Migdały pachną i smakują zniewalająco. Mają w sobie coś tak... Artykuł CIASTECZKA MIGDAŁOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEW Święta Bożego Narodzenia przygotowujemy tradycyjne potrawy, których nie może... Artykuł Bożonarodzeniowa Kutia pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEwędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku). Składniki: ciasto: 6 dag drożdży 6 łyżek mleka 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej(...)łyżce farszu. Brzegi ciasta smarujemy białkiem (od wewnątrz). Zlepiamy pierożki. Pieczemy w 180 stopniach C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 30 pierożków Czas przygotowania: ok. 2 h plus rośnięcie ciasta Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryskładniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto
Domowy Smak JedzeniaSernik dyniowy to chyba jeden z moich ulubionych ulubionych. Ciemny, kakaowy spód, puszysta masa serowa i słodka polewa czekoladowa sprawiają, że jest to deser idealny. Sprawdzi
Wypieki i Rumieńceziemniaków i tłuczonego grochu, które są jej głównym składnikiem. Te dwa podstawowe składniki wzbogacone są smakowo podduszoną cebulką i skwarkami. Tłukawicę przed podaniem podsmaża się na patelni. W oryginalnym przepisie tłukawicę nakłada się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jednak masa staje się wtedy miękka i trudno zachować jej kształt, więc proponuję po prostu podsmażyć ją tak, jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Tłukawica(...)końcu groch to białko :) Można ją podać z pikantną surówką, ale doskonale sprawdza się w zastępstwie ziemniaków , z mięsem, czy jajkiem sadzonym. Ostatnio sporo u mnie takich prostych podkarpackich przepisów, ale myślę, że i takie dania znajdują swoich amatorów :) Przepis pochodzi z gminy Dębowiec (okolice Jasła), a przytoczyłam go za publikacją „Smaki Nowej Galicji” LGD Nowa Galicja. Składniki
Trzeci talerzSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko
Przepisy kulinarne babci Antoninydań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa . Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Przepis na makaron z truflami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100 ml śmietanki 30% około 200 g sera Tallegio świeże trufle 2 ząbki czosnku łyżka oliwy(...)oliwek łyżka masła sól i pieprz makaron Przepis 1 Ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dolewamy śmietanki. 2 Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser w drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia. 4 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy
Kuchnia BazyliiŁ atwiej będzie nam usunąć błonki, żyłki z surowej wątróbki jeśli najpierw zanurzymy ją na chwilę ( np. na sitku ) w gorącej wodzie.
Przepisy i porady kulinarnePani Beaty przedstawiać nie muszę, zatem przejdę do książki wydanej przez Edipresse książki grubej i kolorowej zawierającej ponad 150 przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. O właściwościach kaszy pisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać, zresztą każdy kto stara się zdrowo odżywiać wie jakie bogactwa kryją się w tych niepozornych żółtych nasionkach. Książka zaczyna się od Legendy(...)Żółtym Cesarzu czyli pochodzeniu kaszy jaglanej, a potem już mamy same przepisy poczynając od tych najprostszych np na kaszę prażoną z nasionami, czy tercet egzotyczny. Kolejny rozdział stanowią śniadania i tutaj kusi ze zdjęcia nas pięknie wyglądające Kalifornijskie śniadanie ze śliwkami czy poziomkowe śniadanie dla jaskiniowców. Po samej nazwie już bym się na takie danie skusiła, a Wy? Kolejny
Cynamonowe szczęścieDoskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody(...)łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę i odstawić. Śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić mikserem
Bullio