por - 13968 przepisów (strona:714/932)

Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 211

dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut.       Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko, żółtka

sama złodycz
Ciasto? 177

Wizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek zasiliła moją tartę, na która zapraszam już wkrótce. Przy okazji życzę wszystkim udanego weekendu

Przysmaki Karolki
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 165

chcą nie chcąc część musiałam umieścić w cieście. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Nasza rodzina ciasto marchewkowe może jeść zawsze i wszędzie, o każdej porze dnia i nocy. I to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Był już późny wieczór lub wczesna noc jak kto woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie

Made By Mom And Son
Proste pączki z serka homogenizowanego 2791

Zbliża się Tłusty Czwartek więc pora na łatwy przepis na małe pączki :)SKŁADNIKI 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g)                     3 jajka1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz  do smażeniacukier puderPRZYGOTOWANIESerek wymieszać z jajkami,dodać mąkę i proszek do pieczenia.Zmiksować.Kłaść małą łyżeczką namoczoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi 188

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka.Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Leczo z cukinią i patisonem 200

Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!!Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :)Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika w błyskawicznym tempie.SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Mój krupnik 261

minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) 3 marchewki1 pietruszkakawałek pora i selera150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki śmietany(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )sól, pieprz PRZYGOTOWANIE

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 242

naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie  :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca         500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2

Moje Kuchenne Rewelacje
Knedle jak u mamy 198

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki:75 dag ziemniaków25 dag twarogu35 dag maki pszennej2 jajka40 dag śliwek1/2 szklanki cukru pudru4 łyżki masła4 łyżki bułki tartejsólZiemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę

Salonik smaków
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 271

Jesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażone kanie a'la schabowy 307

Lubicie jesień? Ja bardzo! Zresztą to moja ulubiona pora roku. Jest odpowiedni temperatura, powietrze pachnie, a porankami można zobaczyć mgłę, która przepięknie wychodzi na zdjęciach. Jesień to też czas na... grzyby! A jak grzyby, to też gotowanie... Dzisiaj na obiad polecam smażone kanie :) Składniki: kapelusze kani jajka mąka  sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kanie oczyścić, sprawdzić czy kapelusze

Pasja Smaku
Letnie śniadanie z dzieciństwa. 292

Niby nic trudnego, a smak pozostał i pozostanie na zawsze w pamięci. Kojarzy się z latem, kiedy pomidory są najlepsze i najtańsze. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tej pory uwielbiam takie śniadanie, uwielbiam! Jajecznica  pomidorami. Składniki: 1 pomidor 2 jajka łyżeczka masła sól, pieprz dla łakomczuchów plasterek żółtego sera Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa z leśnych grzybów 223

znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula

My Culinary Art
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2312

środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów  ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało mi się szukać po ciemku sklepu całodobowego  (lenistwo to przyczynek do kreatywności). Moje "puste w środku" kulki zostały zatem ozdobione jedynie wiórkami kokosowymi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort orzechowo- kawowy 263

Piekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu.  W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania