przetwory - 14998 przepisów (strona:152/1000)

Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 406

Sałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii

Codziennik Kuchenny
Babciny mus z jabłek , domowe przetwory 159

Babciny mus z jabłek domowe przetwory Babciny mus , jest jednym z bardziej tradycyjnych przepisów . Moja babcia robiła go zawsze latem z tak zwanych spadów czyli jabłek, które same spadały drzewa. Takie jabłka zazwyczaj nie są pełnowartościowe , często mają także mięsną wkładkę lub są nadgniłe . Wszystkie takie bonusy , dokładnie trzeba powycinać i oczyścić , zanim wrzucimy jabłka do garnka . Dużą zaletą jest(...)kanapki , jako dodatek do pieczonej kaczki . Można także użyć go do wypieku jabłecznika lub zrobić pyszny chutney dodając chilli i limonkę Smacznego ! Artykuł Babciny mus z jabłek , domowe przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
CHRUPIĄCE OGÓRKI KONSERWOWE - przepis 198

składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI : dzień 1. 3,5 kg małych ogóreczków do konserwowania o długości około 6-7,5cm 3/4 szklanki soli do przetworów dzień 2. 1 łyżka soli do przetworów 2,5 litra wody 500 ml octu spirytusowego 10% 470ml octu jabłkowego 14 baldachów kopru 5 łyżeczek nasion gorczycy 2 szklanki cukru 7 ząbków

Moja Książka Kucharska
Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika 181

wraz z mężem lubimy pomidory i doceniamy jeśli są dobre, ale lubimy też dobrze zjeść i wiedzieć co jemy. Dla mnie nie ma większej nagrody niż otwarty słoik przetworów i mój mąż mruczący, że tak dobrego dżemu to nie jadł. Ale lubimy nie tylko dżemy, bo wszelkie keczupy też. A taki sos pomidorowy, co prawda keczupem nie jest(...)mieszamwgarnku.pl/przetwory/sos-cyganski-z-pomidorow-ostry-sos-pomidorowy-do-sloika/ MieszamWGarnku       Artykuł Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 600

okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią ,obejrzałam odcinek Bonda ,pod tym tytułem i jakoś tak mnie natchnęło… Jak się robi setki przetworów , to trzeba je jakoś nazwami sortować . Trudno pisać , ogórki z curry , ogórki z curry i…. ,ogórki z kurkumą , ogórki z kurkumą i… Jak widać robiłby się z tego(...)doprowadzamy do wrzenia . Odcedzamy zalewę od przypraw i cebuli . Do każdego słoika wkładamy trochę cebuli i czosnku odłowionych z zalewy . Goździki wyrzucamy , są zbyt intensywne ,żeby je dodawać do przetworów , z biegiem czasu zdominowały by całość . Gorącą zalewą zalewamy ogórki , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Następnego dnia , pasteryzujemy w garnku z wodą , nie dłużej niż 5 minut

Ogrodnik w podróży
CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę 653

kanapki. Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów z dodatkiem tłuszczów. Jak zrobić cukinię marynowaną w curry na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na cukinię w zalewie curry. SKŁADNIKI(...)cukinii o średnicy nie większej  niż 5cm 2 łyżeczki curry w proszku 3 łyżki soli do przetworów 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 350 ml octu spirytusowego 10% 650 ml wody  3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki Przepis na cukinię w zalewie curry. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię umyć i osuszyć. Następnie przyciąć końcówki

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ogórków gruntowych do słoików, Jak pasteryzować przetwory? 222

Przepis ten dostałam od Przyjaciółki. Ta sałatka jest pyszna i cieszę się, że mogę w końcu z Wami się nim podzielić. Poniżej również znajdziecie mój sposób na pasteryzowanie przetworów. Składniki: - 3 kg ogórków gruntowych - 1 średnia cebula - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 125 ml octu winnego - 125 ml oliwy - 2 łyżki cukru - 2 łyżki soli - pieprz mielony Ogórki dokładnie(...)ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz pieprz, ocet, oliwę i cukier. Odstawiamy na 0,5h żeby składniki się przegryzły. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Jak pasteryzować przetwory? Ogórki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką lub gazą. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości ogórka i doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy płyty. Od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem przez

