przepis na likier - 1000 przepisów (strona:6/67)

Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 209

jest coś lepszego niż przygotowanie miseczki cudownie smakowitego sosu karmelowego, błyszczącego masłem i kremowego od śmietanki? Jest! Połączenie tego wszystkiego w jedno, razem ze smakiem ciasteczek korzennych, likieru i lodów! Rany! Jakie to pyszne! Nasza dzisiejsza propozycja to pyszne, kremowe semifreddo z migdałami w cynamonowo -cukrowej skorupce, z korzennymi ciasteczkami, likierem Baileys i sosem karmelowym! Cudowne zimowe smaki, aż ciężko(...)planetarny) -   KLIK Pamiętajcie liczą się zarówno Wasze "lajki", jak i propozycje dań w komentarzach pod zdjęciami! Składniki na semifreddo: 400 ml śmietanki, 75 g cukru pudru, 3 łyżki likieru Baileys, 2 jajka, szczypta soli, ok. 150 g ciasteczek korzennych, migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce Do misy robota* wbić żółtka, dodać połowę cukru i ubić do puszystej, jasno żółtej masy

Plate of Joy
Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) 161

Święta Wielkanocne dopiero co za nami a ja wspominam święta Bożego Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki(...)cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady. Do mleka czekoladowego dodajemy cukier puder oraz przyprawę do piernika i całość dokładnie mieszamy. Do ostudzonego mleka wlewamy wódkę i gotowy likier wkładamy do lodówki. Jeżeli likier wyda Wam się za mocny dolejcie więcej mleka. Smacznego

paapilotkaa
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 236

się wielkimi krokami, więc najwyższy czas pomyśleć nad wypiekami, które pojawią się na świątecznym stole. Tegoroczne propozycje rozpoczynam od prezentacji niezwykle dobranej pary - Babki z Advocaatem. Babka z dodatkiem likieru jajecznego wyszła bardzo delikatna. W jej składzie nie ma masła, jest olej. Dzięki temu jest bardzo puszysta i lekka, a do tego dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo jedną (dorosłą) wykończyłam lukrem(...)ajerkoniakiem, dzięki czemu zyskała charakteru. Jeżeli chcecie, przed lukrowaniem można ją dodatkowo trochę nasączyć likierem. Składniki na 2 średnie formy z kominem lub 1 dużą: 5 jaj 200 g drobnego cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 100 g mąki pszennej 180 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g grubo posiekanych migdałów Formy na babkę

Pełny talerz
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 250

Przepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać obywa rodzaje mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i 250 ml mieszanki mlecznej. Pozostałe mleko zagotować. Powoli wlewać je do masy żółtkowej cały czas

maniapieczenia
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 830

cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej(...)mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie

Ostra na Słodko
TORT KAWOWO KOKOSOWY 179

pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego.  SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Sernik espresso 500 g białego sera (najlepiej z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru pudru **1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia Bita Śmietana 300 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru kieliszek likieru kokosowego. Wariant bezalkoholowy pół szklanki wiórków kokosowych zalać wrzątkiem  odstawić do wystygnięcia na około godzinę następnie przecedzić przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej

RAROSSA
Granita miętowa 312

który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru i smakowych aromatów.Ja do przygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe(...)przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe   300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków mięty 2 łyżki syropu miętowego 3 łyżki likieru miętowego Przygotowanie: przygotowujemy mocny  napar z herbaty miętowej z dodatkiem świeżych liści mięty. Zamiast cukru wlałam 2 łyżki syropu miętowego, który dodatkowo nadał granicie miętowego koloru. Napar studzimy, dodajemy jeszcze 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini serniczki miętowe 236

Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy (a jakże dostałam go od Joanny) oraz z dodatkiem syropu miętowego (Joanna dostałą go ode mnie), a jak mięta to musi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada(...)Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 183

zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić

moj przepis na
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 172

kakao 100 g kremowego serka typu  Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao(...)Miskę wstaw na garnek z delikatnie gotującą się wodą (kąpiel wodna). Przez cały czas rozpuszczania się czekolady, masę delikatnie mieszaj szpatułką. Jednolitą i gładką masę zdejmij znad garnka. Wlej likier i wsyp cukier puder. Dokładnie wymieszaj aż cukier się rozpuści.Masę odstaw do wystudzenia.  Gdy osiągnie temperaturę pokojową wstaw do lodówki. Co 5-10 masę należy zamieszać

