por - 13968 przepisów (strona:711/932)

751. Najlepsza dyniowa pieczona owsianka. 202

wszystko nie żałuje bo wbrew pozorom fajnie było, pomimo, że inaczej miało być. Aa, dzisiaj znów na noc wybywam, miejmy nadzieje, że zabawa będzie lepsza :D Aa, do tej pory jak zwykle x rzeczy mam do zrobienia, ale inaczej nudno by było, prawda? ;)Składniki:55g płatków owsianych + 70ml wrzątku1/4 szklanki mleka100g purre z dyni hokkaido(lub ze zwykłej bardzo

More food, love and dreams
793. Dyniowe serniczki z patelni. 143

dużej mierze zależy jednak od twarogu, nie wiem, czemu niektóre się "rozpływają" na patelni inne nie :P Ale dodatek  mąki kokosowej jest do nich idealny ;)Pora w końcu zajrzeć do tych książek

More food, love and dreams
Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree 195

Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu

karmelowy
Grillowany Porterhouse z kolendrą 170

Przygotowując ten pyszny marynowany stek otrzymamy fantastyczny posiłek o każdej porze roku.Czas przygotowanie: 20 minut, czas grillowania 10 minutSkładniki:2 Steki Porterhouse lub T-Bone¼ szklanki posiekanych świeżych liści kolendry starta skórka z ½ cytryny2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek2 pieczone ząbki czosnku (zobacz poniżej jak prawidłowo upiec czosnek)1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka soli koszernej½ łyżeczki czarnego pieprzuPrzygotowanie

naRuszcie
Chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku! Kurczak z grilla w szafranowej marynacie 143

Poczuj się jak w Maroko. Wypróbuj grillowanego kurczaka przyrządzonego według tego przepisu. Dodatek szafranu pozwoli poczuć wyjątkowość tego dania o każdej porze roku. Składniki: 10 piersi z kurczaka lub skrzydełek/podudzido marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kminku1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka szafranu1 łyżeczka chili w proszku1 łyżeczka pieprzu cayenne2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego

naRuszcie
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 911

porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać

Z miłości do słodkości
Surówka z czerwonej kapusty z awokado 245

Chyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Owsianka z karmelizowanymi bananami 118

owsianki. Tym razem skusiłam się na wersję z karmelizowanymi. Każdy poranek mogłabym rozpoczynać takim śniadaniem, polecam :)Przepis pochodzi z książki „MAKE COOKING EASIER – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny. Recenzję książki przeczytacie tutaj —>KLIK   3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych0/5 l mleka0/5 łyżeczki cynamonu2 banany2 łyżki brązowego cukrułyżka masła2 łyżki śmietanki 30%kilka posiekanych orzechów

Mienta blog
BROKUŁOWA SAŁATKA 192

Troszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stoleSkładniki:1 brokuł-500gpuszka groszku zielonegopuszka kukurydzysól,pieprz do smaku- ja używam Kamis2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezuWykonanie:Brokuła gotujemy ok 5 minut w osolonej

Z Majeczką w kuchni
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 179

lubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane niż wieprzowinaSkładniki:.2 udzce indycze po ok.1kg każdysól,pieprz,majeranek4 marchwie2 garście mrożonej fasolki szparagowejdo wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegetaWykonanie:Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę pozbawiony kości drugi z kością.Mięso dobrze

Z Majeczką w kuchni
LECZO PAPRYKOWE 136

Lubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś wiosenna raczej nie jestSkładniki:60 dag kiełbasy( ja użyłam podwawelskiej) 3 mięsiste pomidory1 duża papryka żółta1 duża papryka czerwona1 papryczka chili2 małe cukinie1 cebula7 łyżek keczupu só, pieprz do smakuWykonanie:Kiełbaskę kroimy

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 200

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki

Z Majeczką w kuchni
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI 189

też ładnie wygląda podane na stółSkładniki:25 dag kaszy gryczanej500 g piersi z kurczaka15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki1 cebula1 por- zielona część1 szklanka bulionu warzywnego1 dyniasól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczkichili, rozmarynząbek czosnkuWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy

Z Majeczką w kuchni
Wiejska bułeczka z chipsami z boczku i jajkiem w koszulce 223

małe śniadaniowe szaleństwo. Miałam okazję pochwalić się tym, (nieskromnie przyznam) że jestem małym mistrzem w przygotowywaniu jajek w koszulce :) Jeśli ktoś z Was nie przygotowywał nigdy takiego jajka, najwyższa pora się nauczyć :) Wystarczy tylko odrobina chęci oraz chwila uwagi i skupienia. Jeśli zdecydujecie się przygotować śniadanie takie jak na załączonych zdjęciach postawcie na wysokiej jakości składniki. Szczególnie pieczywo - na pewno

W kuchni Katie
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 181

Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady.Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu.Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne do tej pory próbowane pierniki (mamy na myśli też te niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem

Wypisz Wymaluj