CookYourself
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 244

półlitrowych słoików 1,5 kg  cebuli o średnicy 5-7,5cm, pokrojona w plastry o grubości ok. 0,5cm 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli do przetworów 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 litra wody 7 baldachów kopru 7 gałązek zielonego kopru Przepis na marynowaną cebulę z koprem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć(...)wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę - po 5 minutach wyjąć słoiki i ustawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść przetwory do ciemnego i chłodnego miejsca. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce. Smacznego :) Cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory 190

Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory Kanapkowe Kartuskie , to doskonałe , chrupiące ogórki w zalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś sosik i pyszne(...)odstawiamy do wystygnięcia . Drugiego dnia pasteryzujemy około 3 minut od zagotowania . Gotowe , można spokojnie przechowywać w spiżarce, nawet dwa lata Smacznego !   Artykuł Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
CEBULA MARYNOWANA NA SŁODKO 148

słoików 1,5 kg cebuli o średnicy  5-7,5 cm 2,5 szklanki cukru 1,25 litra octu jabłkowego 150 ml wody stołowej 1 łyżeczka soli do przetworów 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy 1/8 łyżeczki mielonych goździków Przepis na marynowaną cebulę. PRZYGOTOWANIE: W tym przypadku do marynowania najlepsza będzie cebula o średnicy 5-7,5cm. Większe cebule dobrze byłoby(...)trwa 10 minut, po tym czasie wyłączamy palnik i zdejmujemy pokrywkę. Po 5 minutach wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Smacznego :) Cebula została przygotowana wg. receptury Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami. Polecam! Cebula

Moja Książka Kucharska
Dżem z czarnej porzeczki - fit 175

nadzieję, że owoce są jeszcze osiągalne. To jedne z najzdrowszych owoców, pełne flawonoidów: min. antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czarne porzeczki to idelne owoce na domowe przetwory. Zawierają sporo pektyny. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że dżem łatwo się zagęszcza. Idealny dla niecierpliwych, bo nie wymaga wielogodzinnego wysmażania. To jeden ze smaczniejszych dżemów, polecam! Składniki(...)UDANYCH PRZETWORÓW

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - najlepsze 183

przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI: na 5 litrowych słoików* Dzień 1. 4 kg ogórków do konserwowania 1/2 szklanki soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 900ml octu spirytusowego 10% 900ml wody 3 łyżki nasion gorczycy 1 łyżeczka curry w proszku * z tej ilości składników mogą wyjść(...)przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze na 8 do 18 godzin. Dzień 2. Przygotować słoiki oraz nakrętki - wyszorować i wyparzyć ( absolutnie nie używać uszkodzonych nakrętek, przetwory nie tylko mogą źle się przechować, ale także stać się szkodliwe dla zdrowia). Ogórki odcedzić i dokładnie opłukać z solanki, osączyć. Do dużego garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier i pozostałe

Moja Książka Kucharska
Dżem wiśniowy z amaretto 231

dodatków. Jak co roku dżemy robię z ksylitolem - są bez cukru, a słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1. Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo(...)UDANYCH PRZETWORÓW

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekowiśnia na zimę i "Kochając pana Danielsa" 144

powidła przekładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. Odstawić słoiczki do powolnego schładzania. Przechowywać w piwnicy lub na dolnej półce w kuchennym regale. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Na lekturę książki Brittainy C. Cherry pt. "Kochając

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne na sucho 1858

czasie ogórki są gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują dnia kolejnego. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni. Smacznego :) Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków: Jak zrobić ogórki małosolne w słoiku? Ogórki kanapkowe – najlepszy przepis! Ogórki konserwowe z przepisu mojej Babci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ogórki małosolne na sucho appeared first

Kulinarne Przeboje