bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak
chwile dla mnieKongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo zadowolona. Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso więc warto się z nią
Smaczna Pyzacebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera WYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla polać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo
W kuchennym oknie EwySernik z ziemniakami może i brzmi dziwnie ale gwarantuję że jest pysznie. Nie wiem czemu do tej pory przepis nie znalazł się na blogu mimo iż często go piekę. Szczególnie jeśli są jakieś święta i uroczystości. Sernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru
Ala piecze i gotujeNowość w mojej kuchni. Do tej pory liznęłam gdzieś tam słodzików czy różnych rodzajów cukrów. Jednak stewia nie przewijała się w mojej kuchni wcale. Stąd ciekawość i tak nawiązałam współpracę ze sklepem stewiarnia.pl Więcej o firmie poczytacie tutaj. Sklepy stacjonarne możecie znaleźć tutaj.Zapraszam także do sklepów internetowych.Kontakt z Panią Beatą wspaniały, dogadać szczegóły było samą przyjemnością
Magiczne Życie MartyUwielbiam pasty do chleba. Przy moim mega aktywnym maluszku często nie mam czasu na gotowanie obiadu w porze obiadowej (często jem go na kolację) i takie pasty ratują mnie przed napadami głodu. Tym razem postanowiłam przyrządzić pastę sojową. Nigdy wcześniej nie robiłam pasty z soi, więc postanowiłam posiłkować się gotowym przepisem. Po przeszukaniu internetu wybrałam przepis
chwile dla mnieoczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone
Wyprawy kulinarneByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej
peanutbuttermonsterŚrodek jesieni, ale śliwki jeszcze nadal są, wiec jeśli do tej pory nie zrobiliście jeszcze domowych powideł to teraz jest ostatni dzwonek, bo warto zaopatrzyć się w nie na zimę. Są niezastąpione do przełożenia świątecznego piernika czy na chrupiący tost. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolejny u nas w roli głównej dynia. Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi
Symfonia Smakówwersji ostrej to dodajmy właśnie papryczkę, ewentualnie 3-4 ząbki czosnku.A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny. Taki rosół ma właściwości rozgrzewające, a o tej porze roku o to nam chodzi .Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :DTu pisałam o właściwościach smalcu z gęsi.Rosół można podawać
Proste PotrawyHalloween ma tyle samo przeciwników jak i zwolenników. Mi do tej pory było to święto praktycznie obojętne, chociaż nie mogę zaprzeczyć, że związane jest ono z pełną paletę barw jesieni oraz radością jaką daje zarówno małym jak i dużym. U nas odzwierciedliło się to zabawą jaka była przy dekorowaniu
Zainspirowana w kuchnimieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie:- pędy bambusa- kiełki fasoli- grzybki mun - papryka- marchew - por - cebulaLubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości
Kulinarne zapędy Kokosalodówki, niech się lekko przegryzie. Okazał się on rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do naszej sałatki, ale i do jajek czy też wędlin zamiast samego majonezu. Poza tym, w obiadowej porze można swobodnie użyć go do polania samych brokułów. Fajna rzecz :)Teraz czas na sałatkę. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy z dodatkiem odrobiny cukru, żeby nie stracił koloru. Gotujemy
Kulinarne zapędy Kokosasię usmaży, zostawiamy go na chwilę w spokoju :) Teraz czas na mozarellę, dodajemy ją do naszej masy szpinakowo - pomidorowej i mieszamy całośc, aż ser się rozpuści. Teraz nadeszła też pora na przyprawienie naszego sosu solą lub vegetą i pieprzem. Kiedy nasz sos będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i makaron, mieszamy i gotowe :) Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa