składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g
Domowy Smak JedzeniaP olecam wszystkim pić ten koktajl. Śliwki zawierają bowiem witaminę A, odpowiedzialną między innymi za ostrość wzroku, a także spowalniają procesy starzenia się skóry i
Przepisy i porady kulinarneskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak JedzeniaPotrawy wigilijne to w tym tygodniu zapewne najczęściej wyszukiwana fraza. Niestety w tym roku na blogu z różnych przyczyn nie pojawiło się zbyt wiele nowych przepisów, ale mimo tego postanowiłam stworzyć dla Was mały zbiór. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko i wykorzystacie przepis podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Potrawy wigilijne Tradycja nakazuje, […] The post Potrawy wigilijne(...)przepisy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania : W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka
Przepisy i porady kulinarneskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak JedzeniaŚledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta . Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje. Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju […] The post Śledzie
Kulinarne PrzebojeR umianek jest popularną rośliną leczniczą , działa korzystnie na układ pokarmowy, ma właściwości przeciwzapalne, uspokajające. Natomiast siemię lniane zawiera witaminy, cynk, lecytynę , działa łagodząco na
Przepisy i porady kulinarneskładniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru
Domowy Smak JedzeniaSłodkie śniadanie najlepiej smakuje jak jest zimno Z dodatkiem cynamonu idealnie wprawia w nastrój przedświątecznych przygotowań. Ale to danie będzie pyszne przez 365 dni w roku
Wypieki i Rumieńceskładniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1 dojrzały banan 2/3 szklanki mleka 1 płaska łyżka miodu kilka kostek lodu lub kilka łyżek zimnej wody Sposób wykonania : B anana obierz ze
Przepisy i porady kulinarneprzyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero po upieczeniu kroi się je na rodzaj prostokątnych batoników. My wałkujemy je trochę cieniej i przed wypiekiem kroimy(...)będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce, w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki 350 g miodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy
I tu będę miała takie teSkładniki : 1 l poziomek 1 l truskawek 1 l malin 2 l wódki 60% zrobionej ze spirytusu 3 cytryny 1 kg cukru Sposób wykonania : P
Przepisy i porady kulinarneKochani , proponuję Wam przepis na urodziny. Lub na każdą imprezę, na której jest duża ilość osób. Ja swoje trufle zrobiłam na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna – zapraszają do wspólnego gotowania na luzie, gwarantując niepowtarzalną zabawę, wspaniały smak i sporą dawkę wiedzy. Więcej o Akademii znajdziecie TUTAJ(...)smakują mocno schłodzone, a w ustach uwalniają smak maliny otulonej czekoladą. Będzie to słodycz do ręki. Wiele osób rezygnuje ze słodyczy, ale nie potrafią sobie odmówić malutkiej przyjemności. Mam przepis na małe co nieco. Wykwintna propozycja, która Was nie zapcha, ale napełni cudowną malinowo-czekoladową słodyczą. Tylko od Was będzie zależało ,czy sięgniecie po następną kulkę. Ozdoby , których użyłam
Z Kuchni Do Kuchnizajmuje to kilka sekund i od razu po powrocie do domu gotować :) Ja tak właśnie zrobiłem i dzięki temu mogę się z wami podzielić przepisem na pierś z indyka z ryżem jaśminowym i ananasem. Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki(...)Europie :) Tak jak wspominałem odbiór w nich jest całkowicie darmowy. Więcej o nich przeczytacie na stronie Almy . Czekam na Wasze komentarze i uwagi odnośnie przepisu jak i co sądzicie o coolomatach :) Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetaskładniki na cisto: 400 g mąki orkiszowej 150 g cukru 250 g margaryny 5 jajek 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniagdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może to być nieco pikantna(...)potrawa, dlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać ją z ryżem. Podobnie jak we wspomnianym wcześniejszym przepisie, również i tutaj nie musimy użyć koniecznie polędwicy. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas
Kulinarna PokusaSkładniki : Masa serowa : 1 i 1/2 kg mielonego sera białego 35-40 dkg cukru kryształu 12 jajek 1 i 1/2 kostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : około 2,1/2 kg czerwonej papryki 8-10 ząbków czosnku Marynata : 2 szklanki wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 gałązki rozmarynu 4 listki
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg białej kapusty 25 dkg marchewki 2 cebule 2 i 1/2 łyżki soli kminek Sposób wykonania : K apustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz
Przepisy i porady kulinarneSzukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej wariacji na temat chłodnika ogórkowego. Żaden z przepisów kulinarnych nie doczekał się u mnie realizacji 1 do 1. Zawsze coś zmieniam, dodaje nowe składniki, wymieniam te zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś(...)wyjdzie ale takie jest ryzyko kulinarnych eksperymentów. Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - składniki Składniki na 4 porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie
Pyza i SurówkaSkładniki : około 5 kg nie dużych świeżych ogórków gruntowych kilka strąków papryki chili małe cebulki kilka ząbków czosnku gorczyca biała pieprz ziołowy mielony pieprz kolorowy cały
Przepisy i porady kulinarnekoniec gotowania dodajemy sok z limonki i trzymamy jeszcze na ogniu przez około 3 minuty (kwiaty lawendy powinny wyblaknąć) - odcedzamy do słoiczków przez gazę NA ZDROWIE! Zobacz też przepis na Koktajl uspakajający dla zestresowanych <klik> Zobacz też Magiczny zielony proszek czyli młody jęczmień. Właściwości i przepis.<klik
Pora na pora i pomidoraprzekrawamy na pół - zjadamy zaraz po wyjęciu lub chowamy do zamrażalki (trzymane w zamrażalniku zbyt długo staja się bardzo twarde) SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Lody z rumem o smaku pinacolada <klik> Zobacz tez przepis na Lody kokosowo - truskawkowe z nasionami chia <klik
Pora na pora i pomidorawkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni - miód podgrzewamy do płynnej konsystencji - każdą kanapkę polewamy łyżeczką miodu i posypujemy orzechami SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Śniadaniowy kop energetyczny <klik> Zobacz też przepis na Bakłażana zapiekanego ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik
Pora na pora i pomidorarozpoczęłam od wspomnianej już książki Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!", dlatego też i przy pieczeniu chleba posiłkowałam się tą książką. Nie jest to jednak żadnej z konkretnych przepisów, a jedynie zmodyfikowana przeze mnie wersja chleba gryczano-jaglanego. Zobacz również przepis na ----> Mój pierwszy chleb - chleb gryczany Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - przepis: Składniki: (na keksówkę około(...)długości) Etap I - dzień pierwszy: 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej letniej wody 5-6 łyżek zakwasu ----> przepis na zakwas żytni na chleb Etap II - dzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni
Moje Qulinariaskładniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :) Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g wegańskiego makaronu(...)przepisie użyto świderki, ale może być inny) Słoiczek suszonych pomidorów 270 g (w przepisie użyty z olejem i pestkami dyni) 120 g tofu z ziołami (oczywiście można użyć zwykłe lub inne) 2 ząbki czosnku 100 g oliwek Liście świeżej bazylii Liście świeżej rukoli Oliwa Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy Sól i pieprz wg uznania
Bananowe Poleskładniki: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 300 g świeżych truskawek
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek
Domowy Smak JedzeniaPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Są one zresztą dobrane nie tylko przez pryzmat smaku, ale również barw – dzięki temu danie dobrze wygląda. Jest to również nasz kolejny „przepis na szybki obiad”, choć wcale nie musimy jeść tego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne
Kulinarna Pokusadanie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)gdyż zwłaszcza szpinak nie lubi długiego gotowania. Najczęściej wystarcza mu kilka minut, a i kurkom zwykle nie trzeba więcej. Dlatego danie to jak najbardziej kwalifikuje się do naszej kategorii „przepis na szybki obiad”. Zupełnie poważnie rozważyłbym je również w kategoriach „kolacji we dwoje”. Zadowoleni powinni być wegetarianie, a przynajmniej ci, którzy spożywają produkty mleczne (przepis zawiera śmietanę i z różnych
Kulinarna PokusaSkładniki : 1/3 szklanki świeżych liści tymianku 1 szklanka płynnego naturalnego miodu 1-2 łyżki czystej wódki Sposób wykonania : Tymianek utrzyj w moździerzu lub zmiksuj. Wlej
Przepisy i porady kulinarneŚwięta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył
Wypieki i RumieńceSkładniki: 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 400 ml śmietany kremówki do ubicia 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: brokuł żółty ser 3 łyżki czubate majonez pieprz sól Sposób przygotowania: Ugotować brokuł. Ostudzić. Pokroić ser w kostkę. Dodać majonez, sól i pieprz do
Przepisy kulinarne babci Antoninyskładniki: 9 płatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu
Domowy Smak Jedzeniazapalenie jelita grubego, w skrócie na WZJG- to delikatnie możesz włączyć go do swojej diety i trzymać w lodówce w razie napadu głodu lub braku pomysłu na szybką przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. Z oryginalnego przepisu usunęłam tylko pomidorki koktajlowe, ale to tylko dlatego, że osoba z WZJG u mnie w domu, nie toleruje pomidorków(...)Pasztet kochają również dzieci! Jest prosty i świąteczny nawet, stąd podaje ten przepis jak najszybciej. Dobry, lekki, leczniczy. WZJG to paskudna choroba, nie wiem do czego ją przyrównać. Potrafi wywrócić całą kuchnie do góry nogami. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej
Z Kuchni Do KuchniOpis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSpożywczy trening przedświąteczn y! Trenujecie już jadłospis na Święta? Ja tak :) I to wielce intensywnie! Nie tylko wymyślam, układam, ale też praktykuję, no i przede
Grunt to przepis!sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się nim z Wami. Jest to typowa warstwowa sałatka, która wyróżnia się brakiem jakichkolwiek przypraw. Jedyne(...)masło starte na tarce z dużymi oczkami - pokrojoną i sparzoną cebulę - drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - drugą połowę majonezu - żółtka starte na tarce z drobnymi oczkami. Mój przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników" z 1994 r. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do
kuchnia doskiOpis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350
