por - 13968 przepisów (strona:720/932)

Wegański smalec :) 213

bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak

chwile dla mnie
Gęsie pipki czyli szyjki gęsie faszerowane 165

Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo zadowolona. Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso więc warto się z nią

Smaczna Pyza
Pyszny pasztet domowy 138

cebule, obrane i pokrojone  grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera WYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla polać wodą tak, by je  przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z ziemniakami 331

Sernik z ziemniakami może i brzmi dziwnie ale gwarantuję że jest pysznie. Nie wiem czemu do tej pory przepis nie znalazł się na blogu mimo iż często go piekę. Szczególnie jeśli są jakieś święta i uroczystości. Sernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru

Ala piecze i gotuje
Z serii do poczytania : Stewiarnia.pl 126

Nowość w mojej kuchni.  Do tej pory liznęłam gdzieś tam słodzików czy różnych rodzajów cukrów. Jednak stewia nie przewijała się w mojej kuchni wcale. Stąd ciekawość i tak nawiązałam współpracę ze sklepem stewiarnia.pl  Więcej o firmie poczytacie tutaj. Sklepy stacjonarne możecie znaleźć tutaj.Zapraszam także do sklepów internetowych.Kontakt z Panią Beatą wspaniały, dogadać szczegóły było samą przyjemnością

Magiczne Życie Marty
Pasta sojowa 202

Uwielbiam pasty do chleba. Przy moim mega aktywnym maluszku często nie mam czasu na gotowanie obiadu w porze obiadowej (często jem go na kolację) i takie pasty ratują mnie przed napadami głodu. Tym razem postanowiłam przyrządzić pastę sojową. Nigdy wcześniej nie robiłam pasty z soi, więc postanowiłam posiłkować się gotowym przepisem. Po przeszukaniu internetu wybrałam przepis

chwile dla mnie
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone

Wyprawy kulinarne
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 193

Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne!  Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej

peanutbuttermonster
Powidła śliwkowe z wanilia i rumem 168

Środek jesieni, ale śliwki jeszcze nadal są, wiec jeśli do tej pory nie zrobiliście jeszcze domowych powideł to teraz jest ostatni dzwonek, bo warto zaopatrzyć się w nie na zimę. Są niezastąpione do przełożenia świątecznego piernika czy na chrupiący tost. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 179

kolejny u nas w roli głównej dynia. Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi

Symfonia Smaków
Smaczny rosół z gęsi 179

wersji ostrej to dodajmy właśnie papryczkę, ewentualnie 3-4 ząbki czosnku.A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny. Taki rosół ma właściwości rozgrzewające, a o tej porze roku o to nam chodzi .Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :DTu pisałam o właściwościach smalcu z gęsi.Rosół można podawać

Proste Potrawy
Halloweenowe ciasteczka 160

Halloween ma tyle samo przeciwników jak i zwolenników. Mi do tej pory było to święto praktycznie obojętne, chociaż nie mogę zaprzeczyć, że związane jest ono z  pełną paletę barw jesieni oraz radością jaką daje zarówno małym jak i dużym. U nas odzwierciedliło się to zabawą jaka była przy dekorowaniu

Zainspirowana w kuchni
Chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem 210

mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie:- pędy bambusa- kiełki fasoli- grzybki mun - papryka- marchew - por - cebulaLubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z brokuła, jajka i pomidora w sosie ziołowo - czosnkowym 310

lodówki, niech się lekko przegryzie. Okazał się on rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do naszej sałatki, ale i do jajek czy też wędlin zamiast samego majonezu. Poza tym, w obiadowej porze można swobodnie użyć go do polania samych brokułów. Fajna rzecz :)Teraz czas na sałatkę. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy z dodatkiem odrobiny cukru, żeby nie stracił koloru. Gotujemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo - pomidorowym 255

się usmaży, zostawiamy go na chwilę w spokoju :) Teraz czas na mozarellę, dodajemy ją do naszej masy szpinakowo - pomidorowej i mieszamy całośc, aż ser się rozpuści. Teraz nadeszła też pora na przyprawienie naszego sosu solą lub vegetą i pieprzem. Kiedy nasz sos będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i makaron, mieszamy i gotowe :) Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania