przepisy - 15596 przepisów (strona:718/1040)

Krem z pieczarek 140

Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 179

Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu

Cooking Monster
Placuszki twarogowe 215

Dzsiaj ponownie wpadam z przepisem na pankejki. Ostatnio, jak wiecie, są u mnie często na śniadanie. Dzisiaj wersja twarogowych placuszków, które uwielbia mój synek. Przepis był już kiedyś TUTAJ -> KLIK , ale teraz użyłam trochę innych składników, stąd osobny post. W każdym bądź razie s macznego :) PRZEPIS SKŁADNIKI na 8 sztuk 1 kostka twarogu białego (250g) 3 jajka 5 łyżek

Tetiisheri
Moja wersja jest taka: nasze brokuły nie zostają przerobione na warzywną papkę ;) 138

byle zjeść. Dzisiaj oboje lubimy nie tylko siadać przy pełnym talerzu, ale cieszymy się także czasem poświęcanym na przygotowywanie posiłków. Jedna rzecz jednak jest stała, zawsze z upodobaniem poszukiwaliśmy przepisów na dania smaczne, a równocześnie niekłopotliwe, proste i szybkie w przygotowaniu. Pewnej upalnej soboty wybraliśmy się na wspólne zakupy. Kiedy sięgnęłam po piękny okaz brokułowego drzewka, Marek oświadczył(...)brokułów. Nie przejmując się tak niemądrym stwierdzeniem, powiedziałam, że dziś zacznie. Tego dnia miałam popołudnie pełne raportów, więc wiedziałam, że z włoskim przepisem na brokuły w towarzystwie makaronu mój nie doceniający tych wspaniałych warzyw Mężczyzna zmierzy się sam. Liczyłam na to, że po samodzielnym przygotowaniu owego  prostego dania, polubi dzieło własnych rąk.  Szczęśliwie plan się powiódł, brokuły lubimy

I tu będę miała takie te
Zupa szczawiowa 122

Prosty przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu

Ewusiowe Smaki
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 248

Przepis na glazurowane polędwiczki znalazłam na stronie Lidla ( KLIK ) i od razu wpadł mi w oko. Zmodyfikowałam go troszkę pod moje gusta smakowe, a konkretnie zmniejszyłam ilość miodu w glazurze do polędwiczek. Mieso z polędwicy wieprzowej jest, jak dla mnie, bardzo słodkie dlatego też nie chciałam przesadzić z tym dodatkiem bo nie przepadam za mięsem na słodko. Również zmieniłam obróbkę(...)samej wieprzowiny - postanowiłam ją najpierw delikatnie obsmażyć a następnie chwilę dopiec w piekarniku. Wolę tak przyrządzać mięso gdyż wtedy mam pewność, że zostanie soczyste w środku. Przepis na glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 141

towarzyskim, jak wspólne grillowanie czy wypady za miasto. A skoro mamy gości, to musi też pojawić się coś słodkiego. Pieczemy więc całą gamę ciast i ciasteczek - marcepanowych ( klik po przepis ), z mahlabem ( klik po przepis ) czy daktylowych ( przepis tutaj ). Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Botwinka z mlekiem kokosowym 168

Stragany uginają się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) ,  pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 178

Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka "L") 200 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Pianka

Moje Qulinaria
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 304

Drożdże wystarczy zasypać odrobiną cukru (wystarczy łyżeczka), rozetrzeć lekko. Pod wpływem cukru drożdże powoli "rozpuszczą się". Do takich drożdży wlewam odrobinę ciepłego mleka lub wody, w zależności od przepisu. Wsypuję łyżkę lub dwie mąki (pszennej oczywiście), mieszam i odstawiam pod przykryciem aż do podrośnięcia. (Zaczyn powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany.) Jeśli używamy drożdży suszonych, wtedy nie trzeba przygotowywać zaczynu(...)ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 218

chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się(...)ostudź na kratce. Chleb wyrasta w foremkach. Wyrośnięty chleb w foremkach. Teraz - jazda do piekarnika! Chleb upieczony, w foremkach. Chleb upieczony, wyjęty z foremek. Rzut oka na miękisz Przepis zaczerpnięty z blogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Konwalie w kuchni

Grahamka, weka i kajzerka
Pyszna szarlotka klasyczna 234

Szarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki(...)przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami. To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych, w których ciężko poprzestać

Mieszam w Garnku
Placek po węgiersku 156

potem i tak słyszę, że ten który robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny(...)smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę

MyCookBook.pl
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 195

urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie dla Was przepis już dziś na blogu byście mogli wykorzystać go na Walentynki*! Składniki (potrzebujemy 4 blachy

Mango Papaja
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 176

okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool , w których brałam udział w grudniu. Niezmiernie ucieszyłam się, kiedy kilka dni temu otrzymałam maila z recepturą na tę wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy(...)postanowiłam ją upiec i podzielić się z Wami przepisem.  PIZZA NEAPOLITAŃSKA wg. Marco Ghia Składniki (ciasto na 6 placków pizzy) 900 g mąki 500 g wody o temperaturze pokojowej 20 g soli 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych) Wodę z 250 g mąki wyrabiać przez 2 minuty. Przykryć i pozostawić na około pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna