pasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną -woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików -jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą -jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy zawsze
Pieguskowa Kuchniawkładam do słoików, czyli wiem, co jem 😊 Niech Was nie odstrasza kolor - to efekt użycia czarnych pomidorów, które w tym roku wyjątkowo mi obrodziły. A lubię stosować je do przetworów ze względu na łatwo schodzącą z nich skórkę. Jeśli użyjecie czerwonych pomidorów, uzyskacie normalny kolor ketchupu. Składniki (na 13 słoiczków po 180 ml): 1,6 kg obranej cukinii (bez "waty
Weekendy w domu i ogrodzieroku z racji zaawansowanej ciąży nie mam siły na noszenie siat warzyw i owoców ani na późniejsze ich przetwarzanie. Lojalnie uprzedzam, w to lato nie szaleję z przetworami A i ze spiżarki ledwo co ubyło przez ten rok, więc w zupełności dżemów, konfitur, ogórasów wszelakiej maści starczy i na kolejny rok. No i to co zwykle w cukinii najlepsze. Najlepsze(...)słoików i odwracamy wieczkiem do dołu. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-cukinii-dzem-cukiniowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z cukinii, dżem cukiniowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzetwory czas zacząć. No może nie pierwsze w tym roku, ale jednak jedne z pierwszych w tym roku na blogu. Pomidory trochę obrodziły, ale jakaś zaraza zabiera je nam powoli. Stąd pomysł, aby zostawić sobie kilka na przetwory. Ponieważ ten kilka to było kilka kg, to postawiłam jedną część przeznaczyć na przecież pomidorowy. Idealny na zupę w jesienne lub zimowe
Gotowanie z pasjąKolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki(...)czosnku płaska łyżka soli do przetworów 3/4 płaskiej łyżki cukru 0,5 litra wody Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić
Karola gotujeporą szybkiej sałatki z tego przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkowa pracę, ale nasze bezpieczeństwo. Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut(...)UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - przetwory domowe. Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku. Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 3 łyżki soli niejodowanej garść posiekanej
Moja Książka KucharskaNiestety ciężko było znaleźć chudą/szczupłą marchewkę, więc wzięliśmy jaka była :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1200 g marchewki 7 szklanek wody 2 czubate łyżki soli do przetworów nie jodowanej 20 ziarenek pieprzu czarnego 10 kulek ziela angielskiego koper liście laurowe korzeń chrzanu czosnek (10 ząbków) 1. Marchewki umyłam, odcięłam końcówki, można obrać lub jak marchewka jest młoda(...)jednym, mniejszym liściu laurowym, po pasku chrzanu. Na końcu koper, który przytrzyma nam marchewki przed wypłynięciem :-) 4. Wypełnione słoiki zalewamy solanką, dobrze zakręcamy i gotowe. U mnie wszystkie przetwory przed wyniesieniem do piwnicy stoją jeszcze kilka dni w kuchni, ponieważ w trakcie kiszenia zalewa może kipieć
kruche babeczkiWitajcie kochani :-) Tak jak wczoraj pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść(...)Miłego dnia kochani :-) Składniki: 1 kalafior kilka gałązek kopru czosnek ( ja dawałam 2 ząbki do jednego słoika) chrzan Zalewa: 2,5 litra wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1 łyżka cukru 1. Kalafiora myjemy, oddzielamy różyczki, dzielimy je na mniejsze. Chrzan strugamy na cienkie wiórki, czosnek obieramy. 2 Przygotowujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem
kruche babeczkiPikle to moje ulubione przetwory na zimę. Przepis na te które robię mam jeszcze od mojej babci, są pyszne więc jeśli lubicie takie przetwory to polecam gorąco. Ogórki, przyprawy, kilka dni na dojrzewanie i zajadamy. Pikle z ogórków zielonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDżem z moreli pieczonych jest przepyszny a dziś dodatkowo dodałam listki bazylii i rezultat wyszedł niesamowity. Dżem jest mega aromatyczny , kremowy i przepyszny. Róbcie przetwory do słoja i zajadajcie jesienią i zimą zdrowe wersje sklepowych przetworów. Taki dżem z placuszkami drożdżowymi to rarytas. Dżem z pieczonych moreli z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubię robić przetwory, ale nie tylko te stałe, które znamy od lat. Lubię eksperymentować, dlatego każdego roku staram się zrobić coś nowego. Kilkanaście dni temu padło na ogórki kanapkowe . Widziałam mnóstwo przepisów na takie i to, co mnie zastanawiało i odstraszało zarazem, to ich pionowe układanie w słoikach. Bo czy ja bym miała na to czas i tyle cierpliwości(...)spróbowania nie mogłabym ich tak nazwać, bo to był eksperyment). Jeśli chodzi o smak, to jak wspomniałam jest bardzo wyraźny, według mnie ogórki są pyszne, ale ja lubię przetwory z zalewą octową. Mąż nie jest zwolennikiem niczego, co z octem (choćby minimalną ilością), dlatego po spróbowaniu, gdy uznał, że są dobre, odsączał z zalewy na sicie, podczas gdy ja wyjadałam
Kolorowy Przepisownikwłasnymi uwagami + zdjęciami. To proste! Śmiało, spróbuj ;) Ogórki kiszone - najlepszy przepis Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy - wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny "słoik" ;) jeździłam do Warszawy ze smakołykami od Rodziców. Ale zdarzyło się tak, że w sezonie ogórkowym narosło ich tyle, że gdy przyjechałam(...)dokładnie umyj czystą, nową gąbką (nie tą, którą myjesz inne naczynia), a następnie wyparz gorącą wodą i wysusz. Słoiki nie mogą mieć żadnych wyszczerbień, ani śladów rdzy (po poprzednich przetworach). Zakrętki również muszą być bardzo dobrze umyte i wyparzone. Bez śladów rdzy, odgnieceń (aby dobrze trzymały). Ogórki zawsze nakładaj "w jedną stronę". Najlepiej jest to robić ciemniejszym końcem do dołu
Kolorowy PrzepisownikCześć Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ogórki w zalewie musztardowej. Przepis podpatrzyłam na blogu kuchniaipasja.blox.pl i już kilkukrotnie wypróbowałam. Niestety po śmierci taty jakoś mniej nam "schodzą" przetwory, więc w tym roku nie wiem czy takie ogórki będę przygotowywała - najpierw sprawdzę jakie przetwory nam zostały (w końcu i tak szykuje się wielkie sprzątanie piwnicy po wymianie pieca
blog.moje-pasje.infoCzas przetworów, przetworów czas ;) Składniki 2 kg zielonego agrestu 5 owoców kiwi 1 kg cukru 100 g chia Przygotowanie Agrest umyłem, odszypułkowałem. 3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki. Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę
R'n'G Kitchen