które smakuje po prostu obłędnie! <3 Chyba każda gotująca i każdy gotujący ma przepis na ciasto, które może robić niemalże z zamkniętymi oczami, które zawsze wychodzi i wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzach jedzących. Ciasto, którym możemy ugościć przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i z pewnością ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania(...)pierwszego gryza Ania znalazła je na Kwestii Smaku i stało się ono zdecydowanie jej ciastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje
Eat me! Fit me!Borderlands obfituje w bazyliony przeróżnych broni, rozbrajający humor i wielu badassowych przeciwników, którym możemy nabić więcej niż przysłowiowego guza. Jednocześnie bardzo mało uwagi poświęcono kulinariom Pandory
Nerds KitchenPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten przepis jest właśnie dla tych łakomczuchów ( takich jak ja )! Także i dla tych, którzy po prostu nie zdążyli je upiec. Pierniczki na ostatnią chwilę , czyli takie, które nie muszą leżakować tygodniami , aby zmięknąć(...)prostu idealne! Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej
Kuchnia Łukaszafilmie poniżej znajdziesz przepis na leczniczą nalewkę z owoców głogu. Ja zrobiłem ją tydzień temu z owoców, które nazbierałem w mojej okolicy. Warto ją sobie zrobić bo jest dobra i pomaga nam zwłaszcza gdy mamy problemy z sercem. Zapraszam na film po przepis
Przepisy i porady kulinarneKrok 3: Zalać słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 2 cm poniżej pokrywki najniższego słoika. Doprowadzić całość do wrzenia. Krok 4: Pasteryzować przez określony czas, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi słoiki zostały napełnione. Wieczka powinny się w tym czasie uwypuklić i delikatnie strzelić. Krok 5: Wyjąć słoiki z wrzątku, docisnąć wieczka i jeszcze raz dobrze dokręcić(...)odstawić na suchą ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia na noc. Słoiki nakryć grubym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują. Przepis bierze udział w konkursie BRAUN z moim pomocnikiem kuchennym
Grunt to przepis!Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na domowy miodowy choco baton . Jeśli tak jak my lubicie Mlekołaki Choco Muszelki Lubella będzie, to dla Was wspaniała słodka odmiana od tradycyjnej miseczki mleka z płatkami. Taki baton przygotowuje się naprawdę prosto. Można go kroić na dowolne kawałki tworząc słodkość na „jeden gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne
Słodkie okruszkiukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy. Spróbujcie, polecam. Chciałabym jeszcze raz podziękować firmie Lubella za świąteczną paczkę niespodziankę. Inspirujące przepisy, wspaniałe produkty i światełka, które pięknie oświetlą moją tegoroczną choinkę. Składniki: (na 2 mniejsze porcje) około 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki Lubella 2 jabłka 1 czubata łyżka rodzynek
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam Wam łatwy przepis na pasztet domowy. Podane proporcje wystarczą na jedną średnią keksówkę. Jeżeli nie będziecie w stanie „przejeść” takiej porcji pasztetu, możecie kawałek śmiało zamrozić na później. Pasztety bardzo lubię. Szczególnie podane na pieczywie z chrzanem czy musztardą. Jednak te w wersji na słodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi(...)żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!). Przepis na pasztet z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki oleju 2 jajka pieprz i sól do smaku (po około pół łyżeczki) łyżeczka vegety
Kuchnia Bazyliisalaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem. Konkurs z Bonduelle Zapraszam Was na mini konkurs z kukurydzą w roli głównej. Podzielcie się ze mną Waszym ulubionym przepisem na sałatkę z kukurydzą. Swój przepis zamieście w komentarzach pod tym wpisem. Czekają na Was 3 super nagrody: - bon w wysokości 150 zł do Home(...)produktów Bonduelle - zestaw produktów Bonduelle - zestaw produktów Bonduelle Konkurs trwa od dnia 12 grudnia do godziny 23:59 dnia 22 grudnia 2016 roku. Proszę o zamieszczanie przepisów tylko i wyłącznie w komentarzu pod tym postem. Regulamin konkursu: 1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel
Kulinarne przygody GatityKawa zalana spienionym mlekiem z zimowym akcentem puszystego bałwanka jest lekko aromatyczna. Pachnie i smakuje korzennymi przyprawami, bo dodałam do niej imbir, kardamon i cynamon. Czytaj
Przepisy KulinarneUwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód
Słodkie okruszkiprzetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko siatę buraków w sklepie dorwać :) Siatę z buraczaną zawartością upolowałam w markecie bezproblemowo - akurat promocyjnie "wietrzyli" magazyny(...)pełna resztkami zalewy z garnka z burakami. Zakręcić ściśle wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 20 minut. Na detaliczny poradnik pasteryzacji w 6 prostych krokach zapraszam przy okazji przepisu na Pikantny ketchup z cukinii
Grunt to przepis!obyło się bez lekkich uproszczeń i wpadek. Używałam tylko drożdży instant ( do starteru dodałam ich nieco więcej niż trzeba - nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie mowa o drożdżach świeżych). Starter tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy i wyrabiałam 10 minut(...)mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec, ale jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia– klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis. Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były
Stare Garyobiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe na ciepło i na zimno. Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się pyszny czosnkowy sos własnej roboty. Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów 2. Nuggetsy z kalafiora Jak w ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę, czyli nuggetsy kalafiorowe(...)Omnomnom. Przepis: Nuggetsy z kalafiora 3. Nuggetsy z boczniaków Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło ze swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie! Przepis: Nuggetsy z boczniaków 4. "Rybne" nuggetsy z selera Przedstawiamy kolejną wersję roślinnych nuggetsów - tym razem
Bananowe PoleLukrowane pierniki z przyprawami korzennymi swoim smakiem i zapachem przypominają nam o nadchodzących świętach. Ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale na szczęście możemy, a nawet powinniśmy
Przepisy Kulinarneproducenta A jak wygląda praktyka ? Ano znacznie lepiej niż teoria, bo zestaw może mieć o wiele więcej zastosowań co widać poniżej 😋 Mini serniczki na zimno dla ukochanej osoby (przepis wkrótce) Ze względu na dużą odporność na temperatury (można w nim zamrażać do -20 stopni i piec w temperaturze do +300 stopni ) doskonale pełni rolę ramekinów (kokilek do zapiekania(...)Możemy więc przygotować w nim mini brownie, crème brûlée albo małe świąteczne ciastka piernikowe (przepis wkrótce) - takie w sam raz na trzy kęsy. Ciastka piernikowe - w sam raz na trzy kęsy (przepis wkrótce) Możemy, zgodnie z przeznaczeniem, serwować zarówno przystawki ciepłe (także takie, które wymagają podgrzania w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), jak i zimne począwszy od wszelkiego typu sosów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis podam za chwilkę ;) ponieważ c hciałam Was, jeszcze raz, zaprosić do polubienia mojego fanpage'a na facebooku :) Przypominam, że: 🍎 zamieszczam nie tylko linki do przepisów publikowanych na blogu, 🍎 umieszczam tam "przypominajki" do poprzednich wpisów, które mogą nawiązywać do bieżących, 🍎 przepisy, które pojawią się niebawem na blogu, mają zapowiedź na fanpage'u w postaci składników(...)kupienia - żebyście mogli się przygotować do gotowania :) Fanpage jest dla Was, więc wszelkie sugestie i propozycje możecie zgłaszać na mailu: szczesliwakuchnia@gmail.com, jak również pytać i rozwiewać wątpliwości dotyczące przepisów :) Możecie również pisać wiadomości na facebooku. 🍎 🍎 🍎 A teraz przepis na salsę :) Bardzo fajna sprawa na śniadanie, na obiad, na podwieczorek... W zasadzie na każda porę dnia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChleb pszenny z sezamem i siemieniem lnianym długo zachowuje świeżość. Jest smaczny, miękki i ma chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :) Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się
Cooking Monsterjest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego wypieku. Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył w USA popularność w latach 1930-tych w czasie(...)Wielkiego Kryzysu - Great Depression . Kreatywne i oszczędne gospodynie domowe wymyśliły wtedy taki przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów . Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole . Moja
Grunt to przepis!skoro można!!! Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia , kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber . Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy(...)piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. W CZERWCOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Konwalie w kuchni Proste potrawy Smakowitychleb.pl Przepisy na domowy ser i chleb Moje domowe kucharzenie Kulinarna Maniusia nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu
Grunt to przepis!Zimny chłodnik z botwiny z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem to odpowiednia zupa na upalny dzień. Jest syta i pełna witamin. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarneazwyczaj to ja gotuję i wymyślam nowe przepisy dla Was, jednak tym razem chciałbym tę rolę odwrócić i zobaczyć jak Wy gotujecie. Na blogu znajduje się prawie 250 przepisów zebranych w kategoriach . Każda z potraw zyskała najpierw atest członków mojej rodziny lub znajomych, zanim znalazła się na blogu. Wszyscy przeżyli i jak na razie nikt nie narzekał albo bał się(...)konkursie wszystkie chwyty są dozwolone. Chcę po prostu Was zachęcić do gotowania razem ze mną! ;) Jak zacząć? Otóż wskakujecie na podstronę z kategoriami lub z alfabetycznym spisem przepisów i wybieracie danie, które chcecie wypróbować. Oczywiście może to być już Wasz obecny faworyt. Po wykonaniu wyboru zabieracie się za gotowanie. Na tym etapie możecie bawić się przepisem, poprawiać go, zmieniać dodatki
Food Squareprawdziwego Boeuf Stroganowa nie robiłam nigdy. To znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był jednym z pierwszych zweganizowanych przeze mnie(...)imprezowych i nie mam pojęcia, czemu do dziś nie pojawił się jeszcze na blogu. Jako że pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOlivera nie trzyba chyba nikomu przedstawiać! Od nastu lat uczy gotować ludzi na całym świecie! Uśmiechnięty, wygadany i pełny pozytywnej energii - to przyciąga! Dodatkowo gotuje proste, ciekawe i łatwe przepisy, które każdy może przygotować u siebie w domu! Superfood na co dzień jest najnowszą książką Jamiego i śmiemy twierdzić, że jego najlepszą! Jamie od lat walczy z korporacjami i szkolnymi(...)posiłek - śniadanie, lunch, kolacje oraz przekąski i napoje! Z pewnością w książce znajdziemy inspirujące pomysły na każdy z 5 zalecanych posiłków każdego dnia! Ta książka to zresztą nie tylko przepisy! To również zbiór informacji o zdrowym życiu i odżywianiu - ostatnie 40 ston książki nosi nazwę Żyj dobrze - czyli co robić, by dobrze się czuć! Jamie tworząc tą książkę dobrze się
Plate of Joymożna raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika. Po 40 minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem(...)metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z racji, iż ciasto z natury jest mało słodkie, można je polać polewą czekoladową - mój wypracowany mozolnie metodą wielu prób i błędów przepis na Idealną polewę czekoladową do podejrzenia
Grunt to przepis!Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach(...)dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy przygotowane do publikacji, stwierdziłam więc, że opublikuję go dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię