi. Wcześniej nawet nie wiedziałam o istnieniu samej firmy i ich sztandarowego produktu - cytrynkach. Gdy oglądałam Firmowe Ewolucje to przekonałam się, że to przetwory robione z sercem i miłością. I tej miłości jest tam wiele... Prawą ręką Dziadunia jest teraz jego córka - Pani Kasia. Wcześniej zaś receptury tworzyła Mama Pani Kasi, ona stworzyła przetwory(...)miasteczek, którzy w codziennym pośpiechu nie znajdują czasu na zdrowe odżywianie i bliski kontakt z naturą." To co mnie najbardziej zachwyciło mnie w przetworach Dziadunia to słynne cytrynki. Nie wiem jakim cudem taki produkt mógł mnie ominąć. Czym są cytrynki? To plasterki cytryn w syropie cukrowym i dodatkami np. imbirem czy żurawiną. Smakują po prostu obłędnie
Gotowanie i blogowanieBiały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka(...)Dorsza , 2 sztuki - 120 gram - 134.5 kcal Łosoś z Rusztu - 100 gram - 283 kcal Makrela Wędzona - 100 gram - 152 kcal Pstrąg Wędzony - 100 gram - 130 kcal MLEKO I JEGO PRZETWORY : ***************************************** Ser Żółty , plasterek - 30 gram - 105 kcal Ser Żółty Laight , plasterek 30 gram - 83 kcal SerTopiony , trójkącik 25 gram - 74.5 kcal Ser Topiony Laight , trójkącik - 25 gram - 47 kcal
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikryjących się pod tajemniczymi symbolami, takimi jak chociażby: E621 – glutaminian sodu (wzmacniacz smaku wchodzący w skład zup w proszku, sosów czy przypraw), E211 – benzoesan sodu (konserwant dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, konserw rybnych, napojów gazowanych), E250 – azotyn sodu (konserwant stosowany w produkcji wędlin i wędzonych przetworów mięsnych), E331 – cytrynian sodu (regulator kwasowości dodawany m.in. dżemów, napojów i przetworów
Smakowity Blog Kulinarnydodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin wartości odżywczych i leczniczych. Bogate właściwości odżywcze pomidora wynikają z faktu, iż zawiera on duże ilości witaminy C, która wpływa na wzmocnienie odporności(...)razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43%. • Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek. • Przetwory z pomidorów mają również lecznicze właściwości przy raku z przerzutami. • Pomidory z upraw ekologicznych zawierają trzy razy tyle likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych • Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione
potrawyregionalnedzieciństwa), że postanowiliśmy zrobić go jeszcze raz i podzielić się przepisem z wami, na naszym blogu. Pewnie jeszcze nie raz go zrobimy. Zdecydowanie wchodzi na listę naszych obowiązkowych domowych przetworów. Tym przepisem chcielibyśmy reaktywować sławę legendy, chcielibyśmy żeby "murzyński przysmak" znowu był znany. Czy tak będzie? To już zależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni
Marder&Marder ManufactureWystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem i polać ciastka. Posypać dekoracyjnym cukrem. *Dzięki firmie Premium Rosa mam przyjemność testowania znakomitych przetworów owocowych marki Nasze Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości(...)cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop z dzikiej róży i malin tak nam zasmakował, że wypiliśmy całą butelkę z herbatą w zaledwie trzy dni, co jeszcze się nie zdarzyło. Z reguły taki syrop stoi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast jak zwykle oddawać je teściowej. Miałam wielkie plany zakupu większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło(...)czasu ktoś podaruje mi własne. Ostatnio siostrzenica męża obdarowała nas właśnie ogórkami, powidłami śliwkowymi i pikantną salsą, a od znajomych czasami dostaję marynowane grzybki. Jeżeli już za jakieś przetwory w domu się zabieram, to najczęściej takie na 2-3 słoiczki, które zjadamy na bieżąco sami albo szybko znajdują swojego nowego właściciela. Chutney'e odkryłam w zeszłym roku. Najkrócej
bistro mamadań wytrawnych. Śliwki do jedzenia na surowo najlepiej wybierać jędrne i sprężyste, bez przebarwień, pokryte białą szadzią. Powierzchnia owoca powinna być bez skazy i nadgnić. Natomiast na przetwory najlepszą odmianą jest śliwka węgierka. Śliwki przeznaczone na powidła i dżemy powinny być dobrze dojrzałe, ponieważ wtedy zawierają najwięcej cukru. Jak poznać śliwki gdy są mocno dojrzałe? Poznamy po pomarszczonej skórce(...)duży, mają owalny lekko wydłużony kształt, czerwoną skórkę którą pokrywa fioletowy nalot. Miąż łatwo odchodzący od pestki jest jasny niemal biały kwaskowo-słodki. Odmiana ta idealnie nadaje się na przetwory zwłaszcza do suszu i powideł, ze względu na walory smakowe uznaje się za odmianę deserową. Węgierka bluefre - odmiana amerykańska, owoc duży lub bardzo duży, wydłużony, kulisto-eliptyczny, niesymetryczny. Skórka ciemnoniebieska
Ciastka - domowe słodkościcukinia w zalewie Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory. Składniki 2 kg niewielkiej cukinii 4 ząbki czosnku zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście
Miód i pieprzzbite są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Wszystko to za sprawą ubitych białek oraz lekkiego twarogu, które tworzą razem ciekawą, delikatną strukturę. Warto również dodać, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią główne źródło wapnia w naszej diecie, który jest niezastąpiony w odpowiednim rozwoju kości naszych pociech. Ponadto mleko i przetwory(...)mleczne są pełne witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto naszym dzieciom zafundować posiłek, który będzie pełen przetworów mlecznych, by mogły dobrze i zdrowo zacząć nowy dzień! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 2 jaja 5 łyżek mąki gryczanej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka jogurtu naturalnego* szczypta soli olej
Mango Papajaklasyczna szwedzka sałatka Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób. Składniki 2 kg ogórków 2 marchwie zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe
Miód i pieprzPrzetwory domowe, kto je robi w obecnych czasach, gdzie wszystko można kupić. Ale czy te kupne są porównywalne z domowymi, czy wiemy co jest zamknięte w słoiku, czy opis faktycznie zgadza się z jego zawartością? My robimy przetwory, bo chcemy wiedzieć co jemy. Nie robimy hurtowe ilości, które zalegają potem w szafkach, ale urozmaicone po kilka słoiczków o różnych smakach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy, ocet i zmiksować blenderem. Gorący (bulgoczący) sos przekładać do słoiczków. Zakręcać. W razie konieczności pasteryzować, ale jeśli przełożymy gorący sos to nie ma takiej konieczności. Smacznego :) Kategoria: PRZETWORY , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: chilli , papryka , pomidory
https:KKuchniaMniam