przepisy - 15596 przepisów (strona:697/1040)

Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem 211

salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem. Konkurs z Bonduelle Zapraszam Was na mini konkurs z kukurydzą w roli głównej. Podzielcie się ze mną Waszym ulubionym przepisem na sałatkę z kukurydzą. Swój przepis zamieście w komentarzach pod tym wpisem. Czekają na Was 3 super nagrody: - bon w wysokości 150 zł do Home(...)produktów Bonduelle -  zestaw produktów Bonduelle -  zestaw produktów Bonduelle Konkurs trwa od dnia 12 grudnia do godziny 23:59 dnia 22 grudnia 2016 roku. Proszę o zamieszczanie przepisów  tylko i wyłącznie w komentarzu pod tym postem.     Regulamin konkursu: 1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa kawa z bałwankiem 168

Kawa zalana spienionym mlekiem z zimowym akcentem puszystego bałwanka jest lekko aromatyczna. Pachnie i smakuje korzennymi przyprawami, bo dodałam do niej imbir, kardamon i cynamon. Czytaj

Przepisy Kulinarne
Leciutkie placuszki serowe z miodem 147

Uwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód

Słodkie okruszki
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 231

przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko siatę buraków w sklepie dorwać :) Siatę z buraczaną zawartością upolowałam w markecie bezproblemowo - akurat promocyjnie "wietrzyli" magazyny(...)pełna resztkami zalewy z garnka z burakami. Zakręcić ściśle wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 20 minut. Na detaliczny poradnik pasteryzacji w 6 prostych krokach zapraszam przy okazji przepisu na Pikantny ketchup z cukinii

Grunt to przepis!
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 166

obyło się bez lekkich uproszczeń i wpadek.  Używałam tylko drożdży instant ( do starteru dodałam ich nieco więcej niż trzeba - nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie mowa o drożdżach świeżych). Starter tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy i wyrabiałam 10 minut(...)mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec, ale jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia–  klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis.  Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były

Stare Gary
5 pomysłów na wegańskie nuggetsy 243

obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe na ciepło i na zimno. Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się pyszny czosnkowy sos własnej roboty. Przepis:  Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów 2. Nuggetsy z kalafiora Jak w ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę, czyli nuggetsy kalafiorowe(...)Omnomnom. Przepis: Nuggetsy z kalafiora 3. Nuggetsy z boczniaków Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło ze swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie! Przepis: Nuggetsy z boczniaków 4. "Rybne" nuggetsy z selera Przedstawiamy kolejną wersję roślinnych nuggetsów - tym razem

Bananowe Pole
Lukrowane pierniki na miodzie 147

Lukrowane pierniki z przyprawami korzennymi swoim smakiem i zapachem przypominają nam o nadchodzących świętach. Ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale na szczęście możemy, a nawet powinniśmy

Przepisy Kulinarne
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 132

producenta A jak wygląda praktyka ? Ano znacznie lepiej niż teoria, bo zestaw może mieć o wiele więcej zastosowań co widać poniżej   😋 Mini serniczki na zimno dla ukochanej osoby (przepis wkrótce) Ze względu na dużą odporność na temperatury (można w nim zamrażać do -20 stopni i piec w temperaturze do +300 stopni ) doskonale pełni  rolę ramekinów (kokilek do zapiekania(...)Możemy więc przygotować w nim mini brownie, crème brûlée albo małe świąteczne ciastka piernikowe (przepis wkrótce) - takie w sam raz na trzy kęsy.   Ciastka piernikowe - w sam raz na trzy kęsy (przepis wkrótce) Możemy, zgodnie z przeznaczeniem, serwować zarówno przystawki ciepłe (także takie, które wymagają podgrzania w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), jak i zimne począwszy od wszelkiego typu sosów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Salsa - chyba do wszystkiego 196

Przepis podam za chwilkę ;) ponieważ c hciałam Was, jeszcze raz, zaprosić do polubienia mojego fanpage'a na facebooku :)  Przypominam, że: 🍎  zamieszczam nie tylko linki do przepisów publikowanych na blogu, 🍎  umieszczam tam "przypominajki" do poprzednich wpisów, które mogą nawiązywać do bieżących, 🍎  przepisy, które pojawią się niebawem na blogu, mają zapowiedź na fanpage'u w postaci składników(...)kupienia - żebyście mogli się przygotować do gotowania :) Fanpage jest dla Was, więc wszelkie sugestie i propozycje możecie zgłaszać na mailu: szczesliwakuchnia@gmail.com, jak również pytać i rozwiewać wątpliwości dotyczące przepisów :)  Możecie również pisać wiadomości na facebooku.  🍎   🍎    🍎 A teraz przepis na salsę :) Bardzo fajna sprawa na śniadanie, na obiad, na podwieczorek... W zasadzie na każda porę dnia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb pszenny na drożdżach wyrabiany w automacie 155

Chleb pszenny z sezamem i siemieniem lnianym długo zachowuje świeżość. Jest smaczny, miękki i ma chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę. Czytaj dalej »

Przepisy Kulinarne
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 117

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :)   Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się

Cooking Monster
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 144

jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego wypieku. Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył w USA popularność w latach 1930-tych w czasie(...)Wielkiego Kryzysu - Great Depression . Kreatywne i oszczędne gospodynie domowe wymyśliły wtedy taki przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów . Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole . Moja

Grunt to przepis!
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 204

skoro można!!! Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia , kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber . Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy(...)piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.   W CZERWCOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Konwalie w kuchni Proste potrawy   Smakowitychleb.pl Przepisy na domowy ser i chleb Moje domowe kucharzenie Kulinarna Maniusia nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu

Grunt to przepis!
Chłodnik z botwiny 145

Zimny chłodnik z botwiny z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem to odpowiednia zupa na upalny dzień. Jest syta i pełna witamin. Czytaj więcej »

Przepisy Kulinarne
#Konkurs Zmiksujmy razem coś dobrego! 75

azwyczaj to ja gotuję i wymyślam nowe przepisy dla Was, jednak tym razem chciałbym tę rolę odwrócić i zobaczyć jak Wy gotujecie. Na blogu znajduje się prawie 250 przepisów zebranych w kategoriach . Każda z potraw zyskała najpierw atest członków mojej rodziny lub znajomych, zanim znalazła się na blogu. Wszyscy przeżyli i jak na razie nikt nie narzekał albo bał się(...)konkursie wszystkie chwyty są dozwolone. Chcę po prostu Was zachęcić do gotowania razem ze mną! ;) Jak zacząć? Otóż wskakujecie na podstronę z kategoriami lub z alfabetycznym spisem przepisów i wybieracie danie, które chcecie wypróbować. Oczywiście może to być już Wasz obecny faworyt. Po wykonaniu wyboru zabieracie się za gotowanie. Na tym etapie możecie bawić się przepisem, poprawiać go, zmieniać dodatki

Food Square
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 169

prawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był jednym z pierwszych zweganizowanych przeze mnie(...)imprezowych i nie mam pojęcia, czemu do dziś nie pojawił się jeszcze na blogu. Jako że pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

Olivera nie trzyba chyba nikomu przedstawiać! Od nastu lat uczy gotować ludzi na całym świecie! Uśmiechnięty, wygadany i pełny pozytywnej energii - to przyciąga! Dodatkowo gotuje proste, ciekawe i łatwe przepisy, które każdy może przygotować u siebie w domu! Superfood na co dzień jest najnowszą książką Jamiego i śmiemy twierdzić, że jego najlepszą! Jamie od lat walczy z korporacjami i szkolnymi(...)posiłek - śniadanie, lunch, kolacje oraz przekąski i napoje! Z pewnością w książce znajdziemy inspirujące pomysły na każdy z 5 zalecanych posiłków każdego dnia! Ta książka to zresztą nie tylko przepisy! To również zbiór informacji o zdrowym życiu i odżywianiu - ostatnie 40 ston książki nosi nazwę Żyj dobrze - czyli co robić, by dobrze się czuć! Jamie tworząc tą książkę dobrze się

Plate of Joy
Ciasto bananowe z chałwą 165

można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika. Po 40 minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem(...)metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z racji, iż ciasto z natury jest mało słodkie, można je polać polewą czekoladową - mój wypracowany mozolnie metodą wielu prób i błędów przepis na Idealną polewę czekoladową do podejrzenia

Grunt to przepis!
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1600

Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach(...)dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy przygotowane do publikacji, stwierdziłam więc, że opublikuję go dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 171

chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością.  Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę to ja mogą jadać

Grunt to przepis!
Ser Farmhouse Cheddar 116

miesiąc dojrzewania, spróbowaliśmy i... I tak nam zasmakowało, że Madzia od razu dwa kolejne sery nastawiła. Tym razem już znacznie dłużej dojrzewające więc w tym roku raczej już się przepisów nie doczekacie. Ale co ma wisieć nie utonie. Jak nie w tym, to w kolejnym, w końcu bloga nie zamykamy. Jeden z tych serów to też cheddar, ale inny(...)drugi to Monterey Jack. A jak uda nam się od kumpla wysępić przepis to i wkrótce może uda mi się namówić Madzię na gruyere. Kumplowi wychodzi taki pyszny, że jak pierwszy raz spróbowałem to mi kapcie z wrażenia spadły. Liczę, że i nam taki wyjdzie. Ten cheddar, na którego teraz wam przepis podajemy, należy do bardzo twardych serów. Jest idealny

Marder&Marder Manufacture
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 192

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego  sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 192

mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy na to ciasto, można wzbogacić je dodatkowymi składnikami, takimi jak, np. śmietana, która spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Postaram się w tym poradniku opisać role poszczególnych składników oraz podzielić(...)przykładowo na 300 g mąki przypada 200 g masła oraz 100 g cukru. Te proporcje dotyczą słodkich wypieków, ponieważ w wytrawnych oraz słonych cukier pomijamy ;). Oczywiście, nie zawsze w przepisach są utrzymywane te proporcje. Ja również często zmieniać ich ilość. Przepisów na to ciasto jest mnóstwo i na pewno każdy z nas ma już swoje ulubione ;) Podstawowy przepis

Nastoletnie Wypiekanie
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 199

katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem podpatrzonym na stronie Akademii smaku , uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do ryby posiekane solone orzeszki. Wyszło pysznie i nawet

dom-agi.pl
Sok z owoców bez gotowania. Tradycyjny Syrop z owoców do rozrabiania z wodą - prosty przepis. Sokoparownik i sok z czarnej porze 206

  Domowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie

IzaGotuje
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 177

kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;). Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Pstrąg pieczony w folii 148

Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pstrąg pieczony w folii Upieczony pstrąg delikatny i soczysty ! Składniki :    2 pstrągi tęczowe 1 cytryna sól morska oraz pieprz papryka ostra i słodka 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku

Sprawdzone przepisy kulinarne
Liebster Blog Award 171

dalej, w sumie jest bardzo przyjemnie otrzymać wyróżnienie prowadząc blog tak krótko. Moje odpowiedzi:   1. Kiedy w Twojej głowie zrodził się pomysł na założenie bloga? Nie mogłam odszukać przepisu na ciasto, które wcześniej już robiłam. Stwierdziłam, że przecież i tak gotuję, więc czemu nie zebrać w jednym miejscu sprawdzonych przepisów, w komputerze łatwiej odszukać. 2. Twoja największa kulinarna wpadka(...)Robiłam jedno ciasto z dwóch różnych (napisanych obok siebie) przepisów, zauważyłam to dopiero pod koniec. Miało być lekkie i delikatne, wyszło ciężkie i wilgotne, prawie jak zakalec :) 3. Kto jest dla Ciebie autorytetem kulinarnym? Jednego autorytetu nie mam, podpatruję różnych kucharzy, a robię po swojemu, gdyż gotowanie w domu to zupełnie inny świat.   4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej

Kuchcik gotuje
Drożdżówki z brzoskwiniami 172

Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut. Rozczyn powinien urosnac i zaczac babelkowac. Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilosci maki podanej w przepisie, jajka i laczymy skladniki, nie dodajemy wiecej maki na tym etapie az polaczymy skladniki dokladnie. Ciasto bedzie lejace i klejace, ale takie ma byc. Pracujemy z ciastem tak aby wbic(...)soli. I tak stopniowo dodajemy maki, na koncu ciasto laczymy z maslem i wyrabiamy w podobny sposob jak wczesniej. Pamietajmy aby nie dodawac wiecej maki niz to jest w przepisie. Im dluzej bedziemy pracowac z ciastem, rozciagac, skladac, unosic i rzucac na stolnice, tym lepszy bedzie efekt. Wyrabiamy ciasto okolo 12 minut, po czym odrywamy jego kawalek, rozciagamy nad oknem

dom-agi.pl
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32924

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. „ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i delikatny(...)Murzynek , który wykonamy wg. dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem chciałam Wam przedstawić przepis dla osób bardziej zaawansowanych . Przepis, który wymaga trochę czasu i dokładnego trzymania się receptury. Bo to właśnie od tego zależy sukces. Sekretem bowiem jest długie ucieranie składników (temp. pokojowej) i dodawanie ich w małych ilościach, na przemian (wszystkie szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej). Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać

Moja Delicja
MUFFINY MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM KREMEM 181

Lubicie ciasta marchewkowe? My uwielbiamy! Dzisiejsze muffiny to połączenie moich ulubionych smaków: korzennego i pomarańczowego. Polecamy! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Klasyczne buraczki 117

Zapraszam do przepisu na klasyczne buraczki, które zapewne większość z nas uwielbia! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Klasyczne buraczki Składniki : 1,5 kg buraczków czerwonych 2 czubate łyżki cukru sól morska i pieprz  1,5 łyżki octu balsamicznego ( może być też zwykły) Przygotowanie: Buraczki gotujemy następnie obieramy i ścieramy na drobnym oczku

Sprawdzone przepisy kulinarne
Domowa, pyszna chałka! 188

Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis(...)Przepis pochodzi z bloga: Cynamonowy Pył Składniki  (na dwie chałki): 15g świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 200ml mleka 100ml wody 1 jajko 650g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Oprócz tego: 2 łyżki wody i 1 łyżka miodu; do posmarowania chałek 2 łyżki (roztopionego) masła + pół szkl. mąki i pół szkl. cukru; do kruszonki Jak przygotować

Chocolate Stop Tempting
Sałatka z makaronem ryżowym 241

Zapraszam do przepisu bardzo świeżej, lekkiej smacznej sałatki z makaronem ryżowym z dodatkiem świeżych warzyw.  Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Sałatka z makaronem ryżowym Pokrojone wszystkie warzywa wraz z posiekanym koprem.Dodać makaron ryżowy, majonez i jogurt i gotowe. Składniki:  1 opakowanie makaronu ryżowego pęczek rzodkiewki pęczek kopru 1 czerwona papryka

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pasta jajeczna 146

Każdy zapewne zna pasty kanapkowe. Dziś chcę wam dać   przepis na bardzo prostą ale jakże smaczną pastę jajeczną. Doskonała na śniadania na kanapki do pracy, do szkoły !  Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pasta Jajeczna Gotowa pasta smacznego! Składniki:  5 jajek  pół ogórka zielonego  1 łyżeczka masła  pęczek szczypiorku

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle 125

Zebrałem się w końcu i przygotowałem pikantne krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu użyłem jednej papryczki chilli i wyszło dość pikantnie dlatego jeżeli wolicie łagodniejsze dania(...)użyjcie tylko połowę. Krewetki z makaronem Przepis na krewetki z makaronem: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Krewetki – 250 g Masło – 50 g Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek

ale Pysznie
Fit burger wołowy 162

burger wołowy to smaczny przepis dla tych, którzy dbają o linię, a mają niewiele czasu na gotowanie. Wołowina, bułka owsiana i warzywa. Prosto, smacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 162

burger wołowy to smaczny przepis dla tych, którzy dbają o linię, a mają niewiele czasu na gotowanie. Wołowina, bułka owsiana i warzywa. Prosto, smacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie

Kuchnia Bazylii
Oczyszczający koktajl owocowy z gryczanym błonnikiem 215

Uwielbiam koktajle. To doskonałe źródło wielu witamin, które przygotować można w kilka chwil. Dziś polecam Wam oczyszczający koktajl owocowy z gryczanym błonnikiem . Witaminy pochodzące z owoców

Słodkie okruszki
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2866

Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 114

szaro i ponuro. Dzięki zawartości miodu działa antyprzeziębieniowo. Pijemy po małym kieliszku lub dodajemy do nieco przestudzonej herbaty ( 45-50 C ), wtedy jej działanie rozgrzewające jest jeszcze mocniejsze. Oto przepis : Składniki : 1/4 l płynnego miodu ( np. lipowego ) 1/4 l spirytusu 96 % 2 goździki 1 szklanka wody ( najlepiej źródlanej )  Sposób wykonania :   W rondelku zagotuj szklankę wody z goździkami. Przestudź

Przepisy i porady kulinarne
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 224

konsystencją konfitury. Idealnie nadają się do świątecznych wypieków, codziennych śniadań, osobiście mogłabym je zjeść od tak łyżeczką prosto ze słoiczka Już niedługo na blogu podzielę się z Wami pysznymi przepisami z konfiturą z borówki np. świątecznych piernikiem. Ach ten smak Produkt naprawdę godny polecenia – zdrowie zamknięte w słoiczku. Zdjęcie niestety nie oddaje tego wspaniałego smaku i aromatu

Słodkie okruszki
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 174

nadchodzi druga książka duetu autorów bloga gotowaniezpasia.pl . Tym razem autorzy wzięli na warsztat rzadkie polskie (i nie tylko) warzywa, stąd tytuł książki: „Retrowarzywa”. Książka zawiera 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem rzadko jadanych warzyw. Oczywiście przepisy zilustrowano autorskimi zdjęciami – wszystkie przygotowane są specjalnie na potrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu(...)polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie

WojnaNaSmaki.pl
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. 143

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Jest ona dobra na problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, aby orzechy przeznaczone na tę nalewkę zbierać na początku lipca, gdy jeszcze nie mają twardej skorupki. Zapraszam na film.                         Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Likier z zielonych orzechów włoskich na problemy żołądkowe. 114

zisiaj zrobiłem likier z zielonych orzechów włoskich. Ma on ponoć zbawienne działanie na problemy żołądkowe. Warto więc go mieć w swoim barku lub apteczce. Na filmie poniżej znajdziesz przepis, oraz dowiesz się jak go wykonać. Zapraszam na film.                       Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Młoda cukinia smażona z cebulką. 93

zisiaj po raz pierwszy w tym roku zrobiłem pyszną i zdrową cukinię z własnej działki. Dobrze przyrządzona smakuje lepiej niż schabowy ! Smakowała wyśmienicie.   Tutaj znajdziesz przepis :  cukinia Dowiedz się więcej o tym zdrowym warzywie :  Zdrowa cukinia                       Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne