por - 13968 przepisów (strona:730/932)

Pasztet z jajek 228

pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na  coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jaja surowe

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z rzymskiego garnka 142

pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potaw wodą.Gołąbki  z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 189

Zaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie. Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki:  4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Smoothie: truskawka, banan 167

pory robiłam  koktajle owocowe tylko na mleku. W smoothie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Ma niepowtarzalną konsystencję ! Koniecznie sami spróbujcie :-) Smoothie: truskawka,banan Składniki: 400 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Zott) 2 duże banany 400 g truskawek *4 łyżki cukru Wykonanie: Owoce obieramy i wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut w blenderze. Smoothie podajemy dobrze schłodzone. * Oczywiście ilość

Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowe 141

nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego lodowego menu ! Lody rabarbarowe Składniki na 2 litry lodów: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę150 ml cukru½ l śmietanki

Kulinarne przygody Gatity
Lekka zupa krem z młodej kapusty 157

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 180

Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówkami amerykańskimi 252

Krzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła

Kulinarne przygody Gatity
Lody z borówką amerykańską 129

uważane za eliksir młodości. W związku z tym ostatnio u mnie na tapecie borówki :-). Była tarta, teraz przyszła kolej na lody. Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść. Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne ! Lody z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik ogórkowy 176

Chłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej pory nigdy go nie robiłam  z ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale będę jeszcze kombinować  w przyszłości z ziołami, może dodam mięty, albo czegoś innego... ? Dopiero wczoraj wieczorem przeczytałam jakiś stary egzemplarz Wysokich Obcasów, a w nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 223

nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne, wilgotne  w środku. Pycha ! Ciekawym składnikiem tych dzisiejszych są mielone płatki owsiane. Nie dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi  muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking, troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Sos pomidorowy do makaronu 201

Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-) Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...  Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu  Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 177

Dzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to papryka. Jej cena po mału spada, a  owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 129

blogu Gotuję bo lubię, upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Domowa esencja waniliowa 126

pory korzystałam ze sklepowych zapachów waniliowych czy raczej wanilinowych.... Studiując etykietkę zobaczyłam, że poza alkoholem jest w nich sama chemia... Zaczęłam więc szukać w Internecie podpowiedzi, jak zrobić taką esencję samemu w domu. Znalazłam i dziś dzielę się tym przepisem z Wami. Tak więc teraz, oprócz cukru waniliowego  mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania