teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje:2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru
Fabryka pomysłówkuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest
Chilli Czosnek i Oliwasię na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć więcej? A więc do dzieła. Składniki
Mango PapajaPyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Moje Kuchenne RewelacjePogoda przepiękna, świeci słoneczko, czuć wiosnę :) W końcu jutro 21 marca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie
Czarnawisienkagarnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku śmietana kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody
Ala piecze i gotujePierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję
Złote przepisyKolejna odsłona kotletów ..były kotlety schabowe z sosem Salsa Mexicana Develey..a teraz pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey
Moje domowe kucharzenielodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym na 180°C porze 10-15 minut. Ciasteczka lekko się zrumienią
Delicious TitbitsBardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami. Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska.Dalsze testowanie produktów firmy Majonez KieleckiDziś
Kuchnia DanusiCzas jaki spędzamy w pracy lub na uczelni to moment, kiedy nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach, tym samym potrzebujemy dużo energii do działania. W tym
Mango PapajaPora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką.Oliwa
Kulinarny karnet Christophera500g ziemniaków3 marchewki 1 pietruszka1/4 selera1/2 małego poralistek laurowy3 ziarna ziela ang.1000 ml wywaru rybnego lub wodysól, pieprz do smaku200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego
Kulinarny karnet ChristopheraEkspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek.0,5 kg wiśni,2-3 łyżki cukru,2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych),Wiśnie wsypać
Kulinarny karnet Christopheranazywano zapustem,a ostatnie trzy dni zapustów to ostatki zwane też Mięsopustem. Wg Zygmunta Glogera jeden z ambasadorów Solimana II, powróciwszy do Stambułu ,rozpowiadał ,że w pewnej porze chrześcijanie dostają warjacyj i ,że dopiero jakiś proch sypany im potem w kościołach na głowy leczy takową . Póki co mamy jeszcze sporo czasu
Kulinarny karnet Christophera