por - 13968 przepisów (strona:712/932)

Sałatka z tuńczykiem 411

się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku  sól i pieprz

NaKońcuJęzyka
Pychota Inaczej 8206

blogu. Tymczasem mam dla Was jej lżejszą, delikatniejszą ale smakiem równie zachwycającą wersję. Zarówno jak tradycyjną Pychotkę tak i to ciasto możemy piec przez okrągły rok, niezależnie od pory roku. Pychotka inaczej, jak sama nazwa na to wskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki

Made By Mom And Son
Pieczone ziemniaki z tzatzikami 247

Ziemniaki o tej porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca . Składniki: 4 duże ziemniaki do pieczenia zielony ogórek duże opakowanie jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku garść świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie:Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy

Gorący kąsek
Pulpeciki po meksykańsku 205

jeść w tym samym wydaniu. Dlatego od jakiegoś czasu staram się z nimi eksperymentować - głównie z sosami. Przedstawiałam Wam już przepis na pulpeciki w sosie porowym, a teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki  nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli

Fabryka pomysłów
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 451

indukcji tego efektu nie mamy, bo grzeje tylko od samego dołu. 4. WARZYWA (10 min): Jeśli mamy świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu

Nerds Kitchen
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 215

stała się wersja wiśniowa.Gdy w sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama - miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota - tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża :)Ostatnio

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb bezglutenowy - kolejna wersja 258

Chleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową. Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 419

Znający nasz blog wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie.  W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 473

wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków

OstryKęs
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 272

Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie

Symfonia Smaków
Sok z aronii 179

konfiturę i sok. Przygotowuję przetwory  z aronii nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na jej właściwości zdrowotne, szczególnie chroni przed chorobami serca. Wreszcie przyszła pora, aby przygotować pyszny i zdrowy sok z aronii, który będzie przeznaczony dla moich domowych nadciśnieniowców, będą mogli w naturalny sposób obniżać ciśnienie krwi. Aronia ma zwolenników i przeciwników ze względu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami laskowymi 255

Akcja wspierania polskich sadowników wciąż trwa! O tej porze roku nie powinno to stanowić większego wyzwania - jabłka są teraz najlepsze z możliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka

sama złodycz
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 276

Weekend powoli za nami, więc pora wracać do domu. Weekend u Mamusi był jak zawsze bardzo udany, przy okazji miałam możliwość skosztowania wielu fantastycznych potraw:) Poniżej podaję przepis na ostatni z nich (dzisiaj i wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) -  filet z indyka po francusku.  Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka

My Culinary Art
HUMMUS Z DYNIĄ. 198

niezapomniane wschody (nie mogłam nie wykorzystać okazji i musiałam, musiałam iść o brzasku na plażę, czekać aż wstanie nowy dzień!).Tak... takie morze lubię najbardziej. Nawiązując do jesiennej pory roku, zapraszam na bardzo jesienny hummus, a to za sprawą dyni i czosnku! To mój pierwszy hummus, postanowiłam rzucić na głęboką wodę i... opłaciło się! Pyszny, dyniowo-sezamowa pasta z lekkim

W kuchni Karmel-itki
Kotleciki jaglano-dyniowe *BEZGLUTENOWE* 221

Polski niestety tak nie jest. Po pięciu dniach szkoły i nauki przychodzi weekend, gdzie mogę wyszaleć się na całego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka, zioła

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania