Opis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetrzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie, jakby inaczej(...)bulion rybny. Istnieją bardzo różne szkoły odnośnie tego jak ugotować taki bulion. Dlatego w żadnym wypadku poniższy przepis nie jest „jedynym słusznym” rozwiązaniem, jednak naszym głównym celem była jego uniwersalność. Jest on w wersji tyleż podstawowej, co mogącej znaleźć wiele zastosowań. Pierwszym są oczywiście przeróżne zupy rybne, jednak może służyć także jako podstawa do różnych rybnych galaretek. Ten ostatni temat
Kulinarna Pokusaproszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto
Smakowite DaniaŚledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Kulinarne PrzebojeDziś zapraszam Was na odrobinę czekoladowej rozkoszy Czekoladowe babeczki z nutellą przygotujecie dosłownie w kilka chwil, a ich smak osłodzi Was na dłużej. Idealne na poprawę
Słodkie okruszkiUwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni
Słodkie okruszkiKrok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEmnie w domu dosyć często pojawia się babka ziemniaczana ale ta klasyczna, z cebulka i mięskiem. Tym razem postanowiłam, że zrobię babkę z gotowanych ziemniaków. Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie (zamieszczony przez fantaghiro18). Nie wszystkie składniki mi pasowały więc musiałam troszkę zmodyfikować przepis. A najbardziej do przepisu przekonał mnie ser, którego tak uwielbiam :) Uwierzcie mi gdy pierwszy(...)zrobiłam tę babkę, z każdym kęsem chciałam jeść jej coraz więcej :) A do tego ten sos... pychota! Naprawdę polecam, wypróbujcie przepis! :) Składniki: babka: ziemniaki ok 1 kg mąka ok 1 szklanki jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki kasza manna ok 2-3 łyżki sos: pieczarki
Kuchnia Vikikanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki o różnym stopniu ostrości. Jeżeli chcecie przygotować łagodniejszą harissę , dodajcie(...)przypraw też nie jest stały - oprócz kolendry i kminu rzymskiego stosuje się zwykły kminek, szafran, płatki róży czy miętę, a także dodatek podsmażonej cebuli i soku z cytryny. Przepis, który Wam dziś prezentuję, pochodzi z "Hummus, za'atar i granaty" Samar Khanafer - mojego nowego książkowego nabytku. Zrobiłam ją z suszonych papryczek chilli z dodatkiem jednej słodkiej papryki
Chilli Czosnek i Oliwaskładzie! Jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie... Na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać różnorodne soki czy dżemy z czarnego bzu. Brać blogowa wszem i wobec zachęca przepisami na nalewki i wina z tej roślinki. Czarny bez robi się kulinarnie mocno popularny! Ale jak tu nie słuchać ojcowskich rad, który w dzieciństwie podczas leśnych przechadzek pokazywał palcem na krzak
Grunt to przepis!księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir(...)wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak nie lubicie marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie dostępnych produktów. Składniki 200 g serka mascarpone 200 ml soku jabłkowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiestety nie zdążyłam wcześniej umieścić tego przepisu. Może komuś przyda się na za rok, a może na zupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej(...)szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru (ok. pół szklanki) (w oryginalnym przepisie 150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą
Mania Wypiekaniadomowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć
Grunt to przepis!font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia świąteczne. Dzisiaj chcę zaprezentować przepis na wspaniały sernik piernikowy. Przepis pochodzi z książki „Przepisy mistrza Pawła Małeckiego – Cukiernia Lidla”. Książkę tę dostałam od przyjaciółki Sylwii, która wiedząc, że prowadzę bloga kulinarnego specjalnie dla mnie(...)sernik jest tak wspaniały, że rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej 15 g kakao 75 g cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego
Na słodko lub wytrawniewyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują wcale nowy, lepszy smak. Jest po prostu idealny ! Pierniczki na zdjęciach są wg. TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez(...)cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Ja im udekorowałem pierniczki wg. tego przepisu. Jeżeli chcemy barwimy lukier za pomocą barwników spożywczych. Jak dekorować ciasteczka takim lukrem? Mój ulubiony i wg. mnie najładniejszy sposób, to gdy całe ciasteczko jest z góry pokryte lukrem królewski
Kuchnia Łukasza