takiego urodzaju na buraczki, jak w tym roku. Z jednej, małej paczuszki z nasionami wyrosło tak dużo warzyw, że cały sezon systematycznie pojawiały się na naszym stole, a do przetworów zostało jeszcze ponad 40 kilogramów ;) Toteż w tym roku w spiżarni dużą część stanowią przetwory z buraków. Małe sztuki zamarynowałam w całości, natomiast z tych większych zrobiłam tę oto sałatkę
Rozpustne gotowanieMaślaczki drwala – zimowe przetwory No to rozhulałam się jak maślaki pod choinkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przetwórnia domowa , pracuje już pełną parą od ponad miesiąca , przerabiając wszystko(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Grzybki świetnie przechowują się nawet rok , czy dwa lata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Maślaczki drwala – zimowe przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysłoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał buraczkom odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych
Tradycyjna kuchnia Kasikilkanaście minut i czynność tą powtarzamy. Ja konfiturę zrobiłąm po raz pierwszy, smak goryczki niestety wyczuwalny jest nadal. Ale po rozmowie z osobami które już robiły tego typu przetwory jednogłośnie stwierdziły ze taki posmak goryczki już niestety zostanie. Ale wiem, ze nie wszystkim to przeszkadza. Niektórzy właśnie za tę goryczkę cenią sobie takie przetwory. A więc zapraszam na konfiturę
Radość kipiąca uśmiechem.też ostatnie przetwory ogórkowe w tym roku. Wszystko już przetworzone - kilka zostało na mizerię - ostatnią też z własnych ogórków w tym roku. Robicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące. Składniki : * 3 kg ogórków gruntowych * kg czerwonej papryki * 4 szklanki wody * pół szklanki octu * 4 łyżeczki soli * pół szklanki
Magiczne Życie Martyogórki z kurkumą Sezon robienia przetworów w pełni. Więc i ja pracuję w kuchni pełną parą, gromadząc na zimowe miesiące kolejne przetwory. Ogórki w aromatycznej, złocistej zalewie, należą zaś do "żelaznego" zimowego wyposażenia mojej spiżarki. Składniki 2 kg ogórków zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe
Miód i pieprzNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki
Kuchenne Wariacjewypasteryzowanych słoików, zakręć i postaw do góry dnem na 0,5h. Oznacz etykietą słoiki i odstaw do zimy. Smacznego! Sprawdź proste i tradycyjne przepisy na inne przetwory: Przepisy na domowe przetwory Póki jeszcze czas zrób swoją własną, Domową Vegetę bez chemicznych dodatków: Domowa Vegeta bez GLUTAMINIANU Sodu Zaopatrz się w niezbędny
IzaGotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze ogórki kanapkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml. Najlepsze ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 2 szklanki wody 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego
Kulinarne PrzebojeZwykle smaży się całe owoce lub jeśli są duże i jędrne to ich kawałki. Na koniec owoce powinny być zanurzone w słodkim, szklistym żelu, oblepione nim. To bardzo słodki przetwór bo na 1 kilogram owoców dodaje się aż 1 a nawet 2 kg cukru. Mirabelki co prawda ani do dużych ani jędrnych owoców nie należą, ale postanowiłam przygotować(...)etapy i smażyć je z przerwami w ciągu 2 a nawet 3 dni, podobnie jak powidła . Dzięki temu cukier zawarty z syropie nie będzie się karmelizował i zmieniał koloru przetworu. Zróbcie tak jak Wam wygodniej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamnie ciąg dalszy pomidorowych przetworów. Zrobiłam znowu suszone pomidory, tym razem z 3 kg, Będę miała na całą zimę, albo i nie, bo taki rarytas nie wytrzyma u mnie długo ;-). Nigdy jeszcze nie robiłam domowego ketchupu. Uwierzycie? Nie miałam takiej potrzeby. W ogóle kiedyś bardzo mało robiłam przetworów. Musiał nastąpić ten pierwszy raz i oto powstał pyszny ziołowy ketchup domowy
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkoro wiśnie są wciąż dostępne podzielę się z Wami jeszcze jednym ciekawym przetworem z wiśni, który umili i rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni. Przetwór jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak do spożycia nadaje się dopiero po około 3,5 miesiąca. Tak jest to przepis dla wytrwałych. Składniki: 0,5l wody źródlanej 0,5l spirytusu 1kg wiśni 1 szklanka cukru
Sezonowy Garnekokoło godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy(...)owoców. W połączeniu z cukrem są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Większość owoców zawiera pektyny ale w ilości nie wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu – dodane do domowych przetworów pektyny w połączeniu z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją już podczas gotowania a nie dopiero wtedy gdy ochłodzimy je do temperatury pokojowej. Pektyny, które możemy
Karo in the Kitchenzaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze(...)owoców. W połączeniu z cukrem są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Większość owoców zawiera pektyny ale w ilości nie wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu – dodane do domowych przetworów pektyny w połączeniu z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją już podczas gotowania a nie dopiero wtedy gdy ochłodzimy je do temperatury pokojowej. Pektyny, które możemy
Karo in the KitchenPrzetwory z truskawek chyba nigdy mi się nie znudzą. Kupnych truskawkowych dżemów i konfitur szczerze nienawidzę, ale na te domowe zawsze znajdę przepis wart wypróbowania. Bazylia i truskawki to duet koncertowy! Konfitury, dżem, marmolada… Jaka jest różnica? Konfitury to owoce gotowane w cukrze, najczęściej w proporcji 1:2, czyli na kilogram owoców – 2 kg cukru lub syropu cukrowego. Dżem(...)owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej
Karo in the Kitchen