przetwory - 14998 przepisów (strona:152/1000)

Nutella ze śliwek z odzysku, czyli czoko-śliwka 170

dziś zaprezentuję Wam domowy przepis na czoko-śliwkę potocznie zwaną nutellą ze śliwek. Jednym z powodów dla którego przerabiam owoce już pozbawione soku na przetwory to że nie chcę, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi to że śliwy pozbawione większości soku dużo szybciej można przerobić(...)przetwory. Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 5 słoików 200ml Składniki: 1,5 kg śliw pozostałych z  produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 100 g ciemnego kakao 30 g cukru waniliowego 50 g ciemnej czekolady Przygotowanie nutelli

KuchniaWeDwoje.pl
Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory 120

Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory Sarmackie korniszony to stary przepis. Dokładnej genealogii nie znam , ale na pewno jest jeszcze z czasów Polski szlacheckiej. Nie jest to też nasz rodzimy wytwór , raczej bonus który przywędrował do naszego kraju gdzieś z okolic Francji , Belgii . Moja wersja jest o tyle zmieniona ,że ogórki pokroiłam na kanapkowe plastry . W oryginale powinny być małe(...)moczenie ogórków można pominąć , ale to mylne stwierdzenie. Pominięcie tych najważniejszych kroków, pozbawi ogórków ich charakterystycznego smaku ..takiego nieco innego niż zwykłe marynowane . Smacznego ! Artykuł Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 392

Sałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii

Codziennik Kuchenny
Babciny mus z jabłek , domowe przetwory 135

Babciny mus z jabłek domowe przetwory Babciny mus , jest jednym z bardziej tradycyjnych przepisów . Moja babcia robiła go zawsze latem z tak zwanych spadów czyli jabłek, które same spadały drzewa. Takie jabłka zazwyczaj nie są pełnowartościowe , często mają także mięsną wkładkę lub są nadgniłe . Wszystkie takie bonusy , dokładnie trzeba powycinać i oczyścić , zanim wrzucimy jabłka do garnka . Dużą zaletą jest(...)kanapki , jako dodatek do pieczonej kaczki . Można także użyć go do wypieku jabłecznika lub zrobić pyszny chutney dodając chilli i limonkę Smacznego ! Artykuł Babciny mus z jabłek , domowe przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
CHRUPIĄCE OGÓRKI KONSERWOWE - przepis 175

składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI : dzień 1. 3,5 kg małych ogóreczków do konserwowania o długości około 6-7,5cm 3/4 szklanki soli do przetworów dzień 2. 1 łyżka soli do przetworów 2,5 litra wody 500 ml octu spirytusowego 10% 470ml octu jabłkowego 14 baldachów kopru 5 łyżeczek nasion gorczycy 2 szklanki cukru 7 ząbków

Moja Książka Kucharska
Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika 156

wraz z mężem lubimy pomidory i doceniamy jeśli są dobre, ale lubimy też dobrze zjeść i wiedzieć co jemy. Dla mnie nie ma większej nagrody niż otwarty słoik przetworów i mój mąż mruczący, że tak dobrego dżemu to nie jadł. Ale lubimy nie tylko dżemy, bo wszelkie keczupy też. A taki sos pomidorowy, co prawda keczupem nie jest(...)mieszamwgarnku.pl/przetwory/sos-cyganski-z-pomidorow-ostry-sos-pomidorowy-do-sloika/ MieszamWGarnku       Artykuł Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 578

okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią ,obejrzałam odcinek Bonda ,pod tym tytułem i jakoś tak mnie natchnęło… Jak się robi setki przetworów , to trzeba je jakoś nazwami sortować . Trudno pisać , ogórki z curry , ogórki z curry i…. ,ogórki z kurkumą , ogórki z kurkumą i… Jak widać robiłby się z tego(...)doprowadzamy do wrzenia . Odcedzamy zalewę od przypraw i cebuli . Do każdego słoika wkładamy trochę cebuli i czosnku odłowionych z zalewy . Goździki wyrzucamy , są zbyt intensywne ,żeby je dodawać do przetworów , z biegiem czasu zdominowały by całość . Gorącą zalewą zalewamy ogórki , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Następnego dnia , pasteryzujemy w garnku z wodą , nie dłużej niż 5 minut

Ogrodnik w podróży
CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę 625

kanapki. Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów z dodatkiem tłuszczów. Jak zrobić cukinię marynowaną w curry na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na cukinię w zalewie curry. SKŁADNIKI(...)cukinii o średnicy nie większej  niż 5cm 2 łyżeczki curry w proszku 3 łyżki soli do przetworów 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 350 ml octu spirytusowego 10% 650 ml wody  3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki Przepis na cukinię w zalewie curry. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię umyć i osuszyć. Następnie przyciąć końcówki

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ogórków gruntowych do słoików, Jak pasteryzować przetwory? 188

Przepis ten dostałam od Przyjaciółki. Ta sałatka jest pyszna i cieszę się, że mogę w końcu z Wami się nim podzielić. Poniżej również znajdziecie mój sposób na pasteryzowanie przetworów. Składniki: - 3 kg ogórków gruntowych - 1 średnia cebula - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 125 ml octu winnego - 125 ml oliwy - 2 łyżki cukru - 2 łyżki soli - pieprz mielony Ogórki dokładnie(...)ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz pieprz, ocet, oliwę i cukier. Odstawiamy na 0,5h żeby składniki się przegryzły. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Jak pasteryzować przetwory? Ogórki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką lub gazą. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości ogórka i doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy płyty. Od momentu zagotowania, gotujemy pod przykryciem przez

CookYourself
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 213

półlitrowych słoików 1,5 kg  cebuli o średnicy 5-7,5cm, pokrojona w plastry o grubości ok. 0,5cm 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli do przetworów 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 litra wody 7 baldachów kopru 7 gałązek zielonego kopru Przepis na marynowaną cebulę z koprem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć(...)wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę - po 5 minutach wyjąć słoiki i ustawić na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przenieść przetwory do ciemnego i chłodnego miejsca. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce. Smacznego :) Cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska cebula marynowana z koprem fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory 165

Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory Kanapkowe Kartuskie , to doskonałe , chrupiące ogórki w zalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś sosik i pyszne(...)odstawiamy do wystygnięcia . Drugiego dnia pasteryzujemy około 3 minut od zagotowania . Gotowe , można spokojnie przechowywać w spiżarce, nawet dwa lata Smacznego !   Artykuł Ogórki ” Kanapkowe Kartuskie ” – przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
CEBULA MARYNOWANA NA SŁODKO 121

słoików 1,5 kg cebuli o średnicy  5-7,5 cm 2,5 szklanki cukru 1,25 litra octu jabłkowego 150 ml wody stołowej 1 łyżeczka soli do przetworów 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy 1/8 łyżeczki mielonych goździków Przepis na marynowaną cebulę. PRZYGOTOWANIE: W tym przypadku do marynowania najlepsza będzie cebula o średnicy 5-7,5cm. Większe cebule dobrze byłoby(...)trwa 10 minut, po tym czasie wyłączamy palnik i zdejmujemy pokrywkę. Po 5 minutach wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy na czystej ściereczce do góry dnem. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Smacznego :) Cebula została przygotowana wg. receptury Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami. Polecam! Cebula

Moja Książka Kucharska
Dżem z czarnej porzeczki - fit 156

nadzieję, że owoce są jeszcze osiągalne. To jedne z najzdrowszych owoców, pełne flawonoidów: min. antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czarne porzeczki to idelne owoce na domowe przetwory. Zawierają sporo pektyny. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że dżem łatwo się zagęszcza. Idealny dla niecierpliwych, bo nie wymaga wielogodzinnego wysmażania. To jeden ze smaczniejszych dżemów, polecam! Składniki(...)UDANYCH PRZETWORÓW

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - najlepsze 158

przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI: na 5 litrowych słoików* Dzień 1. 4 kg ogórków do konserwowania 1/2 szklanki soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 900ml octu spirytusowego 10% 900ml wody 3 łyżki nasion gorczycy 1 łyżeczka curry w proszku * z tej ilości składników mogą wyjść(...)przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze na 8 do 18 godzin. Dzień 2. Przygotować słoiki oraz nakrętki - wyszorować i wyparzyć ( absolutnie nie używać uszkodzonych nakrętek, przetwory nie tylko mogą źle się przechować, ale także stać się szkodliwe dla zdrowia). Ogórki odcedzić i dokładnie opłukać z solanki, osączyć. Do dużego garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier i pozostałe

Moja Książka Kucharska
Dżem wiśniowy z amaretto 204

dodatków. Jak co roku dżemy robię z ksylitolem - są bez cukru, a słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1. Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo(...)UDANYCH PRZETWORÓW

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!