przepis na likier - 1000 przepisów (strona:13/67)

Pomarańczowa babka piaskowa 172

wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła(...)szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka Malibu z truskawkami 177

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać

Kraina Miodem Płynąca
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 204

fantazja mnie poniosła, oj, poniosła bardzo, jak widać zresztą, ale warto było! Oj warto! No, ale zacznę od początku. Jakiś czas temu zostałam poproszona stworzenie kilku przepisów z użyciem likieru Dalkowski Advocaat Starotoruński .  Czemu nie? Tym bardziej, że butelki tak ładnie się do mnie uśmiechały, a raczej ich kolor. Taki słoneczny, żółciutki taki. Tak sobie stały butelki(...)wyłożyłam ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ!!!!!!!! (nie pytajcie skąd to wiem :)) KREM z ADVOCATEM: 350 ml mleka 250 ml Likieru Advocat (ja użyłam Dalkowski Advocaat ) 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotowałam. Doprowadziłam do wrzenia i od razu zestawiłam na bok, wlałam

Blondynka Gotuje
Tort makowy z masą budyniową 134

jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa(...)przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.  Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać  przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą

Gosia gotuje
Tort Rafaello z truskawkami 594

cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy(...)biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone  miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze

Salonik smaków
Węgry 2014. Budapeszt - Balatonfured - Tihany 88

Węgierskie pyszności - co warto kupić? UNICUM – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu. Recepturę opracował pod koniec XVIII w. Joseph Zwack, nadworny medyk cesarza Józefa II. W 1840 r. rodzina Zwack otworzyła w Peszcie pierwszą fabrykę swojego likieru. Unicum było produkowane przez rodzinę Zwack do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie Zwackowie wyemigrowali(...)Węgier, zabierając ze sobą recepturę Unicum. Fabryka Zwacków przeszła w ręce państwa. W komunistycznych Węgrzech próbowano odtworzyć recepturę likieru, jednakże efektem był trunek znacznie odbiegający jakością, smakiem i zapachem od oryginału. Po upadku reżimu, w 1989 roku Peter Zwack odkupił fabrykę. Powstała firma Zwack Unicum Rt, a produkcja oryginalnego Unicum została wznowiona. Receptura Unicum jest zastrzeżona, wiadomo jedynie, że produkowany

ClauditteMissCooking
Tarta a'la makowiec 185

płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy(...)przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady

Pyry na Gaz
CZEKOLADKI 120

moje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić

Kuchnia w opałach
LIKIER KRÓWKOWY 281

Likierów Ci u mnie dostatek, ale z reguły są to takie ze sklepowej półki. Tym razem postawiłam na domową produkcję, w moim ulubionym smaku. Bo w końcu krówki, to najlepsze dla mnie słodycze ;) I tak oto powstał likier krówkowy, który pozwoli mi miło spędzić czas podczas urlopu. Wolne od dziś do końca miesiąca, yupi :) Żyć nie umierać, będę czytać, szukać(...)łyżeczka ekstraktu w wanilii A jak to zrobić: Kajmak zblendować razem ze śmietanką, dodać alkohole i ponownie wymieszać. Wsypać kakao, wlać ekstrakt waniliowy, zamieszać. Przelać do butelki. Gotowy likier przechowywać w lodówce

Kuchnia w opałach
Migdałowa tarta z gruszkami 212

Kruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto...  Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto(...)mielonych migdałów * 115 g masła 50 g cukru pudru Nadzienie: 5 dojrzałych gruszek 100 g cukru 100 g śmietany kremówki 3 jajka 2 łyżki likieru Amaretto oraz: 2-3 łyżki płatków migdałowych * Najlepiej kupić całe migdały ze skórką i zmielić samemu w blenderze. Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować

maniapieczenia
Sernik z truflą czekoladową 244

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )    Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Najlepsze tiramisu z pierniczkami 245

przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka, nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt(...)równie pysznie.Tiramisu z pierniczkamiSkładniki:(na 4 porcje)500 g serka mascarpone2 jajka40 g cukru pudru1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaziarenka z 1/2 laski waniliinasączenie:75 ml mocnej, ostudzonej kawy25 ml likieru kawowegododatkowo:150 g pierniczków2 łyżki kakaoŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu 364

zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :)  Składniki :2 duże paczki podłużnych biszkoptówMasa :500 g serka mascarpone660 ml śmietanki kremówki 30 %3 łyżki cukru1 cukier waniliowy2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłejDo nasączenia biszkoptów1 szklanka ciepłej przegotowanej wody2 łyżki kawy rozpuszczalnej  1 cukier waniliowy2 łyżki likieru kawowegoDo posypania:Kakao gorzkie HolenderskieWykonanie(...)Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik piernikowe tiramisu 426

była jedyna opcja na uratowanie składników.  Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno.    Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny  Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać.  Pierniczki zalać kawą(...)Kiedy namokną wyjąć.  2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste.  Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka.  Wymieszać razem z odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami.  Doda Ubić białko na sztywno i wymieszać z masą.    Żelatynę zalać około pół szklanki wrzątku i wymieszać, aż się rozpuści.  Dodać

Sto kolorów kuchni