pełni opanowałam aparat, co zajęło mi naprawdę mnóstwo czasu, rzeczywiście zdjęcia się poprawiły. I kompozycyjnie, kolorystycznie, jakościowo.W grudniu 2013 mój znajomy wystawił na Allegro swój sprzęt. Do tej pory usilnie fotografujący, z całkiem niezłymi efektami, postanawia sprzedać swojego pupila po okazyjnej cenie. Mały przebieg, trzy obiektywy, torba, statyw za zaledwie dwa tysiące polskich złotych. Okazja jak nigdy, bo gdzie
W kuchni Karmel-itkiKocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogłam Wam zaproponować dzisiaj nic innego jak skraść tego słońca trochę, zamknąć i przechować na długie jesienno- zimowe wieczory. Moja propozycja to pyszny dżem malinowy. Maliny o tej porze roku są najlepsze, najbardziej słodkie i najbardziej aromatyczne, i mi osobiście te późne odmiany odpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się
SMYKWKUCHNIZapraszam Was Kochani do odkrywania nowych, nietuzinkowych smaków. Dzisiaj polecam przepis na kapustę pekińską po chińsku, jak już Wam wcześniej wspominałam, ostatnio moje zainteresowania kulinarne idą
SMYKWKUCHNIZagniatamy ciasto i schładzamy. Wylepiamy okrągłą formę do tart. Po-nakłuwać ciasto widelcem, podpiekamy 10 minut. Wierzch: papryka czerwona cebula dymka 300 g pieczarek mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki (30%) i roztrzepanych dwóch jajek, doprawionego solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 35 minut
SMYKWKUCHNIpotrawa to bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki na 3 porcje: - 3 średnie marchewki - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka czerwona - świeże chili - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy
SMYKWKUCHNISkładniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia Warzywa pokroić
SMYKWKUCHNIPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły
SMYKWKUCHNIPrzepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku. Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny Foremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku
SMYKWKUCHNIKONDRACKA PRZEŁĘCZ 1725m n.p.m., (2h) szlak żółty, gdzie możemy podziwiać Giewont i Mały Giewont (do odwiedzenia, których koniecznie namawiam!) Na Giewont 40 minut, jeżeli nie byliście do tej pory nie ma co zwlekać, ale tym razem nie jest on celem wędrówki, idziemy dalej szlakiem żółtym na KOPĘ KONDRACKĄ (1h) na zdj. widoczny Mały Giewont(1728m n.p.m
SMYKWKUCHNINiczym smaczny napój może być naszym wrogiem numerem jeden. Jak zapewne się domyślam większość z nas nie wie co się kryje w coli, więc pora się o tym przekonać. Osobiście nie przepadałam i nie przepadam za jej słodkim smakiem, który po wypici szklanki powoduje nie przyjemne uczucie na szkliwie zębów i charakterystyczne odbijanie się w żołądku. Od bardzo dawno unikam
Truskawkowa FiestaZjadamy posiłki, ale nawet nie wiemy co się w nich znajduje, więc pora się dowiedzieć czym jest symbol E, czyli dodatek do żywności i jakie ma właściwości
Truskawkowa FiestaSezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam się doczekać kiedy ich skosztuje, ale byłam cierpliwa i czekałam na krajowe polskie truskawki, bez dodatków jakich zbędnych substancji chemicznych. Jak zawsze kupuje od zaufanych mi sprzedawców i mam świadomość
Truskawkowa Fiestadzienne spożycie wody, która jest składnikiem budulcowym ciała. Jak zwykle unikamy wody i żywności w których najwięcej się jej znajduje. Woli zajadać się fast foodami, gazowanymi i kolorowymi napojami. Pora to zmienić! Owoce bogate w wodę: arbuz pomarańcz grejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim
Truskawkowa Fiesta