por - 13968 przepisów (strona:735/932)

Pasta warzywna z masłem orzechowym - smakowite połączenie:) 251

Dawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś  z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić!  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziarna orkiszu na słodko! 195

Mąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni.  Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 220

Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Prawie jak ciasto, czyli kasza jaglana zapieczona z musem owocowym i figą 232

Kaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne pasty z kaszy jaglanej - pyszne 271

pory jadłam kaszę jaglaną tylko na słodko. Wiedziałam, że przyjdzie jednak czas, że będę chciała (chociaż może chcieć to chciałam, tylko jakoś nie wychodziło;) przyrządzić ją na pikantnie. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Fasolka adzuki w pieczarkach 203

Rzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty.  I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej przypomniałam, to od razu zamoczyłam, tym razem z myślą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Puree selerowe, pstrąg i szpinak, czyli smakowita kompozycja:) 202

Kupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się  w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie  z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Cykoria po raz pierwszy! 183

żywej dyskusji na FB na temat cykorii postanowiłam nawiązać z nią bliższy kontakt, bo do tej pory jakoś nie przyciągała mnie do siebie specjalnie. Zakupiłam bardzo zgrabne cykorie (czy bywają niezgrabne? chyba nie) i na pierwszy i, jak się okazało, drugi też ogień, czyli przez 2 dni pod rząd, poszło danie zainspirowane pomysłem Anety. Zrobiłam dwie wersje, nie wiem która

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zielona sałatka z surową cukinią 370

Cukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej;  kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co. I się zachwyciłam!Od razu też z tego zachwytu powstała sałatka z jej dużym udziałem, którą właśnie prezentuję:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
W końcu idealne brownie! Z masłem orzechowym:) 200

Bardzo dawno nie było u mnie nic słodkiego. Po marcowym wysypie słodkich przepisów nastała posucha;)Za to teraz będzie w końcu prawdziwe brownie, bo do tej pory brownie, które robiłam, za długo trzymałam w piekarniku obawiając się, że będzie niedopieczone. Tym razem wyciągnęłam po 25 minutach ryzykując niestrawność, ale się udało! To jest to, czyli mocno czekoladowa glina:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe mleko migdałowe 147

Robiłam do tej pory mleko sojowe, kokosowe i ryżowe.  Następne w kolejności miało być orzechowe z orzechów laskowych, ale najpierw zrobiłam migdałowe, orzechowe jeszcze chwilę poczeka. Przepisy na mleko migdałowe są bardzo podobne do siebie, najważniejsze to namoczyć migdały, zmiksować z wodą i przecedzić, reszta to niuanse i co kto woli. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pancakes bez glutenu z serkiem wiejskim i musem malinowym 254

pożegnanie lata i malin - placki/pankejki z serkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam). Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum, natomiast w cieplejszej porze korzystam z jogurtu (greckiego), kefiru, maślanki, serka mascarpone i serów pleśniowych od czasu do czasu. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Curry z kurczaka w kilku odmianach:) 206

pory robiłam curry bez mięsa,  ze szpinakiem i soczewicą, soczewicą i kaszą jaglaną oraz wersję z warzywami rosołowymi;) i ciecierzycą. I sama się nim zachwycałam, bo chętnych nie było;)Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa z papryką i serem pleśniowym 150

Ostatnio u mnie zupa prawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Lody czekoladowe dobre i na taką pogodę;) 174

Pora na lody jest może teraz nie najlepsza (choć za moment będzie jeszcze gorsza;), ale kupując ostatnio bazylię znalazłam na opakowaniu przepis na lody bazyliowe.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania