por - 13968 przepisów (strona:723/932)

Burgery z czerwonej fasoli 199

Pogoda przepiękna, świeci słoneczko, czuć wiosnę :) W końcu jutro 21 marca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie

Czarnawisienka
Zupa z fasolki szparagowej 277

garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku śmietana  kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody

Ala piecze i gotuje
Zupa kalafiorowa 219

Pierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję

Złote przepisy
Kotlety mielone 196

Kolejna odsłona kotletów ..były kotlety schabowe z sosem Salsa Mexicana Develey..a teraz pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey

Moje domowe kucharzenie
Zakręcone ciasteczka 188

lodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym  na 180°C porze 10-15 minut. Ciasteczka lekko się zrumienią

Delicious Titbits
Łopatka w sosie chrzanowym 225

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami. Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska.Dalsze testowanie produktów firmy Majonez KieleckiDziś

Kuchnia Danusi
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 510

Czas jaki spędzamy w pracy lub na uczelni to moment, kiedy nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach, tym samym potrzebujemy dużo energii do działania. W tym

Mango Papaja
Pieczone ziemniaki Hasselback. 355

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką.Oliwa

Kulinarny karnet Christophera
Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem. 150

500g ziemniaków3 marchewki 1 pietruszka1/4 selera1/2 małego poralistek laurowy3 ziarna ziela ang.1000 ml wywaru rybnego lub wodysól, pieprz do smaku200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego

Kulinarny karnet Christophera
Wiśniowe "NIC". 154

Ekspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek.0,5 kg wiśni,2-3 łyżki cukru,2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych),Wiśnie wsypać

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 155

nazywano zapustem,a ostatnie trzy dni zapustów to ostatki zwane też Mięsopustem. Wg Zygmunta Glogera jeden z ambasadorów Solimana II, powróciwszy  do Stambułu  ,rozpowiadał ,że w pewnej porze chrześcijanie dostają  warjacyj  i ,że dopiero jakiś proch sypany im potem   w kościołach na głowy leczy takową . Póki co mamy jeszcze sporo   czasu

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 168

papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora. Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i  co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń. Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi  jakąś zaskakującą

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 157

Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 252

Hiszpanowi  uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Grzane piwo 115

Jesień daje o sobie znać, robi się zimno i szaro. Pora zrobić coś rozgrzewającego w kolorach jesieni. Składniki: 1 litr dobrego piwa goździki laska cynamonu imbir miód mandarynka lub inny owoc cytrusowy Piwo podgrzewamy w rondelku na małym ogniu pilnując by się nie zagotowało. Dodajemy kilka goździków, laskę cynamonu (lub mniej), szczyptę imbiru. Gdy piwo będzie już odpowiednio ciepłe zdejmujemy

prawdziwe jedzenie