Ogórki w musztardzie to kolejny pomysł na zamknięcie lata w słoikach. Nie robię go co rok, ale pojawia się on dosyć często w naszej spiżarce. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, natomiast ogórki powinny postać około dwóch tygodni, żeby nabrały musztardowego charakteru. Po tym czasie można się już delektować ich smakiem. Pamiętaj, żeby do przetworów zawsze używać nowych wieczek. Nie jest to jakiś duży koszt, a wtedy mamy pewność, że nie są uszkodzone lub zardzewiałe i ładnie się nam zamkną. Ja zaws... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...