200g masła- 180g ksylitolu- 3 duże jajka- 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej- 120g mąki orkiszowej białej- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody- 1 łyżka likieru amarettoWszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.W misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną , puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie(...)dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na końcu dodajemy mąkę, kawę i likier, miksujemy do połączenia składników.Składniki części tiramisu:- 500g mascarpone- 130g ksylitolu- 2 duże jajka- 2 łyżki likieru amaretto- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wodyWszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia.Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4
Smaczne Zdrowecierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy(; Naprawdę polecam wszystkim, którzy w tematyce deserowej są żądni nietradycyjnych połączeń smakowych! Składniki: Kruchy spód - u mnie na trzy kokilki o śr. 9,5 i foremka(...)czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego
Symfonia SmakówKrem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować(...)stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć. Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch
Z miłości do słodkościprzyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki: 50g mielonych migdałów (użyłam BackMit),100g mlecznej czekolady,75g gorzkiej czekolady,3 łyżki masła,2 łyżki likieru amaretto,4 łyżki cukru pudru(...)czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi. Przygotowanie Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek
Z miłości do słodkościprzygotowaniu deser na bazie jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki: 1 banan,1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód,250ml jogurtu kokosowo - migdałowego,szklanka śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru,1 mały batonik Bounty,4 łyżki likieru(...)pudrem, dokładnie wymieszać z jogurtem. Nałożyć po 2 łyżki masy do szklanek. Ponownie nałożyć łyżkę konfitury i masę śmietanową. Udekorować pokruszonym batonikiem Bounty. Każdy deser polać łyżką likieru jajecznego. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościChyba każdy lubi deser tiramisu, no może prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną(...)110g brązowego cukru, 2 jajka, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru o smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao
Z miłości do słodkościTestowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS{tortownica: 23 cm} Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie(...)czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa
coolinarnastrefa.blogspot.comcuracao ( polecam syropy Victoria's ) 15 ml kokosowego syropu barmańskiego ( Victoria's ) 80 - 120 ml soku z mandarynek (polecam soki Victoria Cymes ) 20 ml likieru Blue Curacao 30 ml wódki Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości(...)szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe
Smak mojego domuTaki przygotujecie maksymalnie w 10 minut. Polecam dla tych, którzy cenią szybkość. Idealny na sylwestrową noc. 1 wafel adndrutowy 2 łyżki rodzynek w czekoladzie Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy na drobne kawałeczki wafelka. Następnie wsypujemy(...)rodzynki w czekoladzie i wlewamy likier. W osobnej filiżance zaparzamy kawę, dolewamy mleko. Delikatnie ochłodzoną przelewamy do wysokiej szklanki. Banana kroimy w plasterki. Na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną. Taki deser podajemy schłodzony w lodówce
VioletoweKucharzenietakie kawowe to jeszcze na podwieczorek :D Są mocno kawowe, nie za słodkie, kremowe i pyszne :) SKŁADNIKI 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego (lub 1 łyżka kawy rozpuszczona w minimalnej ilości wody i 50 ml wódki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Schłodzoną kremówkę lekko ubijamy (nie na sztywno). Powoli wlewamy mleko skondensowane i likier kawowy
DefinicjaSmakuyjątkowy domowy trunek, polska wersja słynnego Crème de cassis, likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki(...)kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki. Odstawić na 3 tygodnie. Owoce przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym miejscu. Sklarowany likier przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić
SzczyptaSmaQjogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita - 1 proszku do pieczenia Masa: - 250g serka mascarpone - kilkanaście listków mięty - 25ml likieru miętowego - 25ml białego rumu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę z limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko(...)papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy masę i przyozdabiamy listkiem mięty oraz plasterkiem limonki Smacznego
Kuchenne Wariacjelikier w przeciwieństwie do likierów owocowych nie wymaga tak długiego czasu dojrzewania. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie, a co bardziej niecierpliwi mogą zacząć degustację nawet już po tygodniu. Jest delikatny i aromatyczny. Do jego przygotowania użyłam gotowej czarnej herbaty z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej oraz tyrolskiej wódki pomarańczowej. Herbatę dostałam w prezencie, a wódką obdarowali mnie gospodarze pensjonatu, w którym
Wiem co jemPopularny, włoski likier o intensywnym, cytrynowym zapachu i orzeźwiającym smaku. Bardzo prosty do przygotowania, jednak wymaga cierpliwości, bo jest gotowy do spożycia po ok. 1,5 miesiąca. Warto poczekać, polecam :) Składniki (na 2 litry): 8 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 750 ml spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 l wody 2 szklanki (400 g) cukru Przygotowanie: 1. Cytryny dokładnie(...)spirytus z ostudzonym syropem z wody i cukru, przelać przez gazę do wyparzonych butelek, zakręcić i ponownie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. miesiąc. Po otwarciu likier przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts
Domowa Cookierenka Agiżółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy(...)Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem
Ostra na Słodko