Lato w pełni a prawie tropikalne upały utrzymują się przez cały czas. O tej porze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową, zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym
Moja smaczna kuchniatrzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować
Made By Mom And SonSzarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie i w miarę
Made By Mom And Sonużywać do zamrażania, podgrzewania oraz gotowania na parze...a wszystko to robimy w mikrofalówce..Jak dla mnie rewelacja... już wcześniej pisałam,że moi domownicy wracają do domu o różnych porach...a obiadu przecież nie będę robić każdemu z osobna...sama też pracuję..tak więc takie pojemniki są bardzo praktyczne w takich sytuacjach..Wystarczy jakaś potrawę przełożyć na talerz , przykryć pokrywą
Moje domowe kucharzenieJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny
Moje domowe kucharzenieKolejne testowanie dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie..Tym razem są to otręby gryczane ...pierwszy raz spotkałam się z takimi otrębami..używałam do tej pory otręby żytnie, pszenne oraz owsiane. Kilka słów o otrębach : Otręby gryczane są z gryki z czystych pól Warmii, czyli zmielone nieprażone ziarnka gryki. Gryka jest wolna
Moje domowe kucharzeniesię nie nagrzewa..koszyk możemy bez problemu wyjąć i zaczepić na obudowie , aby tłuszcz z frytek ociekł.. We frytkownicy można smażyć nie tylko frytki..ale ja do tej pory smażyłam tylko ziemniaki ..w różnej postaci..i za każdym razem smażenie odbywało się szybko i bez problemu..Jak frytkownicę wykorzystać do innych celów ..to oczywiście pokażę na blogu
Moje domowe kucharzenieChleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany
Moje domowe kucharzeniepostanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w tym 3 wpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania
Moje domowe kucharzenieinną....oczywiście też drewnianą..i przewracanie pancakes odbywało się bez problemu.. Na naleśnikarce smażyłam również naleśniki koronkowe...smażenie odbywało się bez żadnego problemu.. No i przyszła pora na tradycyjne naleśniki...pomimo tego, że nie mam szpatułki do wygładzania ciasta [mam nadzieję, że niedługo to się zmieni]..udało mi się usmażyć naleśniki...nie były to naleśniki w dużym
Moje domowe kucharzeniepotraw..Ja zbytnio nie mam do tego zdolności i troszkę jeszcze za bardzo mi to nie wychodzi..Dekorator składa się z 3 sztuk- każda z inna końcówką. Do tej pory dekorator wykorzystałam do ozdobienia tartaletek bitą śmietaną..dekorowanie za pomocą tego dekoratora szło dość sprawnie...ale często musiałam go napełniać..Jedno napełnienie pojemniczka bitą śmietaną wystarczało do jednej tartaletki, więc
Moje domowe kucharzenieWiem..wiem..to nie pora na pączki...ale awaria sprzętu nie pozwoliła na wcześniejszy wpis..Były faworki..zostały białka...i była okazja na wypróbowanie pączków ..oczywiście tylko z białek..przepis podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo zostały mi 3 białka...i zrobiłam mini pączki..wykrawane malutką szklaneczką..i bez nadzienia...Pączki z dodatkiem samych białek
Moje domowe kucharzeniepatelni..było smaczne...dodatek przypraw jest idealnie skomponowany..ale jednak co mięsko pieczone na grillu na świeżym powietrzu to co innego..ale i na takie mięsko przyjdzie jeszcze pora.. 1 kg dowolnego mięsa 30 g przyprawy do grilla 80 ml oleju 80 ml piwa lub wina Mięso pokroić w plastry.Składniki maceraty wymieszać i natrzeć mięso.Odstawić
Moje domowe kucharzenieJuż dwa razy była akcja przed Świętami Wielkanocnymi..pora więc na kolejna akcję ...W poprzednich akcjach nazbierało się mnóstwo przepisów na pyszne babki i babeczki...a w tym roku może będzie jeszcze więcej ? Zachęcam serdecznie ..pieczemy babki, babeczki...do koszyczka wielkanocnego .. na stół świąteczny..i nie tylko ..ważne aby była to babka..Zapraszam do obejrzenia podsumowań z ubiegłorocznych akcji
Moje domowe kucharzenie