por - 13968 przepisów (strona:730/932)

Lody rabarbarowe 144

nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego lodowego menu ! Lody rabarbarowe Składniki na 2 litry lodów: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę150 ml cukru½ l śmietanki

Kulinarne przygody Gatity
Lekka zupa krem z młodej kapusty 160

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 184

Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówkami amerykańskimi 259

Krzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła

Kulinarne przygody Gatity
Lody z borówką amerykańską 131

uważane za eliksir młodości. W związku z tym ostatnio u mnie na tapecie borówki :-). Była tarta, teraz przyszła kolej na lody. Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść. Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne ! Lody z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik ogórkowy 183

Chłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej pory nigdy go nie robiłam  z ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale będę jeszcze kombinować  w przyszłości z ziołami, może dodam mięty, albo czegoś innego... ? Dopiero wczoraj wieczorem przeczytałam jakiś stary egzemplarz Wysokich Obcasów, a w nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 237

nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne, wilgotne  w środku. Pycha ! Ciekawym składnikiem tych dzisiejszych są mielone płatki owsiane. Nie dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi  muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking, troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Sos pomidorowy do makaronu 206

Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-) Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...  Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu  Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 181

Dzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to papryka. Jej cena po mału spada, a  owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 134

blogu Gotuję bo lubię, upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Domowa esencja waniliowa 128

pory korzystałam ze sklepowych zapachów waniliowych czy raczej wanilinowych.... Studiując etykietkę zobaczyłam, że poza alkoholem jest w nich sama chemia... Zaczęłam więc szukać w Internecie podpowiedzi, jak zrobić taką esencję samemu w domu. Znalazłam i dziś dzielę się tym przepisem z Wami. Tak więc teraz, oprócz cukru waniliowego  mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 206

Dorzuciłam do niej jeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 124

Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu, dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 171

suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 205

takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)  Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Kulinarne przygody Gatity