Domowy Smak Jedzeniapozycja w każdej domowej spiżarni przez cały rok. Warto zrobić ją teraz gdy pomarańcze są najsłodsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie(...)sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki jest bardzo proste. Nie ma potrzeby mozolnego ścinania białego albedo, ponieważ szkoda się go pozbywać. Ma właściwości odchudzające, świetnie wpływa na trawienie, to dobre źródło pektyn i antyoksydantów i witaminy P. Goryczkę łatwo usuniesz poprzez moczenie i odlanie pierwszej wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 i 1/2 łyżeczki kopiastej sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 6 łyżeczek kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 4 czubate łyżki gęstego majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2
Przepisy kulinarne babci Antoninyskładniki: 1000 ml piwa porter 500 ml spirytusu lub w wersji łagodniejszej wódka 200 g cukru opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii wykonanie: Do garnka wlewamy
Domowy Smak JedzeniaPieczniczki Świąteczne - najlepsze i najprostsze Przepis na te pierniczki wykorzystuję prawie co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to bardzo stary i tradycyjny przepis na pierniki, a takie przepisy są dla mnie szczególnie cenne. Dlaczego pierniki z tego przepisu są według mnie najlepsze? Bo są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Czasem ciężko zachować je do Świąt, jeśli
Calzonella.comOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskiMigdały pachną i smakują zniewalająco. Mają w sobie coś tak... Artykuł CIASTECZKA MIGDAŁOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEW Święta Bożego Narodzenia przygotowujemy tradycyjne potrawy, których nie może... Artykuł Bożonarodzeniowa Kutia pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEwędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku). Składniki: ciasto: 6 dag drożdży 6 łyżek mleka 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej(...)łyżce farszu. Brzegi ciasta smarujemy białkiem (od wewnątrz). Zlepiamy pierożki. Pieczemy w 180 stopniach C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 30 pierożków Czas przygotowania: ok. 2 h plus rośnięcie ciasta Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryskładniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto
Domowy Smak JedzeniaSernik dyniowy to chyba jeden z moich ulubionych ulubionych. Ciemny, kakaowy spód, puszysta masa serowa i słodka polewa czekoladowa sprawiają, że jest to deser idealny. Sprawdzi
Wypieki i Rumieńceziemniaków i tłuczonego grochu, które są jej głównym składnikiem. Te dwa podstawowe składniki wzbogacone są smakowo podduszoną cebulką i skwarkami. Tłukawicę przed podaniem podsmaża się na patelni. W oryginalnym przepisie tłukawicę nakłada się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jednak masa staje się wtedy miękka i trudno zachować jej kształt, więc proponuję po prostu podsmażyć ją tak, jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Tłukawica(...)końcu groch to białko :) Można ją podać z pikantną surówką, ale doskonale sprawdza się w zastępstwie ziemniaków , z mięsem, czy jajkiem sadzonym. Ostatnio sporo u mnie takich prostych podkarpackich przepisów, ale myślę, że i takie dania znajdują swoich amatorów :) Przepis pochodzi z gminy Dębowiec (okolice Jasła), a przytoczyłam go za publikacją „Smaki Nowej Galicji” LGD Nowa Galicja. Składniki
Trzeci talerzSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko
Przepisy kulinarne babci Antoninydań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa . Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Przepis na makaron z truflami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100 ml śmietanki 30% około 200 g sera Tallegio świeże trufle 2 ząbki czosnku łyżka oliwy(...)oliwek łyżka masła sól i pieprz makaron Przepis 1 Ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dolewamy śmietanki. 2 Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser w drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia. 4 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy
Kuchnia BazyliiŁ atwiej będzie nam usunąć błonki, żyłki z surowej wątróbki jeśli najpierw zanurzymy ją na chwilę ( np. na sitku ) w gorącej wodzie.
Przepisy i porady kulinarnePani Beaty przedstawiać nie muszę, zatem przejdę do książki wydanej przez Edipresse książki grubej i kolorowej zawierającej ponad 150 przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. O właściwościach kaszy pisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać, zresztą każdy kto stara się zdrowo odżywiać wie jakie bogactwa kryją się w tych niepozornych żółtych nasionkach. Książka zaczyna się od Legendy(...)Żółtym Cesarzu czyli pochodzeniu kaszy jaglanej, a potem już mamy same przepisy poczynając od tych najprostszych np na kaszę prażoną z nasionami, czy tercet egzotyczny. Kolejny rozdział stanowią śniadania i tutaj kusi ze zdjęcia nas pięknie wyglądające Kalifornijskie śniadanie ze śliwkami czy poziomkowe śniadanie dla jaskiniowców. Po samej nazwie już bym się na takie danie skusiła, a Wy? Kolejny
Cynamonowe szczęścieDoskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody(...)łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę i odstawić. Śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić mikserem
Bullioskładniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy
Domowy Smak JedzeniaTradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne
WiszniówkaPotraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanartach... ale czym to jest w porównaniu do tego, że ktoś nie może chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa(...)sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami
Cooking Monsterwięc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej(...)ostrym, cienkim nożem. Truskawkowiec jest ciastem niezwykle dekoracyjnym. Przyznam, że nie mogłam się doczekać, aby je ukroić. Byłam ogromnie ciekawa, jak będzie wyglądało „w środku”. Mogę tylko dodać, że przepis mnie nie zawiódł i gorąco go polecam. Zmieniając owoce i galaretkę otrzymamy za każdym razem nowy wypiek. Smacznego. Passionfruit – dziękuję za inspirację. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowo mi! , wraz
mojewypiekiinietylkoskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z
Domowy Smak Jedzeniadługiej nieobecności wracam do Was z obiecanym przepisem na nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś(...)sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy
W poszukiwaniu inspiracjiŚląsku (modro kapusta), ale znany również w Wielkopolsce. Do przygotowania modrej kapusty nie potrzeba wielu składników - oprócz kapusty i przypraw dodaje się bowiem podsmażoną cebulkę i boczek. Znam przepisy, gdzie dodaje się np. jabłko, dziś jednak zdecydowałam się na klasyczną wersję modrej kapusty! A! I równie ważna rzecz podczas przygotowywania modrej kapusty - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już trochę(...)odstoi, a smaki przypraw się zmieszają! Kiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi! Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1120 g, zużyłam 3/4 główki) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (+ olej do podsmażenia) 8-10 plasterków wędzonego boczku cukier do smaku
Moje QulinariaZapraszamy do składania zamówień na domowe batony proteinowe. Minimalna ilość batonów, którą realizujemy w zamówieniu to 5. Zachęcamy jednak do zamawiania większej ilości Imię * Nazwisko * Adres
Ciasna KuchniaBłyskawiczny obiad - tak tylko w Błyskawiczny Piątek ! :) Kolejny piątek za pasem i kolejny raz króluje u mnie błyskawiczny obiad . Mało czasu i minimum wysiłku włożonego
Grunt to przepis!Czyli pieczone hot-dogi w wersji domowej Gdy mam więcej wolnego czasu na kucharzenie, lubię piec poniższe bułki. Często robię je z podwójnej porcji i większość
Grunt to przepis!się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem. Dla kogo: dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta francuskiego dla kochających wszystko co jabłkowe Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy(...)stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry). Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z przepisu otrzymamy 12 róż. Tu jeszcze przed upieczeniem: Korzystałam z przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl , ale zmieniłam proporcje i smak dżemu
Mania WypiekaniaCzyli jak zwyciężyć wredne choróbsko i nie zmęczyć się w kuchni Zaczyna się niewinnie. Od zwyczajnego jestem dziś zmęczona , zrobię to jutro , albo chyba zakręcę kaloryfery
Grunt to przepis!się głodu ,dobrze zbilansowana pod względem dostarczenia porządanych witamin dla organizmu i białka.Ważne jest , aby dużo pić wody , trzymać się podanych miar wagi produktów i ruch!. Przepisy podane są dla jednej osoby.Co ciekawe , przepisy są tak fajne i proste , że można przygotować je dla całej rodziny1500 kcal.i schodzimy do DIETy do1000 kcal.a potem wracamy z powrotem(...)kcal.Jemy 5 posiłków dziennie.Możecie śmiało sobie dobierać menu na podstawie przepisów ,które będę wstawiać. Pierwsze tygodnie jej stosowania dają widoczne rezultaty, gdyż na początku będziemy pozbywać się dużych ilości wody z organizmu , ale później spadek masy ciała jest wolniejsze , ale tym się niezrażajmy.Przepisy będę podawać w kategoriach np.Śniadania dieta 1500 kcal.itp.szukajcie w bocznej szpalcie ,przy okazji
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w
Domowy Smak Jedzeniablogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja babcia (pewnie miała przepis od swojej babci a ona od swojej- taki urok starych, sprawdzonych receptur) dziś dzielę się nim właśnie z Tobą! Delikatne, cieniutki, chrupiące- najlepsze jakie jadłam. Najlepsze faworki Czytaj więcej(...)inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzmacerowaniu się bardzo lekko kroi się i wygląda superowo w przekroju. Uwierzcie mi, że taki słonecznikowiec jest bardzo smaczny i sam się naprasza, aby go zrobiliście. Wszystkie przepisy na ciasta z kremem TUTAJ . Słonecznikowiec - przepis: Składniki: Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 200 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia Łukaszaurodziny. Zakładając go w 2010 roku nie sądziłem, że to będzie trwało tak długo. W ogóle nie sądziłem, że cokolwiek z tego będzie. Myślałem, że po prostu będę wrzucał przepisy tak dla siebie, żeby nie musieć ich trzymać zapisanych na kartkach. Dlatego też te pierwsze przepisy (sporo pierwszych przepisów) pisanych jest, hmm... dość po partyzancku. W końcu pisałem dla siebie(...)łyżeczki pasty waniliowej 300 g mąki pszennej 300 g cukru 170 g masła 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli lemon curd z podwójnej porcji z TEGO przepisu borówki barwniki spożywcze: żółty, zielony, niebieski (my używamy w żelu) W misce mieszamy białka, mleko i wanilię. Odstawiamy. Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę
Marder&Marder ManufactureInspirację na kiełbasę chłopską znalazłam na Forum Wędzarniczej Braci . Zaintrygował mnie przepis Szczepana na kiełbasę chłopską. Początkowo zamierzałam trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że mój przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego(...)chłopską do wyrobów irlandzkich, ale – ona ma smak, zapach i… wzbudza zachwyt nawet Irlandczyków. To chyba jednak o czymś świadczy. Smacznego i zaręczam, że naprawdę „jest do czego”. Wydrukuj przepis The post Kiełbasa chłopska appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoDomowa oliwa aromatyzowana ziołami i przyprawami to mój kolejny pomysł na własnoręczny podarunek gwiazdkowy. We wpisie znajdziecie zasady bezpiecznego aromatyzowania oliwy, przepisy na oliwę aromatyzowaną rozmarynem, tymiankiem i czerwonym pieprzem, czosnkiem oraz papryczką chilli, a także bonusowo gotowe etykiety na oliwę z chilli. Bardzo się cieszę, że pomysł z domową solą ziołową przypadł Wam do gustu :) Dziś chciałam Wam pokazać(...)Oliwę aromatyzowaną świeżymi ziołami i czosnkiem przechowuj w lodówce Chłód lodówki spowolni rozwój ewentualnych bakterii. Według Olive Oil Source taką oliwę należy zużyć w przeciągu tygodnia. Jednak wiele innych przepisów mówi o okresie 1 miesiąca. Decyzję pozostawiam Wam. Ja przychylam się do dłuższego okresu. Myślę, że jeżeli użyliśmy czystej butelki, umyliśmy i wysuszyliśmy zioła i do tego zalaliśmy je gorącą
Chilli Czosnek i Oliwasię u nas na tyle genialnie, że trzy dni pod rząd lądowało w piekarniku (fakt, lekko modyfikowałyśmy ale to już genetycznie uwarunkowane kombinowanie). Przed Wami więc pierwsze podejście do przepisu z przepięknie oprawionej książki, która jest kwintesencją tego, co w okresie zimowym najpiękniejsze. Ciasto! - Klasyka gatunku jeśli o efekty zapachowe, smakowe i wizualne idealnego ciasta chodzi. Proces przygotowania jest(...)świątecznie. Bardzo dużą "robotę" robi połączenie różnych faktur - delikatność bananów i ten "pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru, 5 jajek i 5 bananów, natomiast pominęłyśmy jabłka. Wyszło... :) Rewelacyjnie
Wypisz WymalujO mlet będzie bardziej puszysty, jeżeli do ciasta zamiast mleka dodamy wody, zwłaszcza wody gazowanej. Możemy także dać pół na pół, połowę mleka
Przepisy i porady kulinarneSmaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży
Przepisy na domowy ser i chlebczego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem upiec coś słodkiego, a że zdarza mi się niekiedy oglądać „ABC Gotowania” od razu wiedziałam, że wypróbuję przepis Mariety Mareckiej . Podoba mi się, że składniki, których używa nie są wyszukane, a wykonanie(...)sprawia kłopotów nawet tym, którzy rzadko gotują lub pieką. Dlaczego akurat ten przepis ? Od pewnego czasu, a właściwie odkąd robiliśmy ze Stasiem ozdoby z masy solnej z kawą i cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe
Niebieski kubek z kawakolorowe czekoladowe draże (zamiast nich można użyć czekoladowych groszków). Ciastka pieką się ok. 15 min w 180*C. Wpis walczy w durszlakowym konkursie. Prowadzę bloga, żeby zapisywać co ciekawsze przepisy i móc do nich wrócić w przyszłości. Jednak zdecydowanie wolę papierowe wersje przepisów, grzebanie w książkach i wracanie do najbardziej usmarowanych czekoladą, zatłuszczonych i wymiętych stron z ulubionymi przepisami(...)walczę, to dokładnie ta: Moje wypieki. Wielki powrót. Klikajcie w link i sprawdźcie, bo zapowiada się ciekawa pozycja wśród kulinarnych książek. Drugą nagrodą jest dodatkowo: Moje przepisy i pomysły - może powstanie wersja pisana mojego bloga
Kuchnia w szuwarachpodajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte przyprawy różnią się zależnie od przepisu i upodobań. W szczególności bardzo różne są indywidualne gusta co do użycia kiszonej i słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną(...)prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób / na ok. 40 pierogów) 150g kiszonej kapusty 250g świeżej słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka
Kulinarna Pokusalubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis na ciasto z jabłkami, poczuwszy wyrzuty sumienia, zabrałam się do działania. Tutaj chciałabym pozwolić sobie na małą dygresję. Ostatnie posty były krótkie i konkretne, więc mała odmiana nikomu nie zaszkodzi(...)już z pewnością nie mi, bo pomysły na posty kłębią się w mojej głowie niczym chmury na jesiennym niebie, tylko czasu, aby je spisać, brakuje). W każdym razie: przepis pochodzi z książki Trine Hahnemann Scandinavian baking. Loving baking at home , która bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Gdy więc kilka dni temu zaczęłam szukać promocji na Amazonie (słynny Black
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba już najwyższa pora, żebym opisała tą swoją przygodę wystąpienia w programie "Przepis Dnia" który był emitowany 20.11.2015 w TVP 1 o godz. 19:15. A więc wszystko zaczęło się od portalu internetowego Doradca Smaku , w którym jestem dosyć aktywna i dodaję swoje przepisy, a mam ich już ponad 700. Administratorzy sami odezwali się do mnie(...)propozycją współpracy i zaproponowali mi wystąpienie w programie Przepis Dnia . do obejrzenia Pierwsza moja myśl to była jak to ja w telewizji? Czy ja sobie poradzę? Czy ja dam radę? Ale powoli jak oswajałam się z tą myślą, to stwierdziłam, że może warto spróbować swoich sił w telewizji i się zgodzić? A więc zgodziłam się (i oczywiście wcale tego
Kuchnia u Bietkiskładniki na domowe crunchy: 60 g drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7
Domowy Smak JedzeniaMiałm w domu nadmiar wędzonego łososia i musiałam wykombninować co z niego przygotować. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nic mi nie pasowało i ostatecznie, jedynie podpierając się tymi przepisami, wymyśliłam coś własnego;) Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak(...)łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny 1-2 garście zieleniny ja użylam mieszanki: szpinak, rukola, rukwia wodna Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub wg własnych prefenencji, odcedzić i odstawić.* Łososia pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło) i przesmażyć na małym ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek. Ma sie leciutko
