prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed
Ala piecze i gotujepiekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem(...)puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć
Ala piecze i gotujeJest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v Dżemy
Mia Cucina Sofieta150st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Krem angielski: 4 żółtka, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 i 1/2 łyżeczki likieru Amaretto, 1/2 laski wanilii. W 1/2 szk. mleka rozrobić żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę budyniową. Stale mieszając, gotować(...)około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodać likier oraz nasiona wanilii. Ostudzić. Sos karmelowy: 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1/2 laski wanilii, 1/2 szklanki płatków migdałowych (użyłam Kresto). 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem. Gotować tak długo, aż cukier zbrązowieje. Dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie
Z miłości do słodkościokrągłych biszkoptów. Składniki:2 żółtka,350g serka mascarpone,250g okrągłych biszkoptów,szklanka śmietanki 30%,4 łyżki cukru pudru,1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,50g startej mlecznej czekolady,3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone
Z miłości do słodkościkawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki: 200g okrągłych biszkoptów, 1/2 szklanki zaparzonej kawy, 3 łyżki likieru Amaretto. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki puree z dyni,1/2 szklanki
Z miłości do słodkościniedawno już przeze mnie sprawdzone, czekoladki z nadzieniem krówkowo - orzechowym, smakiem podobne do popularnych batoników Snickers. Idealne na wyjątkowe okazje... Składniki:100g mlecznej czekolady,5 cukierków krówek,3 łyżki likieru jajecznego Adwokat,2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie. Przygotowanie Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić. Mleczną czekoladę
Z miłości do słodkościmascarpone, 4 jajka, żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 50g malin, kilka łyżek likieru jajecznego. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę(...)floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego
Z miłości do słodkościmocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano.Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.Krem: 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, 3/4 szklanki likieru jajecznego Adwokat. 400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera
Z miłości do słodkościOczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, 125g serka śmietankowego, żółtko, 150ml śmietanki 30%, 50ml likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Do każdej szklaneczki (4szt) wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce(...)Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem
Z miłości do słodkościgitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz(...)posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady.Kremem przełożyć blaty ciasta.Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie
Z miłości do słodkościciasto: 300g mąki pszennej, łyżka kakao, szczypta proszku do pieczenia, 150g brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć
Z miłości do słodkościmoje imieniny. Robione późnym wieczorem i w ten czas też podjadane :) Musiałam się skusić :) Składniki : * podłużne biszkopty * opakowanie sera mascarpone * 5 jajek * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy jajka.Z żółtek i cukru pudru ubijamy kogel mogel. Dodajemy
Magiczne Życie MartySkąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka. Nie piję alkoholu. Paradoks, nie? Niepijąca, co robi nalewki i likiery. Tak, właśnie tak. Nie piję żadnego alkoholu prócz czerwonego, wytrawnego wina i to jeszcze muszę mieć naprawdę ochotę. Jednak lubię bawić się
W kuchni Karmel-itkiZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną likieru kawowego (nie mogą
W kuchni Karmel-itki