przepis na likier - 1000 przepisów (strona:28/67)

Tiramisu 143

bezy z poprzedniego wpisu.Składniki (na 5 porcji):250 g serka mascarpone4 żółtka4 łyżki cukru pudru10 okrągłych biszkoptów100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej50 ml likieru kawowegołyżka kakaoPrzygotowanie:Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej. Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone

Zakręcony Widelec
Placek z truskawkami 188

zimnego masła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków,  dodać resztę(...)będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę

Stare Gary
Keks czekoladowy 177

rodzynek 175 g  / 90 g miękkiego masła 175 g / 85 g  cukru  trzcinowego 175 ml  / 85 ml miodu 125 ml  / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki(...)mielonych migdałów 1/2  / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko  Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao.  Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut.  Odstawić do przestudzenia na około 30 minut

Sto kolorów kuchni
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 177

nutąSkładniki:130 g masła150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego4 łyżki cukru pudru4 duże jajka120 g mąki2 łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę)Do przełożenia:3/4 szklanki powideł śliwowychokoło 10 suszonych śliwekskórka z połowy pomarańczyGanache czekoladowy(...)wodnej, odstawiamy aby przestygła.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach

Mania Gotowania
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 161

duze jajaSkladniki na nadzienie:120 g suchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast)120 g goracego mleka1 lyzka stewii  2 garscie rodzynek2 garscie orzechow wloskichpol lyzeczki cynamonu2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach)2 lyzki mioduWykonanie:Odmierzamy suche skladniki,podgrzewamy mleko,rozpuszczamy maslo.Wszystko wrzucam do misy miksera i okolo 10 minut  trwa wyrabianie ciasta.Ma byc gladkie(...)brzegow misy.Mise przykrywam folia i odostawiam do wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo.W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie.Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy je na blat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik amaretto z kajmakiem 225

sucharkow pelnoziarnistych100 g mielonych migdalow lub zamiast sucharkow i migdalow 200 g ciasteczek amaretti50 g masla (2 lyzki)1 kg sera4 jaja L1 szklanka cukru250 g smietany kremowki5 lyzek likieru Amaretto3 lyzki maki ziemniaczanejpol puszki masy kajmakowej100 g migdalow w slupkach do przybraniaWykonanie:Skladniki na spod sernika ,sucharki i migdaly zmiksowac w kielichu blendera dodajac twarde maslo z lodowki pokrojone(...)tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Bok tortownicy  posmarowac maslem.Odstawic do lodowki,do stezenia.Do sera dodac cukier i wbijac po jednym jajku,mieszajac mikserem tylko do polaczenia skladnikow.Dodac smietanke i likier,na koncu przesiac do masy sernikowej przez sitko make ziemniaczana.Mase wylac na przygotowany spod.Mala lyzeczka poukladac na gorze sernika i lekko wcisnac w mase kupki masy kajmakowej.Wstawic do nagrzanego piekarnikado

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny 171

sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa:70-100 g czekolady (45 % kakao)3-4 lyzki mlekaDo ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowyWykonanie(...)wymieszac z cukrem,mondamina,kremem kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier.°Mase wylac na przygotowany spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut.Po upieczeniu sernik bedzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Trufle z białej czekolady 202

dużo mówić... sama słodycz :)Trufle z białej czekoladySkładniki:225 gdobrej białej czekolady5 łyżek śmietanki 30%25 gmasła1 łyżka likieru pomarańczowego100 gwiórków kokosowychBlachę wykładamy pergaminem. Masło i śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę, Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy. Wylewamy na przygotowany pergamin i schładzamy 2 godziny

Miksturownik
Rożki morelowe 146

Składniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdobyCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając

Świat Ciasta
Migdałowe trójkąty 95

Składniki na około 30 sztuk:200 g mąki150 g zmielonych migdałówstarta skórka z 1/2 cytryny100 g cukru2 żółtka200 g miękkiego masła150 g konfitur morelowych1 łyżka likieru migdałowego50 g cukru pudru do posypaniaZ mąki z migdałami, skórką z cytryny, cukrem, żółtkami i masłem zagnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Blaszkę wyłożyć(...)placek o grubości 5 mm i wykroić z niego trójkąty w trzech rozmiarach (fot.1). Ciastka przełożyć na blachę i piec około 10 minut.Konfitury podgrzać w małym rondelku. Wymieszać z likierem i posmarować każde ciastko (fot.2). Po trzy trójkąty - od największego do najmniejszego - ułożyć jeden na drugim.Na koniec każde ciastko posypać cukrem pudrem

Świat Ciasta
Torcik delicja jabłkowa 256

wanilią4 czubate łyżki mąki pszennej5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej4 średnie jajkaPoncz do jasnego biszkopta:1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytrynącukier do smakuPoncz do kakaowego biszkopta:½ szklanki likieru czekoladowego½ szklanki gorącej przegotowanej wodycukier do smakuDodatkowo:250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej)(można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny)Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić(...)nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości).Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8), przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną

Świat Ciasta
Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami 150

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cynamon – 1 łyżeczkaKREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki- mleko – 200 ml- masło – 100 g- cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml- mandarynki – 2 szt- kakao – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.Dok(...)powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ).Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.KREM:Gotujemy budyń na mleku , studzimy.Masło uciekamy z cukrem.Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy.Polewamy muffinki … posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek

Ostra na Słodko
Muffinki Tiramisu 260

Tiramisu – znany chyba wszystkim i lubiony przez miliony osób deser.Niesamowicie delikatny , a zarazem intensywny w smaku.Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone.Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu.A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone.Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 385

mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI :* mascarpone – 500 g* żółtko – 4 szt* cukier puder – 150 g* likier amaretto – 2 łyżki* płatki migdałów – 50 g* okrągłe biszkopty – 1 op* mocna kawa – 200 ml* żelatyna – 2 łyżeczki* kakao – 1 łyżka* czekolada(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.Mascarpone miksujemy i nie  przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.Przykrywamy

Ostra na Słodko
Sernik Amaretto z ricotty 203

miękki .. rozpływający się w ustach …Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!SKŁADNIKI :( blacha 20 x 24 cm )* ricotta – 750 g* likier Amaretto – 5 łyżek* olejek do ciast migdałowy – kilka kropel* drobny cukier – 150 g* jajko – 5 szt* śmietana 30% gęsta – 100 g*skórka z limonki(...)tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy

Ostra na Słodko