tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto Konfiturę wymieszać z likierem. Na podpieczone ciasto równomiernie wysypać mielone migdały. Następnie delikatnie rozsmarować konfiturę. Pozostałe surowe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm. Paseczki ułożyć
maniapieczeniaodrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 100 masła 50 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka likieru Amaretto kilka łyżek kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę i mieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji. Przestudzić, wlać likier Amaretto i dokładnie wymieszać. Wstawić
Oryginalny smakpodgrzaniu. Można podgrzać sam, z dodatkiem koniaku, whisky lub rumu oraz kawy. Koniecznie z bitą śmietaną, posypaną kakao lub czekoladą. Do przygotowania drinka o nazwie bombardino używa się gotowego likieru jajecznego na bazie rumu i śmietanki, o tej samej nazwie. Podaję moją wersję bombardino – na 3 osoby. 1/3 część rumu, 2/3 części likieru bombardino, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka
królestwo garówsoli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych(...)następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym (fot.2) . Na dżem wyłożyć gotowy krem z białą czekoladą (fot.3
Świat Ciastaprzez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki na poncz: ok. 300 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru kawowego wykonanie: Kawę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie mieszamy z likierem. składniki na krem: 200 g miękkiego masła 400 g waniliowego serka, homogenizowanego 2 szkl mleka
Domowy Smak JedzeniaLikier kawowy potrzebowałam do nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów
Mama GotujeCzęść wykorzystałam do przygotowania musu kokosowego z ananasowym puree, a z tego co pozostało stworzyłam idealny, elegancki deser. Delikatna, odchudzona panna cotta bez dodatku tłustej śmietanki i cukru. Wzbogacona likierem malibu i odrobiną miodu. Wierzchnia warstwa to sos malinowy na czerwonym winie... brzmi cudownie, a smakuje jeszcze lepiej! Panna cotta: 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki(...)miodu 1 łyżeczka mąki ziemnaczanej 1 łyżka soku spod malin Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia. Mleko kokosowe wlać do garnka, dodać miód oraz likier. Mocno podgrzać (nie zagotować!). Do ciepłej mieszanki wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać do kieliszków, a gdy deser wystygnie wstawić do lodówki do stężenia, ok. 2-3 godziny. Przygotować
Chocolate Muffin Bloggodzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem porzeczkowym. Sos porzeczkowy 4 łyżki dżemu porzeczkowego 2 łyżki soku z czarnej porzeczki 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki (można zastąpić sokiem) dodatkowo po garści czerwonych i czarnych porzeczek (na wierzch) Dżem porzeczkowy przełożyć do garnuszka podgrzać z sokiem z czarnej porzeczki, aż się rozpuści. Jeżeli trzeba trochę(...)ostudzić, wymieszać z likierem. Smacznego
Pełny talerzsztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła Mus czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś(...)czekoladzie jeszcze raz. Dzięki temu koszyczki nie będą bardzo łamliwe i będą grubsze. Mus czekoladowy Czekoladę roztopić, i odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać do niej liście mięty i likier miętowy i dokładnie wymieszać. W dwóch osobnych miskach ubić: w jednej białko, w drugiej śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę zmiksować z przestudzoną czekoladą i do wszystkiego delikatnie, łyżką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek
Smakowy Rajugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego u mnie Bols 375 ml kremówki opcjonalnie barwnik czerwony Wykonanie: W rondelku umieszczamy mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się(...)rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować, ponieważ zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające. Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy
W kuchennej krainiepstrągi w stylu włoskim Te pełne smaku i aromatu grillowane pstrągi nadziewane są oliwkami i szalotką. Składniki: 4 pstrągi, oczyszczone ¼ szklanki masła ¼ szklanki czarnych oliwek, grubo posiekanych 2 łyżki likieru lukrecji (Pernod) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 posiekana mała szalotka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Ryby posypać solą(...)pieprzem z każdej strony. Skropić likierem lukrecji. Przykryć i odstawić na 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie połączyć szalotkę i oliwki. Dodać masło, szczypiorek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Pstrągi napełnić przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby grillować około 8 minut z każdej strony w wysokiej temperaturze.. Niezbędne może się okazać zabezpieczenie pstrągów np. wykałaczką. Klasyczny pstrąg
naRuszcieśmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła(...)międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, puder i delikatnie połączyć mikserem na najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Masę nałożyć
Gosia gotujepieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido 1/2 szklanki rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię
Gosia gotujeSkładniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka likieru liczi 2 op śmietany kremówki kilka malin Przygotowanie: Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem(...)pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia! Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy. Gotową masę
Luźna Kuchnia