przepis na likier - 1000 przepisów (strona:12/67)

Deser alkoholowy w grejpfrucie 100

Świetny pomysł na szybki i łatwy przepis na deser. Polecam! Składniki: 2 grejpfruty 1 kieliszek likieru 3 łyżki cukru 25 dag serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki kremówki wiśnie z likieru lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Grejpfruty umyć i obsuszyć, następnie ściąć górę owoców. Wykroić miąższ i drobno posiekać, posypać cukrem i polać likierem. Śmietankę ubić na sztywno( trochę

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6905

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)sito lub zmiksowany na mus 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa   1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić

Mała Cukierenka
Świąteczno sylwestrowy deser truskawkowo - piernikowy z dodatkiem amaretto 181

deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków.  Składniki  puszka(...)mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników  150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy poncz poprzez wlanie kawy z likierem do głębokiego talerza, dodanie cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki kolejno

Kuchenne aromaty
Szybki deser z jagodami i czekoladą 253

pewnością będzie u nas gościł częściej!  Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę(...)zagęścić tylko owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki

Plate of Joy
Blondynkowe Trio, czyli Niskokaloryczny Deser (Kawa, Advocat i Panna Cotta) 230

kawę z żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami likieru i odstawiłam do napęcznienia.Następnie podgrzałam miseczkę z żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam(...)miseczki pozostałą część likieru, wymieszałam i wylałam na warstwę kawową po 2 łyżeczki mojej żelki advocatowej, ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia. Warstwa "oszukana Panna Cotta": 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami mleka i odstawiłam do napęcznienia. W tym czasie zagotowałam kremówkę z pozostałym mlekiem, po zagotowaniu, zestawiłam

Blondynka Gotuje
Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna. 428

molekularna nie jest tak mocno skomplikowana, jak się sądzi. Można w zaciszu własnego domu wyczarować  dosłowne perełki i zachwycić nie tylko siebie. Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami. Składniki: 175 ml wody 2 g agaru 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 15 ml likieru malinowego maliny Wykonanie: Przygotowujemy miskę z lodem i woda. Wężyki(...)minimum dwie duże strzykawki. Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz.  Podajemy z malinami

Malinowe Pocałunki
Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy 190

Dzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki(...)łyżki cukru, słoik wypestkowanych wiśni, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie kilka łyżek likieru jajecznego. Wykonanie Na mleku z cukrem ugotować płatki ryżowe do miękkości. Gotować około 10 minut, często mieszając.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzone płatki ryżowe, dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć na sicie. Na dno 3 pucharków nakładać po 2 łyżki masy ryżowej, następnie

Z miłości do słodkości
Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami 171

szklanka mąki ½ szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie dekoracje: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki miodu róże i kokarda z plastycznej czekolady róże z masy cukrowej Wykonanie: biszkopt: Mąkę, kakao(...)kilka godzin aż zastygnie. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść. tort: Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem

Mama Gotuje
Koktajl z grillowanych cytryn 159

tego stają się bardzo miękkie. Dzięki temu można je bez problemu wycisnąć bez dodatkowych sprzętów. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i mocno cytrynowy. Tymianek dodaje mu charakteru. Ilość cukru i likieru jest kwestią smaku. Cytryny również bywają różne, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej wody. Zapomniałabym jeszcze o jednej zasadzie. Najważniejsze, to grillować cytryny na samym początku, na czystym grillu. Przed(...)innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien

Pełny talerz
Pomarańczowa babka piaskowa 197

wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła(...)szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka Malibu z truskawkami 202

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać

Kraina Miodem Płynąca
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 236

fantazja mnie poniosła, oj, poniosła bardzo, jak widać zresztą, ale warto było! Oj warto! No, ale zacznę od początku. Jakiś czas temu zostałam poproszona stworzenie kilku przepisów z użyciem likieru Dalkowski Advocaat Starotoruński .  Czemu nie? Tym bardziej, że butelki tak ładnie się do mnie uśmiechały, a raczej ich kolor. Taki słoneczny, żółciutki taki. Tak sobie stały butelki(...)wyłożyłam ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ!!!!!!!! (nie pytajcie skąd to wiem :)) KREM z ADVOCATEM: 350 ml mleka 250 ml Likieru Advocat (ja użyłam Dalkowski Advocaat ) 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotowałam. Doprowadziłam do wrzenia i od razu zestawiłam na bok, wlałam

Blondynka Gotuje
Tort makowy z masą budyniową 155

jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa(...)przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.  Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać  przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą

Gosia gotuje
Tort Rafaello z truskawkami 616

cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy(...)biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone  miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze

Salonik smaków