Uwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni
Słodkie okruszkiKrok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEmnie w domu dosyć często pojawia się babka ziemniaczana ale ta klasyczna, z cebulka i mięskiem. Tym razem postanowiłam, że zrobię babkę z gotowanych ziemniaków. Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie (zamieszczony przez fantaghiro18). Nie wszystkie składniki mi pasowały więc musiałam troszkę zmodyfikować przepis. A najbardziej do przepisu przekonał mnie ser, którego tak uwielbiam :) Uwierzcie mi gdy pierwszy(...)zrobiłam tę babkę, z każdym kęsem chciałam jeść jej coraz więcej :) A do tego ten sos... pychota! Naprawdę polecam, wypróbujcie przepis! :) Składniki: babka: ziemniaki ok 1 kg mąka ok 1 szklanki jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki kasza manna ok 2-3 łyżki sos: pieczarki
Kuchnia Vikikanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki o różnym stopniu ostrości. Jeżeli chcecie przygotować łagodniejszą harissę , dodajcie(...)przypraw też nie jest stały - oprócz kolendry i kminu rzymskiego stosuje się zwykły kminek, szafran, płatki róży czy miętę, a także dodatek podsmażonej cebuli i soku z cytryny. Przepis, który Wam dziś prezentuję, pochodzi z "Hummus, za'atar i granaty" Samar Khanafer - mojego nowego książkowego nabytku. Zrobiłam ją z suszonych papryczek chilli z dodatkiem jednej słodkiej papryki
Chilli Czosnek i Oliwaskładzie! Jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie... Na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać różnorodne soki czy dżemy z czarnego bzu. Brać blogowa wszem i wobec zachęca przepisami na nalewki i wina z tej roślinki. Czarny bez robi się kulinarnie mocno popularny! Ale jak tu nie słuchać ojcowskich rad, który w dzieciństwie podczas leśnych przechadzek pokazywał palcem na krzak
Grunt to przepis!księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir(...)wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak nie lubicie marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów. Składniki 200 g serka mascarpone 200 ml soku jabłkowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiestety nie zdążyłam wcześniej umieścić tego przepisu. Może komuś przyda się na za rok, a może na zupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej(...)szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru (ok. pół szklanki) (w oryginalnym przepisie 150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą
Mania Wypiekaniadomowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć
Grunt to przepis!font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia świąteczne. Dzisiaj chcę zaprezentować przepis na wspaniały sernik piernikowy. Przepis pochodzi z książki „Przepisy mistrza Pawła Małeckiego – Cukiernia Lidla”. Książkę tę dostałam od przyjaciółki Sylwii, która wiedząc, że prowadzę bloga kulinarnego specjalnie dla mnie(...)sernik jest tak wspaniały, że rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej 15 g kakao 75 g cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego
Na słodko lub wytrawniewyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują wcale nowy, lepszy smak. Jest po prostu idealny ! Pierniczki na zdjęciach są wg. TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez(...)cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Ja im udekorowałem pierniczki wg. tego przepisu. Jeżeli chcemy barwimy lukier za pomocą barwników spożywczych. Jak dekorować ciasteczka takim lukrem? Mój ulubiony i wg. mnie najładniejszy sposób, to gdy całe ciasteczko jest z góry pokryte lukrem królewski
Kuchnia Łukasza200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanili ą 500ml - przepis do podejrzenia TU 2 łyżki imbiru kandyzowanego 4 łyżki rodzynek 2 łyżeczki cynamonu Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać
Grunt to przepis!Przepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja(...)maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę podzielić na pół i przygotować ją tylko do tego makowca 2 ubite
Słodko-Słony Świat Ilonyierniczki! Stęskniłam sie za nimi. Muszę przyznać, że trochę się ich obawiałam, bo to moje pierwsze pierniczki od kiedy jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Mój wcześniejszy przepis oparty był na pełnoziarnistej mące pszennej, z dodatkiem miodu (o zgrozo!) i jajek. Czasem jak czytam moje stare przepisy to łapię się za głowę – kto to widział, żeby używać miodu do pieczenia(...)Jestem pewna, że dzisiejszego przepisu nie będę się wstydzić za 2 lata ;). Pierniczki te smakiem bardzo przypominają te tradycyjne, ich przygotowanie zajmie Wam 30 minut, a do tego składają się z samych zdrowych składników! Inspiracji szukałam w Against the Grain (o którym pisałam tutaj ) jednak jedyne co pozostało z książkowego przepisu to proporcje mąki, reszta została zmodyfikowana (książkowy przepis
Fill The Bowlśmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym smaku. Zdjęcie - Jon Sullivan [licencja Public domain] Ser czeka w kolejce do uwarzenia, więc na razie tylko tłumaczenie przepisu bez zdjęć. Na podstawie książki: Artisan Cheese Making at Home: Techniques & Recipes for Mastering World-Class Cheeses [Mary Karlin, Ed Anderson] Będziemy potrzebować: 2 litry mleka świeżego
Przepisy na domowy ser i chlebCałość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła
Kuchnia Łukasza