przepisy - 15596 przepisów (strona:716/1040)

Smakowe Tortille - zimna przekąska 302

Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do sytuacji gdzie zżynam przepis od a do z od kogoś innego.  *** MSM Mońki jest jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Polsce, intensywnie inwestującą w rozwój, między innymi w nowoczesne narzędzia technologiczne, takie

ClauditteMissCooking
Likier czekoladowy 175

butelek i odstawiamy na 2 tygodnie. Jeżeli ktoś ma wagę, a nie ma zbyt precyzyjnej miarki to 300 ml spirytusu to około 240 gram. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 170

zwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny najpierw pojawiły się zdjęcia potraw dogrywkowych a potem finaliści konkursu, którego laureat zostanie Mistrzem Wołowiny. I wiecie co? 13 lipca o godzinie 11ej stanę w szranki na potrawy z 9cioma osobami. Każda z nich(...)Food Lab Studio i oceni je profesjonalne jury... cały czas nie mogę uwierzyć choć i trochę się obawiam np tego czy zdarzę. Nagrody nie byle jakie mikser Kenwood, przepis opublikowany w KUKBUKu, malakser KitchenAida i wypasione noże w zależności od zajętego miejsca... jest o co się bić! A co zaserwuję Wam dzisiaj? otóż delikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina z goździkami 231

zastanawiałam się co to za dziwne (niemieckie*!) połączenie mięsa i goździków (za którymi nie przepadałam) i zero przypraw, poza solą... No, krótko mówiąc - nie widziałam tego. Ale że przepis był dziwny i zapadł mi w pamięć, postanowiłam się przekonać, czy podzielę zachwyt sąsiadki.  Długo po tej wizycie zrobiłam wołowinę z goździkami na obiad. Robię od tamtej pory regularnie. Zawsze(...)wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć.  Zastanawia mnie tylko, jakim cudem właściwie ta zapominalska sąsiadka zapamiętała ten przepis? Cóż, chyba ten niezapomniany smak zrobił swoje... Przekonajcie się sami. * Całe zdarzenie miało miejsce w zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze Prezydentowa mieszkała w Polsce na stałe i za jedyną dobrą rzecz

Kuchnia Prezydentowej
Domowe haburgery 388

Hamburgery chyba są dosyć popularnym daniem w studenckim menu ;) Ja nie mam jakoś przekonania do hamburgerów kupowanych w sieciówkach,  dlatego postanowiłam przygotować swój własny. Nie zrażajcie się długością przepisu- to dlatego, że zamieściłam też przepis na  bułki. Muszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi

Czerwona Porzeczka
Gulasz a'la Strogonow 163

Oryginalny przepis na ten gulasz pochodzi z kuchni rosyjskiej. Wersji tego dania jest bardzo dużo. A ja chcę się z Wami podzielić przepisem, który najbardziej lubię. Jest to bardzo dobra propozycja na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi. I powiem Wam, że następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej. Gulasz w oryginalnym przepisie jest robiony z wołowiny, ale można

Passion of Cooking
Sałatka z buraków z kozim serem i roszponką 199

oraz przekładamy na talerz. Gdy parowar skończy prace, buraki kładziemy również na talerzu, posypujemy wszystko słonecznikiem i dressingiem.   Jak zawsze czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.  Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Egzotyczny ryż 195

Natchniona wiosną i moją wycieczką nad morze nabrałam ochoty na coś lekkiego i orzeźwiającego. Prezentuję Wam dzisiaj przepis własnego pomysłu, który zyskał wielkie uznanie mojej małej rodzinki i od dziś będzie często gościł na naszym stole.  Mam zatem nadzieję że i Wy odważycie się podążyć moimi śladami i wypróbujecie ten przepis u siebie.  Będzie smakował szczególnie fanom kuchni(...)skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk).  Dodać cukinię przy końcu duszenia mięsa - powinna być al dente.  Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy.   Podawać z ryżem, posypane skórką startą z limonki oraz z pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur w naszym daniu

Garniec Magalie
10 sposobów na udany Kinderball 148

zdjęciach i/ lub filmie, bo będzie co wspominać. Czekam na relację zorganizowanej przez Ciebie imprezy. Pamiętaj jest impreza, są straty (szczególnie podczas Kinderballu :) ) Bawcie się dobrze! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Nietypowy deser czyli mortadela serowa z bakaliami ;) 165

już dawno miałam dodać ten przepis, ledwo pamiętam czego ile dawałam, bo mam zły zwyczaj który muszę zwalczyć,a mianowicie nie spisuję sobie przepisów które, wymyślam i łudzę się że będę je pamiętać wiecznie;p niestety tak nie jest. Dlatego sama często korzystam ze swojego bloga, żeby przypomnieć sobie swoje przepisy, to jeden z głównych powodów dla którego go stworzyłam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z fasoli z pieczarkami 199

Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora

W kuchennym oknie Ewy
Tarta rabarbarowa z bezą 225

roku w sezonie owocowym staram się zrobić chociaż jedno nowe ciasto z rabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno wpadłam na przepis - który rozpoczynał się słowami "to jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :)  Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto  (fot.4)  i piec dalej przez około 25 minut w temperaturze 160°C. Źródło: domowe-wypieki.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Domowe drożdżówki z serem. 210

weekend brałam udział, we wspólnym pieczeniu "Wypiekanie na śniadanie", zabawa, która odbywa się na facebooku.  Temat "drożdżówki z serem" Zabawę zorganizowali  Paweł i Madzia klik . Jeden przepis,  3 dni czasu na wypiek, więc  w weekend w nie jednym domu zapachniało cieplutką, słodką, puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn(...)wypiekaniu brały udział : Paweł Chleby info. Bożena Moje domowe kucharzenie Iza Smaczna pyza Joanna Różowa kuchnia Zuzanna Gliko Alina Ala piecze i gotuje Paulina Czarna oliwka Joanna Grunt to przepis Kasia Mia cucina Magda Z miłości do słodkości Ela W poszukiwaniu Marzena Kulinarne Szaleństwa Maniusi Ewelina Stylowa kuchnia Nina Gotuj - sam Kasia Rozważania o kuchni i nie tylko Danuta Moje

Basia w kuchni
Pieczona szynka z kapustą 209

Jest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż(...)wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje, to jednak jeśli ktoś taki jest – należy mu się duże uznanie za świetny pomysł. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Długo trwa zaprawianie mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie

Kulinarna Pokusa
Klopsy wołowe 270

podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć(...)sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem, jak i tym co wiemy w ogólności o kuchniach południowo-wschodniej Europy czy Azji Mniejszej . Dlatego też otrzymamy potrawę podaną w dość dobrze znany nam sposób, ale o dużo bardziej oryginalnym dla nas smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa

Kulinarna Pokusa