Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę.Ostudzone i obrane
prawdziwe jedzenienajpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam z kupowaniem zagranicznych warzyw czy też polskich szklarniowych o tej porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna. Póki co, przy braku pomysłów, polecam posiać bardzo wartościową rzeżuchę. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko ale łatwiej
prawdziwe jedzenieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
prawdziwe jedzenieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście. Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była
prawdziwe jedzenieSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na tydzień w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody.Zakwas łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem
prawdziwe jedzeniezupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika
PastelFoodChociaż nie powinnam narzekać, bo niejedna młoda matka wiele by oddała za w pełni przespaną noc. A ja tak od miesiąca mam :) Jak już wstałam i opróżniłam baniaki, przyszła pora na śniadanie. Ciężko było. Dopadła mnie niemoc twórcza. Zapewne przez to, że "Atlas kanapek świata" przeszedł mi koło nosa. Widać, zbyt wybajerzone te gofry były ;) To tym razem prościej
bastalenaZbliża się SYLWESTER (znowu! kolejny! a kilkanaście dni później 3 wskakuje mi na licznik :() i znowu trzeba myśleć nad kolejnym menu. Niewiele przepisów do tej pory wrzuciłam na bloga, ale jakbyście szukali inspiracji to podrzucam linki, do tych pasującyhc do okazji. sałatka rybna ZOBACZ PRZEPIS roladki z szynki konserwowej ZOBACZ PRZEPIS sałatka zapałeczka ZOBACZ PRZEPIS sałatka
Co w głowie piszczysałatkę z tuńczykiem :) Sałatkę tę poznałam właśnie dzięki mojemu Mężowi, poczęstował mnie ją kiedyś, dawno temu, kiedy to jeszcze małżeństwem nie byliśmy i tak mi zasmakowała, że od tej pory w naszej lodówce prawie zawsze można znaleźć składniki potrzebne do jej zrobienia. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM ok. 0,5 szkl. ryżu puszka tuńczyka w kawałkach ok. 0,75 puszki kukurydzy
Co w głowie piszczywiazka kopru swiezego mieso na zupe ( najlepiej zeberka, schab z koscia) 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera maly por 5 srednich ziemniakow jarzynka pieprz w kulakach ziele angielskie lisc laurowy smietana Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieso umyte zalewamy woda i zagotowujemy, odlewamy wode i jeszcze raz zagotowujemy
Klaudynkowa kuchniabiszkopty będą równe. Najważniejsze cena noża strunowego to 9,80 zł. Ja swojego nie oddam:) Szpatułka do wygładzania mas. Teraz to aż się uśmiechnęłam pod nosem:) Do tej pory kombinowałam zwykłymi dużymi nożami, niestety szpiczaste końce uniemożliwiały dokładne rozsmarowanie kremy do samego spodu. Do szpatułek przyklejał się krem. Ze szpatułką do wygładzania mas rozprowadzenie kremu, czy masy na torcie
Blondynka Gotujedzieci ;) Przy okazji wpisu o zakręconym puree zaintrygowałam Was cza(sz)pką. A wczoraj Mały Wiking opuścił szpital. Chyba pępkowe się komuś szykuje? Jest zatem pora, aby te dwa fakty skojarzyć ze sobą. Wiecie skąd wzięło się skandynawskie na zdrowie [skål]? Od czaszki właśnie. Skandynawscy wojownicy, a wśród nich Wikingowie, słynęli swego czasu z wielkiej
bastalenakurczaka 450 g (1 opakowanie) warzyw po staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw
Blondynka Gotujepokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki i podsmażamy dalej. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBawicie się w łańcuszki szczęścia? Ja do tej pory nie brałam udziału w takich zabawach. Ten dzisiejszy przepis na Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię