mascarpone(potem)(inspiracja)Niby takie proste, a smakuje genialnie, zdecydowanie do powtórzenia *.*W ogóle kupiłam innej firmy mleczko i jest o wiele fajniejsze, niż te które kupowałam do tej pory :PCiasto upieczone, dom posprzątany, teraz znów do kuchni
More food, love and dreamskilku lat. Przypominasz sobie wtedy rzeczy o których prawie zapomniałaś i mimo, że minęło tyle lat nadal Cię to śmieszy...ale nie miałam się rozpisywać, ale może to wina pory o której pisze(3), może muzyki w głośnikach, może mojej własnej głowy, a może dlatego, że wbrew pozorom jestem szczęśliwa, ale zabrało mnie na przemyślenia, na pieczenie sernika w środku
More food, love and dreamsplacki nadziane masłem orzechowym z brzoskwiniąByła już "nutellowa" wersja, pora na masło.Ostatnio myślę, czy nie wrócić do starego bloga, z przepisami, ostatnio jeszcze bardziej ciągnie mnie do gotowania i ochoty by się tym z kimś podzielić, ale jakoś nie umiem się zebrać, zawsze mam jakieś wymówki, bo nie umiem zdjęć dobrych robić, bo czasu nie będę mieć
More food, love and dreamsjeżynami i trzcinowym cukrem pudrem Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem, ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez ubijania, przyszła(w końcu) i na nią pora, jak poprzednio placki wyszły niezwykle delikatne, dobre, choć jeżeli chodzi o placki na bazie serka u mnie na pierwszym miejscu i tak są te z ricotty ;)Lubię jesień.. choć
More food, love and dreamswszystko nie żałuje bo wbrew pozorom fajnie było, pomimo, że inaczej miało być. Aa, dzisiaj znów na noc wybywam, miejmy nadzieje, że zabawa będzie lepsza :D Aa, do tej pory jak zwykle x rzeczy mam do zrobienia, ale inaczej nudno by było, prawda? ;)Składniki:55g płatków owsianych + 70ml wrzątku1/4 szklanki mleka100g purre z dyni hokkaido(lub ze zwykłej bardzo
More food, love and dreamsdużej mierze zależy jednak od twarogu, nie wiem, czemu niektóre się "rozpływają" na patelni inne nie :P Ale dodatek mąki kokosowej jest do nich idealny ;)Pora w końcu zajrzeć do tych książek
More food, love and dreamsDziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu
karmelowyPrzygotowując ten pyszny marynowany stek otrzymamy fantastyczny posiłek o każdej porze roku.Czas przygotowanie: 20 minut, czas grillowania 10 minutSkładniki:2 Steki Porterhouse lub T-Bone¼ szklanki posiekanych świeżych liści kolendry starta skórka z ½ cytryny2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek2 pieczone ząbki czosnku (zobacz poniżej jak prawidłowo upiec czosnek)1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka soli koszernej½ łyżeczki czarnego pieprzuPrzygotowanie
naRuszciePoczuj się jak w Maroko. Wypróbuj grillowanego kurczaka przyrządzonego według tego przepisu. Dodatek szafranu pozwoli poczuć wyjątkowość tego dania o każdej porze roku. Składniki: 10 piersi z kurczaka lub skrzydełek/podudzido marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kminku1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka szafranu1 łyżeczka chili w proszku1 łyżeczka pieprzu cayenne2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego
naRuszcieporze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać
Z miłości do słodkościChyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyowsianki. Tym razem skusiłam się na wersję z karmelizowanymi. Każdy poranek mogłabym rozpoczynać takim śniadaniem, polecam :)Przepis pochodzi z książki „MAKE COOKING EASIER – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny. Recenzję książki przeczytacie tutaj —>KLIK 3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych0/5 l mleka0/5 łyżeczki cynamonu2 banany2 łyżki brązowego cukrułyżka masła2 łyżki śmietanki 30%kilka posiekanych orzechów
Mienta blogTroszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stoleSkładniki:1 brokuł-500gpuszka groszku zielonegopuszka kukurydzysól,pieprz do smaku- ja używam Kamis2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezuWykonanie:Brokuła gotujemy ok 5 minut w osolonej
Z Majeczką w kuchnilubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane niż wieprzowinaSkładniki:.2 udzce indycze po ok.1kg każdysól,pieprz,majeranek4 marchwie2 garście mrożonej fasolki szparagowejdo wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegetaWykonanie:Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę pozbawiony kości drugi z kością.Mięso dobrze
Z Majeczką w kuchniLubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś wiosenna raczej nie jestSkładniki:60 dag kiełbasy( ja użyłam podwawelskiej) 3 mięsiste pomidory1 duża papryka żółta1 duża papryka czerwona1 papryczka chili2 małe cukinie1 cebula7 łyżek keczupu só, pieprz do smakuWykonanie:Kiełbaskę kroimy
Z Majeczką w kuchni