dań / deserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE.Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, niechcący potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy, zachwycony książę nazwał je imieniem swej pięknej towarzyszki.Czy(...)extra virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczyptaSOS POMARAŃCZOWY :* małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 mlDODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PIEROŻKI:Stolnicę oprószamy mąką.Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem
Ostra na Słodkomąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka(...)razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Dolny i średni biszkopt ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym) i na każdy z nich wykładamy po połowie masy wiśniowej i w takiej postaci całkowicie studzimy.Śmietankę ubijamy (musimy to robić z dużym wyczuciem
Słodka StronaWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)lodówki by nieco stężał.Bita śmietana:500 ml kremówki 36%2 łyżki cukru pudruZimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać.Do nasączenia:100 ml likieru z czarnej porzeczki50 ml naparu z czarnej herbatyPrzygotować poncz z likieru i herbaty.Ponadto:400 g konfitury z czarnej porzeczkiczekolada do dekoracji30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladąPrzygotowanie:Ostudzone ciasto przekroić na dwie
Food SquareTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki:biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki"mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek)500g serka mascarpone4 jajka200 ml likieru Amaretto4 łyżki cukruowoce (truskawki, maliny(...)zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista.Łączymy masę mascarpone z pianą z białek.Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę
Smakowity Blog KulinarnyAmaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości!Składniki na 4 porcje:250 g serka mascarpone100 g cukru pudru200 g śmietany 30%likier amaretto100 g ciasteczek(...)cukrem na puszysty krem. Następnie delikatnie łączymy z bitą śmietaną (nie miksujemy, mieszamy łyżką). Pokruszone ciasteczka i krem nakładamy warstwami do szklanek lub kieliszków. Każdą warstwę amaretti skrapiamy likierem. Na wierzchu każdego deseru układamy kilka całych ciasteczek i dekorujemy płynną czekoladą
Smakowity Blog Kulinarnyżółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie(...)temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch
W poszukiwaniu inspiracjimiks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca(...)żurawinąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanej15 g ciemnego kakao1 łyżeczka kawy sypanejnasączenie:50 ml mocnej kawy25 ml likieru kawowegokrem:250 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki cukru pudrudodatkowo:125 g żurawiny ze słoikadekoracja:ziarenka kawowe z czekoladyBiałka ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce(...)Cóż, może następnym razem.Kawowy mus czekoladowySkładniki:(na 4 porcje)125 g ciemnej czekolady (60%)50 ml mleka1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka miodu2 łyżki likieru kawowegoMleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę partiami do całkowicie ostudzonej czekolady, delikatnie mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami.Prosty deser na wyjątkowe okazje.Czas przygotowania:60 minut Porcje: 6 Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,330 ml śmietany 30%,4 łyżki cukru,4 łyżki likieru Whesley, 2 łyżki melasy z granatem,1 granat,2 łyżeczki żelatyny,Esencja waniliowa,150 g gorzkiej(...)czekolady,2 szklanki puree z dyni.Przygotowanie:Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka
SzczyptaSmaQCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)kolekcji Bisou . Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki olejuDo nasączenia:około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4
Mała Cukierenkajest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się(...)mleka50 g mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej4 łyżki cukru3-4 łyżki cappuccino1 jajko200 g masłaPolewa100 g masła3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mleka3-4 łyżki cukruPonadto5 łyżek likieru kawowego150 ml naparu z kawy1 opakowanie okrągłych biszkoptów2 dowolne galaretkiCiasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą
Złote przepisySernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA(...)śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie:Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.Robimy truflę:Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę
Anioły w kuchniKokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny 3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni.Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko ostygniętej polewie i wiórkach
Wypieki UliŚwieże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki, zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany(...)skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej
Apetyczna babeczkaoknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella(...)łyżka cappuccino w proszku, 75 ml likieru kawowego, 50g cukru, 100g herbatników w polewie czekoladowej. Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą
Z miłości do słodkości