Ogórki orientalne , marynowane z kolendrą Ogórki marynowane czy jakiekolwiek inne w sierpniu to obowiązkowa pozycja do wykonania . Podobno te sierpniowe najlepiej nadają się na przetwory . Nie wiem skąd ten przesąd ale , jakoś tak już się go trzymam bo zazwyczaj właśnie wtedy pojawiają się w ogródku w sporej ilości i można zacząć czarować , zamykając lato w słoiczku .. Ach , mówcie co chcecie(...)wyobrażam sobie domu bez kilku , kilkudziesięciu słoiczków z własnymi przetworami.. to jak dom bez dzieci i zwierząt .. pustka . Może i się nie opłaca ale smak i jakość nie ma ceny , a uśmiech i zadowolenie domowników wart jest każdego nakładu pracy , tak samo jak ich zdrowie , dlatego warto wrócić do zwyczaju robienia zapraw na zimę Polecam , ciekawe w smaku , doskonałe
Ogrodnik w podróżyProste przepisy na gęsty koncentrat pomidorowy Domowy koncentrat pomidorowy to podstawowy produkt w naszej kuchni. Bardzo dużo posiłków które lubimy, zawiera wśród składników pomidory. Nie wyobrażam sobie, aby przetwory z pomidorów kupować, wolę zrobić je sama. To naprawdę nie jest trudne. Jak zrobić koncentrat z pomidorów to jedno z najczęściej zdawanych nam pytań. Jeszcze kilka lat temu uważałam(...)Produktem, nazwijmy to ubocznym jest gęsty przecierowy sok pomidorowy, który także pasteryzuję na zimę. Korzystając z wyciskarki otrzymuję więc dwa produkty - super smaczny koncentrat pomidorowy i domowy przecier pomidorowy Przetwory z pomidorów oraz innych warzyw i owoców można zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej Przecier pomidorowy a koncentrat pomidorowy Czym różni się koncentrat pomidorowy od przecieru? Koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon na przetwory w pełni,więc tym razem mam dla was pomysły na przetwory z papryki-może coś dla siebie wybierzecie
Swojskie jedzonkoSałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros na zimę to nasza druga modyfikacja ogórkowych przetworów w zalewie gyros. Takie ogórki do słoików na zimę to prawdziwy HIT sezonu! Parę dni temu mieliście okazję zobaczyć przepis podstawowy, gdzie do wykonania zapasów na zimę wykorzystaliśmy same ogórki i marchewkę, a tym razem, za namową paru czytelniczek postanowiliśmy wzbogacić przepis o kolorowe(...)duża czerwona cebula – ok. 160 g 2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g 2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jeśli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek, czyli ok. 420 g cukru) 1 szklanka octu 10 % – 250 ml pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml 1 opakowanie przyprawy gyros (30g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojedołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka włoska pochodzi
Blog z ApetytemOkres wakacyjny sprzyja wszystkim chomikom. Można śmiało gromadzić zapasy zimowe ze świeżych, pysznych warzyw z naszej działki. Jednym z moich ulubionych przetworów jakie są robione w rodzinnym domu są od niedawna malutkie ogórki w zalewie octowej. Są świetne! Spróbujcie! Pyszne ogórki w zalewie octowej 4-5 kg małych ogóreczków 6 cebul 6-7 papryk - czerwona, zielona i żółta Solanka
Kuchnia moimi oczamiKoreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki(...)cebule -ok. 280 g Składniki do namoczenia koreczków: 5 szklanek przegotowanej, ostudzonej wody (może być letnia) – 1250 ml (1,25 litra) pół szklanki soli kamiennej, niejodowanej (tzw. do przetworów) – ok. 160 g Składniki na zalewę: 3 szklanki wody – 750 ml 2 szklanki octu 10% – 500 ml 3 szklanki cukru – ok. 630 g 1 czubata łyżeczka
Kulinarne Przebojeodstawiamy na dobę. Tę samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około(...)krawędzi. Słoiki zakręcamy i wkładamy do dużego garnka wyłożonego na dnie bawełnianą ściereczką. Do garnka wlewamy zimną wodę w takiej ilości, żeby była poniżej nakrętek. Po zagotowaniu wody przetwory pasteryzujemy około 3-5 minut. Słoiki wyciągamy z garna, obracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu typu piwnica, spiżarnia. Wiśnie drylowane (kiszone) - kuchnia podkarpacka Zapraszam
Trzeci talerzFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zobacz, jak zrobić ogórki małosolne w kilku prostych krokach. Ogórki są doskonałe dla zdrowia i diety
CRAVEmonkeyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Pokażemy Ci tutaj, jak zrobić własne suszone pomidory. Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz, ale
CRAVEmonkeymimo dodatku soku z cytryny. Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą truskawkową ? Często pojęcie dżem owocowy ludzie stosują zamiennie z konfiturami i powidłami, chociaż tak naprawdę to różne przetwory. Dżem owocowy to mieszanina cukrów i pulpy owocowej o odpowiednio zżelowanej konsystencji. Prawdziwy dżem to zagotowany owocowy mus z kawałkami owoców (czasami są to całe owoce, czasami ich kawałki(...)cukru (lub nieco mniej – np. 800 g, jeśli wolicie mniej słodkie dżemy/konfitury; pamiętajcie jednak, że nie można dać go za mało, gdyż spełnia funkcję konserwującą i zabezpiecz przetwory przed popsuciem się) 4 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na dżem truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Pozostawić je w całości lub przekroić na połówki. Wrzucić
Kulinarne Przebojeonline z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty(...)porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków
Kuchnia MagdaLenyonline z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty(...)porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków
Kuchnia MagdaLenyW dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma
Marder&Marder Manufactureprzez zimę i ciągle nam mało :) Do kanapek na wędlinę , do mięsa obiadowego , czasami nawet same widelcem wprost ze słoja - propozycji podania widzę tu mnóstwo i zawsze smakują wybornie! Przetwór ten lubię jeszcze z tego powodu, że można go przerabiać do późnej jesieni . Wystarczy, że użyje się twardych gruszek , a czy będą one wczesno-sierpniowe, czy późno-listopadowe - mała różnica(...)wieczka. Słoiki odwrócić do góry dnem i ustawiać na desce. Zostawić do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc . Słoiki najlepiej przykryć dodatkowo ciepłym kocem - powolne stygnięcie w cieple wspomaga wekowanie . Przetwór kosztować najwcześniej po upływie 2 tygodni - gruszki stracą wtedy intensywnie octowy posmak. Najlepiej jednak pozwolić im się wekować co najmniej miesiąc przed pierwszą próbą smaku
Grunt to przepis!