TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY Z POWIDŁAMI Idealny tort na urodziny, bądź inną szczególną okazję. Jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jakie dotąd jadłam i robiłam. Bardzo czekoladowy, mocno nasączony likierem kawowym, przełożony kremem śmietankowym i wyrazistymi powidłami. Do tego miękka i błyszcząca polewa, która nadaje mu elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też(...)MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła
Calzonella.comkakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy lub czekoladowy Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;)) Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao(...)czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół
Jak gotować i nie zwariowaćnaszym ulubionym likierem <3 Składniki 80 ml likieru kahlua 80 ml ciemnego rumu pepsi lód Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do shakera wlewamy likier i rum. Dokładnie ze sobą mieszamy. Do szklane wsypujemy lód, wlewamy miksturę. Uzupełniamy pepsi. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenKukułki to smak mojego dzieciństwa. Gdy dorosłam zaczęłam przygotowywać ten likier i tak od pierwszego razu minęło już kilka ładnych lat. Zazwyczaj przygotowuję go na Święta Bożego Narodzenia lub imprezę Sylwestrową. Równie dobrze sprawdzi się podczas romantycznej kolacji, gdy za oknem mróz a Was otula blask świec lub kominka. Przygotowuje się go dosłownie w 5 minut i to kolejna jego(...)zaleta (szczególnie, gdy przygotowania do świąt idą pełną parą a końca nie widać). Taki likier możesz podarować bliskiej Ci osobie. Na pewno ucieszy się, gdy znajdzie go pod świątecznym drzewkiem. Mój jest już gotowy- uciekam się delektować. Domowy likier kukułkowy Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu(...)świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30% Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy
Moja DelicjaDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)wysmarowania formy Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości
Moja Delicjagałka lodów czy porcja deseru jeszcze nikogo nie zabiły. Jeśli dbacie o linię zadbajcie też o przyjaciół – po prostu podzielcie się deserem. Jeśli macie ekspres, zaparzcie 300ml mocnego espresso. Likier kawowy (np. Kahlua czy Baileys) i Amaretto są już same w sobie słodkie. Jeśli chcecie, można śmiało w tym wypadku zrezygnować z sypania cukru do kawy, sam likier wystarczy. Jeśli(...)ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao do posypania SKŁADNIKI ponczu kawowego do biszkoptów 300ml gorącej wody 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej 1 łyżka stołowa cukru 50ml ciemnego rumu, likieru kawowego albo Amaretto
Karo in the KitchenSkładniki : 80 dag dojrzałych bananów 30 dag wydrylowanych wiśni łyżka, dwie soku z cytryny 45 dag brązowego cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz(...)dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, na koniec wlewamy likier Wyciągamy goździki, dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia. Moje uwagi : Nie dodałam likieru tylko koniak :) Dżem wychodzi bardzo słodki, może należałoby zmniejszyć
Proste Potrawybardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari . Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało. Ciasto podane na porcelanie(...)kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa 2 szkl mleka 1 szkl likieru kokosowego Canari 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej 150 g wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujetorcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort(...)Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić
Chocolate Muffin Blogsoku z cytryny solidny pęczek mięty (użyłam samych listków, ale jeśli ktoś ma młodą miętę mogą być listki z łodygami, w sumie wyszło mi 100 g) ewentualnie 50 ml likieru miętowego lub odrobina zielonego barwinka (dałam likier, ale na przyszłość dam również barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki(...)dobrze odciskamy w dłoniach i wyrzucamy. Jajka i żółtko miksujemy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy ser i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, miętową śmietanę, sok z cytryny, likier i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę umieszczamy na większej blaszce wypełnionej
na moim stole...zająć się podarunkami. Lubię obdarowywać bliskich prezentami własnej produkcji. W tym roku pod drzewkiem na mamę i teściową czekać będą małe buteleczki, a w nich kremowy, słodziutki, czekoladowo-wiśniowy likier. Chyba, że nie doczeka :-) Jest pyszny i łatwy do przygotowania, gotowy do spożycia od razu po wymieszaniu składników, więc jest realne niebezpieczeństwo, że jednak nie doczeka. Zrobię kolejny(...)będę się raczyć w grudniowe wieczory. Polecam!!! Składniki na likier kakaowo-wiśniowy 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wiśniówki 4 łyżki kakao rozpuszczalnego (takiego dla dzieci np. Puchatek) 50-100 ml przegotowanego mleka W przegotowanym, ciepłym mleku rozpuszczamy kakao. Mleko zagęszczone podgrzewamy, gdy się zagotuje wlewamy kakao, mieszamy do czasu połączenia składników i wyłączamy
Rozpustne gotowaniemożna poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru czekoladowego , a wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest(...)szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów Nagrzewamy piekarnik do temperatury
Rozpustne gotowaniestaram się ich unikać - ilość chemii, może spowodować, iż zamiast nastrojowych Walentynkowych świeczek, to my zaczniemy świecić - ale dziś zaryzykowałam.... Deser niezwykle prosty - zamiast Baileysa możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność. Składniki: (na dwie porcje) 4 kieliszki likieru 1 podpłomyk ( bez cukru ) 200 ml mleka śnieżka truskawki płatki czekoladowe Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy
dlaSmaQOwoce przełożyć na durszlak, przelać kilka razy wodą. Wymieszać ze sobą oba nalewy i słodką wodę. Odstawić ciecz do wyklarowania w chłodne miejsce. Czas zależy od naszej dyspozycyjności. Zlewać likier do butelek przez filtry do kawy. To dość żmudne zajęcie i najbardziej czasochłonne, bo likier jest gęsty. Można pomóc sobie trzymaniem go dlugi czas w słoju i gdy na dnie(...)utworzy się osad, zlać delikatnie do butelek. Likier nadaje się do picia po kilku miesiącach, jak w przypadku każdego alkoholu na bazie owoców. Najlepiej rozpocząć degustację w kolejnym sezonie truskawkowym
Weekendy w domu i ogrodzie