Sezon na przetwory w pełni,więc tym razem mam dla was pomysły na przetwory z papryki-może coś dla siebie wybierzecie
Swojskie jedzonkoSałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros na zimę to nasza druga modyfikacja ogórkowych przetworów w zalewie gyros. Takie ogórki do słoików na zimę to prawdziwy HIT sezonu! Parę dni temu mieliście okazję zobaczyć przepis podstawowy, gdzie do wykonania zapasów na zimę wykorzystaliśmy same ogórki i marchewkę, a tym razem, za namową paru czytelniczek postanowiliśmy wzbogacić przepis o kolorowe(...)duża czerwona cebula – ok. 160 g 2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g 2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jeśli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek, czyli ok. 420 g cukru) 1 szklanka octu 10 % – 250 ml pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml 1 opakowanie przyprawy gyros (30g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojedołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka włoska pochodzi
Blog z ApetytemOkres wakacyjny sprzyja wszystkim chomikom. Można śmiało gromadzić zapasy zimowe ze świeżych, pysznych warzyw z naszej działki. Jednym z moich ulubionych przetworów jakie są robione w rodzinnym domu są od niedawna malutkie ogórki w zalewie octowej. Są świetne! Spróbujcie! Pyszne ogórki w zalewie octowej 4-5 kg małych ogóreczków 6 cebul 6-7 papryk - czerwona, zielona i żółta Solanka
Kuchnia moimi oczamiKoreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki(...)cebule -ok. 280 g Składniki do namoczenia koreczków: 5 szklanek przegotowanej, ostudzonej wody (może być letnia) – 1250 ml (1,25 litra) pół szklanki soli kamiennej, niejodowanej (tzw. do przetworów) – ok. 160 g Składniki na zalewę: 3 szklanki wody – 750 ml 2 szklanki octu 10% – 500 ml 3 szklanki cukru – ok. 630 g 1 czubata łyżeczka
Kulinarne Przebojeodstawiamy na dobę. Tę samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około(...)krawędzi. Słoiki zakręcamy i wkładamy do dużego garnka wyłożonego na dnie bawełnianą ściereczką. Do garnka wlewamy zimną wodę w takiej ilości, żeby była poniżej nakrętek. Po zagotowaniu wody przetwory pasteryzujemy około 3-5 minut. Słoiki wyciągamy z garna, obracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu typu piwnica, spiżarnia. Wiśnie drylowane (kiszone) - kuchnia podkarpacka Zapraszam
Trzeci talerzFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zobacz, jak zrobić ogórki małosolne w kilku prostych krokach. Ogórki są doskonałe dla zdrowia i diety
CRAVEmonkeyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Pokażemy Ci tutaj, jak zrobić własne suszone pomidory. Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz, ale
CRAVEmonkeymimo dodatku soku z cytryny. Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą truskawkową ? Często pojęcie dżem owocowy ludzie stosują zamiennie z konfiturami i powidłami, chociaż tak naprawdę to różne przetwory. Dżem owocowy to mieszanina cukrów i pulpy owocowej o odpowiednio zżelowanej konsystencji. Prawdziwy dżem to zagotowany owocowy mus z kawałkami owoców (czasami są to całe owoce, czasami ich kawałki(...)cukru (lub nieco mniej – np. 800 g, jeśli wolicie mniej słodkie dżemy/konfitury; pamiętajcie jednak, że nie można dać go za mało, gdyż spełnia funkcję konserwującą i zabezpiecz przetwory przed popsuciem się) 4 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na dżem truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Pozostawić je w całości lub przekroić na połówki. Wrzucić
Kulinarne Przebojeonline z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty(...)porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków
Kuchnia MagdaLenyonline z dostawą prosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty(...)porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków
Kuchnia MagdaLenyW dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma
Marder&Marder Manufactureprzez zimę i ciągle nam mało :) Do kanapek na wędlinę , do mięsa obiadowego , czasami nawet same widelcem wprost ze słoja - propozycji podania widzę tu mnóstwo i zawsze smakują wybornie! Przetwór ten lubię jeszcze z tego powodu, że można go przerabiać do późnej jesieni . Wystarczy, że użyje się twardych gruszek , a czy będą one wczesno-sierpniowe, czy późno-listopadowe - mała różnica(...)wieczka. Słoiki odwrócić do góry dnem i ustawiać na desce. Zostawić do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc . Słoiki najlepiej przykryć dodatkowo ciepłym kocem - powolne stygnięcie w cieple wspomaga wekowanie . Przetwór kosztować najwcześniej po upływie 2 tygodni - gruszki stracą wtedy intensywnie octowy posmak. Najlepiej jednak pozwolić im się wekować co najmniej miesiąc przed pierwszą próbą smaku
Grunt to przepis!barszcz. Zobaczcie jak prosto to wszystko można przygotować samemu w domu! Na blogu znajdziecie też kilka bardzo smakowitych przepisów na rewelacyjne domowe napoje alkoholowe . Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory Grudzień już depcze nam po piętach... Lada moment w naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam(...)zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Syrop piernikowy Syrop korzenny Piernik dojrzewający- przygotowanie ciasta Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Zakwas
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne smarowidło kanapkowe! Co porabiałam, jak mnie nie było? Ano pośród zmagań z szaro-burą rzeczywistością m.in. przetwory porabiałam ! :) Słodkie, ostre, w occie, kiszone - długo można by wymieniać. Zryw przetwórczy mnie złapał i każdą wolną chwilę ostatnich miesięcy poświęcałam na wszelakie dżemy, konfitury, powidła, ketchupy, korniszony i inne weki. Gdy jeden przetwór został z sukcesem zamknięty w słoikach na zimę
Grunt to przepis!