Food Square
Sernik miętowy 139

jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego * 80 g listków i łodyżek świeżej mięty **  lub 2 torebki herbaty miętowej Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Listki i łodyżki mięty rozdrobnić, a śmietanę doprowadzić do wrzenia(...)jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C Piec z parą

Proste Potrawy
Bezy "Róże" z Kremem Patissiere Truskawkowym 149

Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam kilka mniejszych, które nie mają szans dotrwać do końca suszenia :) Tym razem postanowiłam połączyć bezy z kremem patissiere z likierem truskawkowym. Jak to wyszło? Tak wyszło, że wszystkie bezy zniknęły w ciągu 3 godzin. Ja zjadłam jedną sztukę, resztę pożarł mój nastoletni syn i wyjadł sam krem z miseczki(...)minut, potem obniżyłam temperaturę do 80 stopni i suszyłam je 2-3 godziny. Na końcu uchyliłam drzwiczki i tak studziłam bezy. KREM PATISSIERE TRUSKAWKOWY: 175 ml mleka 125 ml likieru truskawkowego (ja użyłam Dalkowski Strawberry ) 3 żółtka 40 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mleko zagotowałam, znaczy się doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia

Blondynka Gotuje
Kawa mrożona toffi 175

upałach lubię napić się mrożonej kawy. Dlatego też zawsze mam w zamrażarce zapas kawowych kostek lodu. Najczęściej przygotowuję je z smakowych kaw rozpuszczalnych i do kawy dodaję różne smaki likierów Canari . Ta jest o smaku toffi. Składniki: Kostki lodu 500 ml wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej o smaku toffi 3 łyżeczki cukru brązowego* Kawa 6-8 kawowych kostek lodu(...)szkl zimnego mleka 50 ml likieru Canari smak toffi sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Kostki lodu: Do garnuszka wsypać kawę rozpuszczalną, zalać przegotowaną wodą, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zimną kawę wlać do woreczków na lód i zamrozić. Kawa: Kawowe kostki lodu rozkruszyć, wsypać do szejkera. Wlać zimne mleko i likier toffi. szczelnie zamknąć i energicznie

Ala piecze i gotuje
Oszukane "Malibu"! 154

Chciałam sprawdzić czy połączenie likieru Canari z mlekiem da mi odpowiednik  Malibu z mlekiem. I wiecie co? Napoje bardzo podobne, znacznie różniące się ceną, wiadomo, Malibu jest droższe od likieru, ale smakowo według mnie zbytnio się nie różni. Oczywiście nie jestem wybitną znawczynią smaków alkoholowych, ale dla mnie taki napój alkoholowy jest pyszny, a do tego mało pracochłonny. Próbowałam(...)zestawienie mleka z likierem Pinacolada, też wyszło super, teraz właśnie piszę i je popijam :) Szkoda tylko, że nie da się pokazać tej delikatnej pianki jaka się utworzyła i dać Wam spróbować... Składniki: 50 ml likieru kokosowego (ja użyłam Canari Coconut) 150 ml mleka 4 kostki lodu coś zielonego do ozdobienia (u mnie werbena cytrynowa) Wykonanie: Co tu dużo pisać, wszystko

Blondynka Gotuje
Absinthe without leave 142

Karnawałowy shot Składniki 20 ml likieru Pisang 20 ml likieru śmietankowego 20 ml Absinthe Przygotowanie Do kieliszka wlewamy pisang. Następnie po łyżeczce wlewamy likier śmietankowy. Na likier wlewamy (również po łyżeczce) absinthe. Shot gotowy

R'n'G Kitchen
Deser tiramisu 137

prostu uwielbiany przez nas deser. Ten smak kawy i likieru amaretto...mmm. Nic dodać ,nic ująć. Polecamy :D R'n'G Kitchen Składniki 500 g serka mascarpone opakowanie biszkoptów Lady Fingers 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml likieru amaretto Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żółtka ucieramy z cukrem(...)masy jajecznej dodajemy serek ,dokładnie łączymy. Kawę rozpuszczalną rozrabiamy w przegotowanej wodzie (70 ml) ,mieszamy z likierem. Biszkopty nasączamy mieszanką kawy i likieru. Na dno pucharków układamy biszkopty ,następnie dodajemy 1/8 masy ,kolejno biszkopty i 1/8 masy serka. Wierzch posypujemy kakao ,dekorujemy. Podajemy min 2 godziny po schłodzeniu deseru w lodówce. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Likier czekoladowy 146

czasami rok lub dłużej) tylko po to żeby się dowiedzieć, ze wyszedł zajzajer to tak głupio trochę... Ale zobaczymy, będę wam informował. A tymczasem zrobiłem łatwy i szybki likier czekoladowy. Wyszedł bardzo gęsty. I pyszny. Coś jak rozpuszczone bombonierki z alkoholem. Duże tego wypić się nie da, ale tak na damskie spotkanie myślę, że idealna rzecz. Piszę "na damskie(...)raczej kobiece smaki. Chociaż, prawdę mówiąc, jak wpadli do nas znajomi to sam się w tym likierze rozsmakowałem i nie mogłem przestać. Naprawdę dobry jest, warto mieć taki w barku ukryty. Tym bardziej, że robi się go naprawdę łatwo i szybko. Ale uważać trzeba, bo bestia jest naprawdę zdradliwa. Łatwo i przyjemnie wchodzi, a potem nogi i język plątać się

Marder&Marder Manufacture
Lody z Likierem Pinacolada (bez jajek) 130

staram, ale najważniejszy smak! Genialne, kremowe, lekkie i orzeźwiające. Wprawdzie przepis znalazłam na Moje Wypieki , tam przepis był na lody z advocatem, więc ja pomyślałam sobie, że lilkier to likier, postanowiłam wlać likier o smaku Pinacolada. To był świetny wybór! Sposób przygotowania różni się od tamtego sposobu, bo ja zrobiłam je po swojemu, uważam, że takie lody są wtedy bardziej(...)dlatego tak sobie przyjęłam w zwyczaju ubijać kremówkę :) Składniki na 500 ml lodów: 250 ml (1 szklanka) śmietany kremówki 30 % 125 ml (pół szklanki) mleka 60 ml (1/4szklanki) likieru Pinacolada Canari 2 i 1/2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Na początku odmierzyłam sobie podane ilości składników. Do miski wlałam kremówkę i ubiłam ją na sztywno z cukrem pudrem. Potem wlałam mleko

Blondynka Gotuje
Tort Amaretti 117

kłopotem może być zdobycie ciasteczek amaretti, ale nie martwcie się w większych sklepach są do dostania, a w najgorszym wypadku można je także upiec samodzielnie. Dla kogo: dla fanów likieru amaretto dla szukających tortu idealnie pasującego do kawy dla fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)300g ciasteczek amaretti (lub amarettini) kilka łyżek likieru amaretto (może być też syrop bezalkoholowy - ok. 12 łyżek do nasączenia biszkoptu) Składniki na masę: 7 żółtek  2 jajka 7 łyżek cukru pudru 950g serka mascarpone Dekoracja: 70g gorzkiej czekolady (startej) kakao do posypania wierzchu kilka sztuk ciasteczek amaretti Wykonanie biszkoptu: Dno tortownicy pokryć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26cm

Mania Wypiekania
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 121

smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości  mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak.  Zachęcam gorąco do wypróbowania.” Egzotyczny torcik z kremem ryżowym (przepis autorski) Składniki na 8 szt. Biszkopt kokosowy: 2 jajka 2 łyżki cukru(...)smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu 4 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów do posypania suszone morele, pomarańcza i świeże listki mięty do dekoracji Wykonanie   Biszkopt kokosowy Ubić białka z cukrem

Wiem co jem
Sernik Bounty z musem z białej czekolady 156

żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa serowa: ½ kg twarogu półtłustego 4 jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru 50 g masła Biały mus: 250 ml śmietanki kremowej ½ tabliczki białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO(...)SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić

Wanilia i Kardamon
Likier truskawkowy 111

Likier, w którym się zakochałam od pierwszej kropelki. Słodki, intensywnie truskawkowy. I pachnie i smakuje tymi owocami. Ten likier zrobiłam zeszłego lata, przepis podaję już teraz, póki truskawki są w tak dobrej cenie :) Tegoroczny już dojrzewa! :) Składniki: 1 kg truskawek 500 g cukru skórka starta z 1 cytryny 6 goździków 1/2 laski cynamonu 250 ml wódki 250 ml spirytusu Truskawki(...)Zasypać je cukrem i odstawić na około 2 dni, mieszając kilka razy dziennie. Po tym czasie truskawki zalać wódką i spirytusem, dodać skórkę z cytryny, goździki i laskę cynamonu. Likier odstawić na około 5-6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Gotowy likier przecedzić przez gazę , mocno odcisnąć owoce, by zebrać więcej soku, przelać do butelek, schłodzić. Na zdrowie

Domowa cukiernia Ewy
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 128

cukru najlepiej brązowego bądź 1-2 łyżeczki miodu- jeśli pijacie normalnie kawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :) dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet pomarańczowy: 100 ml wody sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej opcjonalnie pół(...)sztukę, w hurtowniach spożywczych, a także w niektórych sklepach ze słodyczami. Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie

KreatywnePiny
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 647

podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. nasączenie: 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody 100 ml likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy(...)wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy przez ok. 3 min. aż wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladki z Advocatem, czyli Pijane Myszki z Kwiatkiem 191

dzieci :) To co, pasowałoby teraz podać  przepis :)  Składniki na 6 sztuk: ok.150 g czekolady gorzkiej ok. 50 g czekolady mlecznej 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 130 ml likieru Advocaat Dalkowski 1 łyżka śmietanki kremówki ok. 175 g cukru pudru fioletowy barwnik w żelu Wykonanie: No to zaczynamy ;) Czekoladki robiłam późnym wieczorem. W pierwszej kolejności rozpuściłam czekolady w kąpieli(...)rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wysmarować nią foremki myszki i wstawić do lodówki. W następnej kolejności zabrałam się za Advocata. Żelatynę wsypałam do miseczki i zalałam ją kilkoma łyżkami likieru, odstawiłam do napęcznienia. W likierze żelatyna nie pęcznieje tak jak w wodzie, czy mleku. Po 15 minutach żelatynę rozpuszczałam w kąpieli wodnej, mieszając dokładnie. Kiedy się rozpuściła i nie było

Blondynka Gotuje
Domowy ajerkoniak + film 128

Domowy likier jajeczny to doskonały trunek tylko dla dorosłych,  który szczególnie polecam na babskie spotkania, może być również ciekawym dodatkiem do ciast i deserów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki a smak likieru nieziemski . składniki na ok 1,5 litra likieru 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego szklanka czystej wódki przepis(...)miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i całość miksujemy do białości, następnie wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy zagęszczone mleko i w dalszym ciągu wszystko miksujemy, na końcu wlewamy wódkę . Likier przelewamy do butelek, zakręcamy korkiem i odstawiamy do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły

Smakowite Dania
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 174

Macie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym.  Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się(...)Crema di Limoncello . Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości i rodziny. Jednak wszystko szło w złym kierunku. Przygotowane zapasy drastycznie malały, aż została mała porcja, zbyt mała by obdzielić gości, i tak ten pyszny likier dostał swoje ostatnie 5 minut. Zabłysnął w towarzystwie jabłek w prostym sosie, znakomitym dodatku do deserów w podobnych nutach smakowych. Wybór padł na pieczony

SzczyptaSmaQ
Ciasto Kukułka 455

sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu(...)łyżką.Czekolada:200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4 kieliszki wódki lub spirytusuCzekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem alkoholu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Dodatkowo:1 opakowanie okrągłych biszkoptów likier kawowy np. BaileysWykonanie:Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem układamy namoczone w likierze biszkopty. Biszkopty polewamy połową czekolady. Drugi blat ciasta smarujemy od spodu pozostałym kremem

Made By Mom And Son
Cupcakes tiramisu 203

mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 1 szklanka mocnego espressołyżka likieru AmarettoSkładniki na krem:375 g mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru likier Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia(...)wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę likieru do smaku.Po upieczeniu babeczki zostawić w papilotkach, poczekać aż ostygną. Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka. Wyciągnąć wycięte ciasto i odłożyć na bok. Środek każdej babeczki

Świat Ciasta
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 227

żółtkiem utartym na parze. Bezpieczniej ;)Składniki na około 12 sztuk:120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów,1 żółtko,2/3 szklanki cukru pudru,ok. 30 ml likieru amaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów(...)Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się".Masą wypełniać foremki, można robić to za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plPo wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki aby je dobrze schłodzić. W tym czasie przygotować maślany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 262

raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie:- pół słoika konfitury malinowej- 8 łyżek likieru kokosowego- 2-3 łyżki wiórek kokosowych- 750 ml śmietanki 30%- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżeczki żelatynyNa przybranie:- 350 ml śmietanki 30%- 6 łyżek wiórek kokosowych- 1 łyżka cukru pudru(...)łyżki likieru kokosowego- 30-40 dag ładnych, świeżych malin- 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały

W poszukiwaniu inspiracji
KIR 148

francuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów.  Oryginalny  składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji  3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina.  Obie wersje są pyszne!  Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem(...)przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ...  Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie:W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino  z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu

Walijskie Pichcenie
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 180

śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią(...)mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki. Gotową śmietanką kokosową 22% wystarczy otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś

Malinowe Pocałunki
KAWOWA PANNA COTA. 898

Moje pasje. / na 4 porcje, ze zmianami 2 łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml kremówki 200 ml mleka 6 pełnych łyżek cukru 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru orzechowego  galaretka: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 200 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 4 łyżeczki likieru orzechowego Najpierw galaretka: żelatynę namaczam(...)łyżeczkach zimnej wody, zostawiam na 5 minut, aby napęczniała. Kawę, cukier, likier oraz żelatynę mieszam z gorącą wodą, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Kiedy przestygnie, wlewam na dno szklanek. Wstawiam do lodówki, aby stężała. Następnie panna cota: Żelatynę namaczam w 3-4 łyżeczkach zimnej wody, odstawiam na 5 minut. W rondelku podgrzewam kremówkę, mleko wraz  z kawą i cukrem

W kuchni Karmel-itki
Tort Tiramisu 164

Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia  160 ml ostudzonej mocnej kawy(...)likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt- oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka. Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice

Wypieki Uli
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe 129

Grzaniec wiśniowy Herbata aroniowa z miodem i wanilią Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa

Aga w kuchni
Biszkopt ala tiramisu 187

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem

prawdziwe jedzenie
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 180

temperaturze pokojowej) ·       ½ łyżeczki aromatu kokosowego ·       250 ml mleka kokosowego ·       Kieliszek likieru kokosowego np.Malibu     Krem kokosowy: ·       250 ml śmietany kremówki ·       150 g serka mascarpone(...)szklanki wiórków kokosowych ·       1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w około 20 ml wody ·       2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Polewa: ·       100 ml mleka kokosowego ·       100 g czekolady gorzkiej ·       1 łyżka kakao

Mania Gotowania
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 177

Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego 4 plastry ananasa z puszki ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej) Nadzienie: 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko(...)trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek

Mania Gotowania
Kokosowy krem mascarpone na musie z mrożonych truskawek 166

zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże).Składniki (2 porcje): - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru)- 125 g serka mascarpone- likier kokosowy, malibu lub inny likier- cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek)- szklanka mrożonych truskawekPrzygotowanie(...)serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku.2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder.3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu.4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej

Kraina Tysiąca Smaków