Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca
Snejkusiowe PrzepisyKażdy, komu spodobał się przepis na jaglany sernik na zimno , pokocha również dzisiejszy przepis. Mini serniczki na zimno to zminiaturyzowany właśnie powyższy przepis. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu i szybciej zastygają. Jako, że sezon na truskawki dawno za nami, użyłam brzoskwini i mango. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy. Są lekkie, a dzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe. Czego potrzebujemy(...)następnie łyżkę masy. Na wierzchu kładziemy kilka kawałków mango. 6. Kiedy galaretka ostygnie, zalewamy nią każdą foremkę "do pełna" i chowamy całość do lodówki na kilka godzin. Przepis ten jest prosty, a serniczki wychodzą efektowne i smaczne. Można eksperymentować z przeróżnymi owocami, smakami galaretek i aromatami. Dzięki niewielkiej formie świetnie sprawdzą się na przyjęciach. Starczają na dwa kęsy
two broke sistersmożemy dodać niewielką ilość mąki. Dodajemy stopniowo, bez przesady, bo ciasto zrobi się twarde. 3. Ciasto można wyrobić ręcznie lub, na niskich obrotach, robotem z hakami. 4. W oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki. Do rozczynu – cukier, resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli(...)powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem
mojewypiekiinietylkoOstatnio obiecałam Wam przepisy na przetwory z porzeczek. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla Was nie jeden, ale dwa przepisy na zamknięcie smaków lata w słoiku. Będzie zdrowo, rozgrzewająco i jak zawsze - smacznie. A że przy okazji robienia soku można zrobić dżem, postanowiłam nie rozbijać tego na dwa osobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki(...)minut. To tyle samo, co wyjście do sklepu, a zamiast chemią będziecie cieszyć się domowym, w 100% naturalnym dżemem. To jak? :) Potrzebne nam: - porzeczki z poprzedniego przepisu - 400 g cukru - konfitur-ex Przygotowanie: Porzeczki zasypujemy cukrem i konfitur-exem, po czym odstawiamy na parę minut, żeby porzeczki puściły resztę soku. Następnie zagotowujemy i gotujemy mieszając przez 20-25 minut
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba
Domowy Smak Jedzeniapopularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą. Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy 2 średnie ząbki czosnku(...)połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis: Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę. Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry, Dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na klasyczny sos tzatziki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje(...)suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki: 150 g ogórka gruntowego 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka świeżego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Ogórka
Domowy Smak Jedzeniajutro śmigamy całą rodzinką do Gryfic, do mojego rodzinnego miasteczka, dlatego również nie będę miała możliwości udostępniania postów, aż do soboty. Mam nadzieję, że będziecie czekać cierpliwie! Dzisiaj znów przepis z ostatnim, tegorocznym rabarbarem. Jego dodatek do popularnej granoli kreuje zupełnie inny, niecodzienny, lekko kwaskowaty, ale również słodki smak. Dla fanów rabarbaru i porannej granoli na śniadanie jest to świetna(...)opcja na połączenie ich ulubionych przysmaków. W przepisie podałam jedynie przykładowe proporcje składników, śmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie
Be Fit Be StrongFestiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland . W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Zaglądam na stronę Festiwalu i widzę, że coraz więcej przysyłacie wspaniałych historii i zachęcam do przysyłania kolejnych. Może Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe(...)dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić, aby powspominać stare czasy… Zapraszam do konkursu! Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland
Mała CukierenkaTo moje ostatnie odkrycie... Składniki (*śniadaniowa porcja do kanapek dla dwóch osób): - 1/4 dużego selera, - 3 łyżki gotowanej ciecierzycy, - 2 łyżki oliwy, - 3 szczypty
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisymnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje i to jak! Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Lekko go zmodyfikowałam. Miał pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza(...)mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania: posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy na sypko wg ulubionego przepisu. Studzimy ją a następnie mielimy ją blenderem lub maszynką do mielenia. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, mieszając rozpuszczamy całość na jednolitą masę. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i wanilią
Dzieje kuchennej WiewióryPrzeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż(...)robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej
Spektrum SmakuFestiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland . W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Zaglądam na stronę Festiwalu i widzę, że coraz więcej przysyłacie wspaniałych historii i zachęcam do przysyłania kolejnych. Może Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe(...)dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić, aby powspominać stare czasy… Zapraszam do konkursu! Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland
Mała CukierenkaBardzo ciekawa książka z przepisami na tradycyjne włoskie potrawy. Frank Bordoni odkrywa przed nami tajniki kuchni włoskiej i przekonuje, że jest ona prosta i przygotowanie dobrej kolacji dla rodziny lub przyjaciół nie zajmie nam całego dnia. Zgadzam się z nim w zupełności. Efekt tkwi w dobrej jakości produktów, a jak wiemy kuchnia włoska jest popularna w Polsce, więc(...)dokładnie zawiera. Do tego zdjęcia z albumu rodzinnego przeplatające się z estetycznymi zdjęciami potraw, a to wszystko zdobi ciekawa grafika stylizowana na stary album ze wspomnieniami. Każdy przepis zawiera krótki komentarz i wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem
noteskulinarnyfiga