Codzienne GotowanieDzisiejszy przepis pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) A wracając(...)przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest
Codzienne Gotowanieznaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię. Przepis na dzisiejszą chałkę zaczerpnęłam z nabytej podczas ostateniej wizyty w Polsce książki "Chałka i żulik". Ta mała książeczka zawiera garść wybitnie łódzkich przepisów, bardzo prostych, wręcz banalnych, ale doskonale oddających(...)terenów wiejskich, byli to ludzie prości i ubodzy (praca w fabrykach nie przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów
Codzienne Gotowanieczasami go przedłużam jeśli mam miejsce w zamrażalniku mrożąc dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik na zimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno(...)taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny, pomarańczowy kolor miąższu . Twaróg w tym przepisie można zastąpić bitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwolne, albo w weekend staram się je robić :) Na blogu mam dużo obiadów, ale postaram się żeby było również coraz więcej śniadań i deserów :) Taki jest plan :) Poniżej przepis na faszerowane jajka na twardo na parze. Składniki : 2 jajka 2 rzodkiewki 1/4 ogórka 2 łyżeczki jogurtu naturalnego szczypiorek 1/2 małej czerwonej cebuli Przyprawy(...)rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek, cebulę i przyprawiamy wszystko pieprzem ziołowym i czarnym. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy białka jajek :) Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaskładniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 melon 2 łyżki miodu 1 cytryna ok. 10 listków świeżej mięty wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy
Domowy Smak JedzeniaWino .. makaron .. czyli spotkanie Malma Wino, makaron czyli spotkanie Malma .. o tak, takie zaproszenie dostałam na spotkanie które już jakiś czas temu odbyło się w warszawskiej
Kuchnia na wzgórzuskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 4 jajka 150 ml oleju 150 ml śmietany 22 % 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kakao dodatkowo: polewa czekoladowa tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaJestem blogerką kulinarną z krwi i kości. Uwielbiam dobre lektury, które poza przepisami wprowadzają mnie w świat autora. Coś mi o nim opowiedzą, czymś zaintrygują. Zastanawiasz się czy wydać kasę na kolejna książkę kulinarną? Warto, nie warto? W dobie, kiedy wszystko mamy w internecie a kolejna książka "o niczym" wylądowała w zeszłoroczne Święta pod choinką. Są dwa wyjścia(...)albo przeczytasz tą recenzję i podejmiesz decyzję, albo będziesz żałować! Kevin sam w kuchni Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytOstatnio na maila dostałam prośbę o podanie przepisu na biszkopt orzechowy. Przepisów jest wiele ale ja mam sprawdzony według którego zawsze ten biszkopt się uda. Przepis dostałam od siostrzenicy, lekko zmodyfikowałam go po swojemu i mam taką super bazę do różnych tortów. Bo przecież dobry biszkopt to nie tylko taki tradycyjny, możemy pokombinować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniskładniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniawięc dzisiaj chciałabym nareszcie ogłosić zwycięzców Dziękuję wszystkim za nadesłanie zgłoszeń, wszystkie były świetne jednak musiałam wybrać tylko 3 osoby. Pierwsze miejsce zajmuje pani Wioleta Szczepańska z przepisem na roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem(...)Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody. Pozdrawiam, Marta Post Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepierwszych chwil zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie. Do kolekcji wielu podobnych przepisów, tym razem dołączę mój, ale raczej odmienny… Krówki lodowe. Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka(...)kremowe, aksamitne, ciągnące i… niesamowite w smaku. Do zrobienia krówek zainspirowała mnie moja przyjaciółka Dorotka, z bloga Esmeralda Ze Smakiem . Od dawna nosiłam się z zamiarem skorzystania z jej przepisu. Niestety nie udało mi się skompletować odpowiedniej ilości składników, więc korzystając z przepisu Dorotki, dołożyłam co miałam (oraz się nadawało) i wyszła kolejna wersja krówek. Ale tym razem w zupełniej
mojewypiekiinietylkoOkres niemowlęcy już za pasem :) Aleja 40 --- Aleja Piłsudskiego 40, Gdynia --- [więcej info TU ] Pierwszych urodzin Alei 40 wypatrywałam z wielką niecierpliwością. Wstępny rekonesans tego miejsca
Grunt to przepis!Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca
Snejkusiowe PrzepisyKażdy, komu spodobał się przepis na jaglany sernik na zimno , pokocha również dzisiejszy przepis. Mini serniczki na zimno to zminiaturyzowany właśnie powyższy przepis. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu i szybciej zastygają. Jako, że sezon na truskawki dawno za nami, użyłam brzoskwini i mango. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy. Są lekkie, a dzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe. Czego potrzebujemy(...)następnie łyżkę masy. Na wierzchu kładziemy kilka kawałków mango. 6. Kiedy galaretka ostygnie, zalewamy nią każdą foremkę "do pełna" i chowamy całość do lodówki na kilka godzin. Przepis ten jest prosty, a serniczki wychodzą efektowne i smaczne. Można eksperymentować z przeróżnymi owocami, smakami galaretek i aromatami. Dzięki niewielkiej formie świetnie sprawdzą się na przyjęciach. Starczają na dwa kęsy
two broke sistersmożemy dodać niewielką ilość mąki. Dodajemy stopniowo, bez przesady, bo ciasto zrobi się twarde. 3. Ciasto można wyrobić ręcznie lub, na niskich obrotach, robotem z hakami. 4. W oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki. Do rozczynu – cukier, resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli(...)powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem
mojewypiekiinietylkoOstatnio obiecałam Wam przepisy na przetwory z porzeczek. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla Was nie jeden, ale dwa przepisy na zamknięcie smaków lata w słoiku. Będzie zdrowo, rozgrzewająco i jak zawsze - smacznie. A że przy okazji robienia soku można zrobić dżem, postanowiłam nie rozbijać tego na dwa osobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki(...)minut. To tyle samo, co wyjście do sklepu, a zamiast chemią będziecie cieszyć się domowym, w 100% naturalnym dżemem. To jak? :) Potrzebne nam: - porzeczki z poprzedniego przepisu - 400 g cukru - konfitur-ex Przygotowanie: Porzeczki zasypujemy cukrem i konfitur-exem, po czym odstawiamy na parę minut, żeby porzeczki puściły resztę soku. Następnie zagotowujemy i gotujemy mieszając przez 20-25 minut
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba
Domowy Smak Jedzeniapopularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą. Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy 2 średnie ząbki czosnku(...)połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis: Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę. Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry, Dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na klasyczny sos tzatziki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje(...)suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki: 150 g ogórka gruntowego 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka świeżego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Ogórka
Domowy Smak Jedzeniajutro śmigamy całą rodzinką do Gryfic, do mojego rodzinnego miasteczka, dlatego również nie będę miała możliwości udostępniania postów, aż do soboty. Mam nadzieję, że będziecie czekać cierpliwie! Dzisiaj znów przepis z ostatnim, tegorocznym rabarbarem. Jego dodatek do popularnej granoli kreuje zupełnie inny, niecodzienny, lekko kwaskowaty, ale również słodki smak. Dla fanów rabarbaru i porannej granoli na śniadanie jest to świetna(...)opcja na połączenie ich ulubionych przysmaków. W przepisie podałam jedynie przykładowe proporcje składników, śmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie
Be Fit Be StrongFestiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland . W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Zaglądam na stronę Festiwalu i widzę, że coraz więcej przysyłacie wspaniałych historii i zachęcam do przysyłania kolejnych. Może Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe(...)dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić, aby powspominać stare czasy… Zapraszam do konkursu! Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland
Mała CukierenkaTo moje ostatnie odkrycie... Składniki (*śniadaniowa porcja do kanapek dla dwóch osób): - 1/4 dużego selera, - 3 łyżki gotowanej ciecierzycy, - 2 łyżki oliwy, - 3 szczypty
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisymnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje i to jak! Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Lekko go zmodyfikowałam. Miał pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza(...)mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania: posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy na sypko wg ulubionego przepisu. Studzimy ją a następnie mielimy ją blenderem lub maszynką do mielenia. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, mieszając rozpuszczamy całość na jednolitą masę. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i wanilią
Dzieje kuchennej WiewióryPrzeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż(...)robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej
Spektrum SmakuFestiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland . W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Zaglądam na stronę Festiwalu i widzę, że coraz więcej przysyłacie wspaniałych historii i zachęcam do przysyłania kolejnych. Może Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe(...)dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić, aby powspominać stare czasy… Zapraszam do konkursu! Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland
Mała CukierenkaBardzo ciekawa książka z przepisami na tradycyjne włoskie potrawy. Frank Bordoni odkrywa przed nami tajniki kuchni włoskiej i przekonuje, że jest ona prosta i przygotowanie dobrej kolacji dla rodziny lub przyjaciół nie zajmie nam całego dnia. Zgadzam się z nim w zupełności. Efekt tkwi w dobrej jakości produktów, a jak wiemy kuchnia włoska jest popularna w Polsce, więc(...)dokładnie zawiera. Do tego zdjęcia z albumu rodzinnego przeplatające się z estetycznymi zdjęciami potraw, a to wszystko zdobi ciekawa grafika stylizowana na stary album ze wspomnieniami. Każdy przepis zawiera krótki komentarz i wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem
noteskulinarnyfigaPotrzebujemy: Na bulion: 3 l wody 300 g żeberek włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, marchewka) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Pozostałe składniki: 2 słoiki szczawiu z TEGO przepisu 100 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki jogurtu naturalnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz Najpierw przygotowujemy bulion. Gdy będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy(...)minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak JedzeniaN a tym filmie dowiesz się jak opłukać szczypior, aby zanieczyszczenia np. piasek czy ziemia nie dostały się do jego wnętrza. Zapraszam na film.
Przepisy i porady kulinarneN a filmie poniżej dowiesz się jak zbierać szczypior, aby podczas jego zbierania nie uszkodzić rośliny lub co gorsza nie wyrwać cebulki z korzeniami. Zapraszam
Przepisy i porady kulinarneskładnik: 500 g mąki krupczatki 50 g otrębów pszennych 100 g siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500
Domowy Smak Jedzeniazastanowienia przytaknąłem, wszak kawę lubię. Finał tego jest taki, że jest prawie 1 w nocy i spać nie możemy. Madzia bawi się w łóżku telefonem, a ja ten przepis wpisuję. Przez ostatnie 4 tygodnie niecierpliwie czekałem na efekt. Nastawiłem do dojrzewania gin. Zasadniczo unikam mocnych alkoholi. Ani mi nie służą, ani nie smakują zbyt dobrze. Ale taki gin z tonikiem(...)ziaren jałowca. I również zostawiamy na miesiąc. Po tym czasie owoce jałowca wyjmujemy. Niezależnie którą metodę wybierzemy warto co 2-3 dni wstrząsać butelką. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 g truskawek 200 g cukru 500 ml wody wykonanie: Truskawki szypułkujemy i myjemy. Owoce wkładamy do gotującej się wody z cukrem i doprowadzamy do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na ten chleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis
Moje domowe kucharzenieobliczenia kalorii wybucha tablica kaloryczna. Tak, lubię to. Nie przepadam za chlebami żytnimi. To po prostu nie mój smak. Ale co zrobić... Jedyne co zrobić mogłem to opracować taki przepis na chleb, który naprawdę by mi smakował. Po kilku próbach udało mi się to i w efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny(...)Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 70 minut. Po upieczeniu przekładamy go na kratkę i pozwalamy przestygnąć. Nie kroimy na ciepło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureskładniki: ok. kabanosów 1 ciasto francuskie ok. 50 g sera żółtego suszone oregano 1 jajko dodatkowo: ketchup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 ml naparu kawy (takiego jakiego lubimy, z cukrem lub bez) 150 – 200 ml mleka 1 gwiazdka anyżu 1/4 laski wanilii (nasionka wanilii) 1/4
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 300 g mąki 500 ml zsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj pierwszy dzień blogowania :) W sumie, robię to głównie dla siebie, nie liczę na popularność, ani na stałych bywalców. Aczkolwiek na pewno byłoby to miłe. Moim celem jest publikowanie przepisów mojego pomysłu i nie tylko, w celu zapisania ich nie w zeszyciku z przepisami, ale w sieci by móc dzielić się nimi z innymi. Dietetyka, zdrowe odżywianie zawsze były(...)bliskie. Lubię dbać o siebie, moją sylwetkę, figurę i wagę. Staram się gotować zdrowo, korzystać z jak najlepszych składników. Mam nadzieje, że chociaż parę przepisów spodoba się Wam i wykorzystacie je u siebie w domach :) Pierwszy dzień - pierwszy przepis! Jak dla mnie, sernik ten jest idealną przekąską do szkoły, pracy, na wycieczkę. Smakuje pysznie zarówno na zimno
Be Fit Be Strongskładniki: 2 małe bagietki 4 – 5 ząbków czosnku 2 łyżki świeżego oregano lun natki pietruszki 50 g masła pieprz wykonanie: Bagietki kroimy na kromki, starając
Domowy Smak JedzeniaPieczarki mógłbym jeść i jeść :) Pojawiają się często w moich przepisach :) Do tego lubię nadziewać, mięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego świetnie. Ostatnio było to portobello , teraz przyszła pora na zwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :) Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;) Składniki : duża pieczarka(...)przekładamy na talerz i układamy na niej oregano i porwane kawałki bazylii tajskiej. Czekam na Wasze opinie, komentarze czy uwagi :) A także na zdjęcia Waszych dań inspirowanymi moimi przepisami :) Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetapierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka(...)przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie ta z Biedronki, ale pewnie każdy ma swoją sprawdzoną. Z tego przepisu naleśniki wychodzą bardzo elastyczne, miękkie. Przepis na około 15 naleśników: Szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej * 2 jajka Szczypta soli 1i1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody Łyżka cukru waniliowego** 1/3 szklanki oleju Wykonanie : Mleko, wodę, jajka
apetytnapieczenieskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki
Domowy Smak JedzeniaChyba wszyscy przyzwyczailiśmy się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier(...)syrop klonowy. WYKONANIE: Przepis na ciasto TU Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę. Do każdego krążka wkładamy truskawkę, sklejamy. Gotujemy w gorącej wodzie, od momentu wypłynięcia ok 4 min. Podajemy polane sosem jogurtowym wymieszanym z cukrem do smaku lub z syropem klonowym. A przy okazji kilka zdjęć z mojego zielonego azylu SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyspodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :) Składniki : 2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 3 ziemniaki szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy : pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy(...)formie i posypałem później jeszcze na wierzch suszonym koperkiem, ale równie dobrze możecie tego nie robić i podać w plastrach :) Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar FacetaPrzepis poniżej nie do końca spełnia warunek „ przepisu na szybki obiad ”, jednak jest temu całkiem bliski, a z pewnością można go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę(...)miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi. Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze mogą bowiem użyć suszonej białej fasoli zamiast fasoli z puszki. Wymaga to jednak jej namoczenia
Kulinarna Pokusasamą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym, ja zwykle stosuję jednak pierwszą metodę. W jednym(...)skutkuje to dodaniem potrawie nuty niewątpliwego wyrafinowania i jest to jeden z głównych celów tej procedury. Wytrybowane mięso to także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już
Kulinarna Pokusasię nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu zazwyczaj podaję z gotowanym białym ryżem, ale niektórzy z Was mogą także polubić dodatkowe połączenie z soczewicą(...)nawet na patelni grillowej, aczkolwiek może to być nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać
Kulinarna PokusaWbrew pozorom nie będziemy dzisiaj pisać o zupie grzybowej. Jeśli już, zupa ta przypomina raczej rosół , a jeszcze bardziej bulion . Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, ale z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić taką zupę po prostu po swojemu. Jest ona dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono mniej czasu niż(...)nawet dość „ekspresowy” rosół z naszego wcześniej publikowanego przepisu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera
Kulinarna Pokusarazem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz(...)zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez
Kulinarna Pokusamała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut(...)jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal al dente i zachowujący nieco aromatu czosnku surowego. Tym, którzy polubią tak przygotowanego pstrąga, może spodobać się również nasz przepis na przygotowywanego w piekarniku szczupaka po prowansalsku . Nawiasem mówiąc, w sezonie jesienno-zimowym można spróbować upiec pstrąga z rozmarynem, czosnkiem i cytryną właśnie w piekarniku, zwłaszcza jeśli ma on funkcję grilla
Kulinarna Pokusa