Składniki : 2 kg białej kapusty 25 dkg marchewki 2 cebule 2 i 1/2 łyżki soli kminek Sposób wykonania : K apustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz
Przepisy i porady kulinarneSzukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej wariacji na temat chłodnika ogórkowego. Żaden z przepisów kulinarnych nie doczekał się u mnie realizacji 1 do 1. Zawsze coś zmieniam, dodaje nowe składniki, wymieniam te zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś(...)wyjdzie ale takie jest ryzyko kulinarnych eksperymentów. Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - składniki Składniki na 4 porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie
Pyza i SurówkaSkładniki : około 5 kg nie dużych świeżych ogórków gruntowych kilka strąków papryki chili małe cebulki kilka ząbków czosnku gorczyca biała pieprz ziołowy mielony pieprz kolorowy cały
Przepisy i porady kulinarnekoniec gotowania dodajemy sok z limonki i trzymamy jeszcze na ogniu przez około 3 minuty (kwiaty lawendy powinny wyblaknąć) - odcedzamy do słoiczków przez gazę NA ZDROWIE! Zobacz też przepis na Koktajl uspakajający dla zestresowanych <klik> Zobacz też Magiczny zielony proszek czyli młody jęczmień. Właściwości i przepis.<klik
Pora na pora i pomidoraprzekrawamy na pół - zjadamy zaraz po wyjęciu lub chowamy do zamrażalki (trzymane w zamrażalniku zbyt długo staja się bardzo twarde) SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Lody z rumem o smaku pinacolada <klik> Zobacz tez przepis na Lody kokosowo - truskawkowe z nasionami chia <klik
Pora na pora i pomidorawkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni - miód podgrzewamy do płynnej konsystencji - każdą kanapkę polewamy łyżeczką miodu i posypujemy orzechami SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Śniadaniowy kop energetyczny <klik> Zobacz też przepis na Bakłażana zapiekanego ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik
Pora na pora i pomidorarozpoczęłam od wspomnianej już książki Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!", dlatego też i przy pieczeniu chleba posiłkowałam się tą książką. Nie jest to jednak żadnej z konkretnych przepisów, a jedynie zmodyfikowana przeze mnie wersja chleba gryczano-jaglanego. Zobacz również przepis na ----> Mój pierwszy chleb - chleb gryczany Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - przepis: Składniki: (na keksówkę około(...)długości) Etap I - dzień pierwszy: 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej letniej wody 5-6 łyżek zakwasu ----> przepis na zakwas żytni na chleb Etap II - dzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni
Moje Qulinariaskładniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :) Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g wegańskiego makaronu(...)przepisie użyto świderki, ale może być inny) Słoiczek suszonych pomidorów 270 g (w przepisie użyty z olejem i pestkami dyni) 120 g tofu z ziołami (oczywiście można użyć zwykłe lub inne) 2 ząbki czosnku 100 g oliwek Liście świeżej bazylii Liście świeżej rukoli Oliwa Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy Sól i pieprz wg uznania
Bananowe Poleskładniki: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 300 g świeżych truskawek
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek
Domowy Smak JedzeniaPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Są one zresztą dobrane nie tylko przez pryzmat smaku, ale również barw – dzięki temu danie dobrze wygląda. Jest to również nasz kolejny „przepis na szybki obiad”, choć wcale nie musimy jeść tego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne
Kulinarna Pokusadanie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)gdyż zwłaszcza szpinak nie lubi długiego gotowania. Najczęściej wystarcza mu kilka minut, a i kurkom zwykle nie trzeba więcej. Dlatego danie to jak najbardziej kwalifikuje się do naszej kategorii „przepis na szybki obiad”. Zupełnie poważnie rozważyłbym je również w kategoriach „kolacji we dwoje”. Zadowoleni powinni być wegetarianie, a przynajmniej ci, którzy spożywają produkty mleczne (przepis zawiera śmietanę i z różnych
Kulinarna PokusaSkładniki : 1/3 szklanki świeżych liści tymianku 1 szklanka płynnego naturalnego miodu 1-2 łyżki czystej wódki Sposób wykonania : Tymianek utrzyj w moździerzu lub zmiksuj. Wlej
Przepisy i porady kulinarne