por - 13968 przepisów (strona:719/932)

Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 906

Wszystkie do tej pory wysłane zgłoszenia konkursowe doprowadzają mnie do ślinotoku i chęci zagłębienia się w monitor. Dziękuję, że nie będę zmuszona wybierać grona wygranych osób. Jeden sernik wpadł tak w oko mojemu mężowi (nadwornemu testerowi), że nie było zmiłuj! Musiałam go zrobić. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go po swojemu. Więc pomysł zaczerpnęłam z bloga Kuchnia szeroko

Malinowe Pocałunki
Przygody z BlogerChef c.d. 149

więc, po wyczerpującym dniu kuchennych finałowych zmagań nadeszła pora na Wielki Piknik.Park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miejsce. Atrakcje tego dnia były otwarte dla wszystkich. Sponsorzy i organizatorzy nie poszli na łatwiznę i zadbali o to, aby nikt się nie nudził. Były zorganizowanie przeróżne pokazy gotowania ze świetnymi mistrzami kuchni.Jak dla mnie jedynym minusem

Malinowe Pocałunki
Błękitna Helena 190

nazwie Belle Hélene, jednak  na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim

Malinowe Pocałunki
Czekoladowo-kawowa granita 167

Wiem, że pora chłodna. Pogoda nas nie rozpieszcza, ale taki pobudzający deser obudzi nasze zmysły i nie powinien narobić większego spustoszenia w naszym organizmie. Miks energii kawy i endorfin z czekolady.  Składniki: 300 ml mocnego naparu kawy czekolada ciemna(ok 8 kostek) opcjonalnie cukier do smaku.  Wykonanie: Bierzemy mocną kawę. (Może być parzona tradycyjnie, ale przefiltrowana. Robiona

Malinowe Pocałunki
Piernikowe przypomnienie 149

ciasto dojrzewające na pierniki. Moje już od kilku dni leżakuje sobie w lodówce. Tradycyjnie wykorzystałam ten przepis, który gorąco polecam. Uważam, że to najlepsze domowe pierniki jakie do tej pory przygotowałam, a próbowałam kilka przepisów. Nie ma na co czekać i kto planuje upiec na te święta pierniki z leżakującego ciasta, powinien już teraz zabrać się do pracy

Przysmaki Karolki
Naleśniki na każdą okazję 197

najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej, ok 3 - 5 łyżek stołowych mąka łyżeczka soli ew. jako

Taste Of My Day
Quiche z bakłażanem 199

Quiche to pyszne danie, idealne na każdą okazję, które możemy przyrządzić o każdej porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb i upodobań. Niezmienne w nim jest to, że jest to potrawa wytrawna, zatem w odróżnieniu od tart, nie przyrządzimy jego słodkiej wersji. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: bakłażan szynka cebula duża śmietana

Taste Of My Day
Jajka faszerowane 155

oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozgniatamy widelcem... ..i do jednej porcji dodajemy wędlinę posiekaną w drobniutką kostkę, szczypiorek (lub, jeśli nie możecie go dostać, jak ja :), możecie go zastąpić porem) oraz 2 łyżki majonezu... ...a do drugiej porcji rozgniecionych żółtek dodajemy posiekanego łososia i koperek oraz 2 łyżki majonezu. Wszystkie składniki mieszamy i napełniamy nimi przekrojone na pół białka

Taste Of My Day
Grillowany filet z kurczaka 299

dworze, na świeżym powietrzu, zwłaszcza, gdy pogoda dopisuje grzechem byłoby ten czas spędzać pod dachem. W takie dni zachęcam Was do grillowania, bo możemy to robić o każdej porze dnia, nie tylko wieczorami niezdrowo objadając się na noc. Dzisiaj na obiad przygotowałam filet z kurczaka z grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu

Taste Of My Day
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 375

kilka pieczarek, ok 4-5 szt. limonka 2 papryczki chilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie:Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry:Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli

Taste Of My Day
Truskawkowe smoothie 173

domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana, polewa owocowa, herbatniki Wykonanie: Do przygotowania podstawowej wersji smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek, które wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i kilka łyżek cukru (lub miodu). Możecie urozmaicić swoje smoothie innymi owocami, np. bananem, zaś w sezonie malinami

Taste Of My Day
Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :) 299

Najwyższa pora rozpocząć przygotowania zapasów przed zimą. Spośród przeróżnych dżemów, powideł, wek, kiszonek dla mnie najcenniejszym jest sok z malin, który od lat przygotowuje moja Kochana Babunia. Chyba nie muszę wspominać, że jest przepyszny! Niemal normą jest, że jego zapasy wypijam jeszcze przed zakończeniem roku, a więc de facto przed rozpoczęciem tej najcięższej i najzimniejszej zimy... :) Moglibyście zapytać

Taste Of My Day
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 172

dzień oraz 17 - 19 stopni w nocy. Dla nas idealna na odpoczynek, nie za niska, nie za wysoka :) Największym zmartwieniem jest fakt, że od października do marca trwa "pora deszczowa" i średnio siedem dni w każdym z tych miesięcy to dni deszczowe. "Pikanterii" dodaje fakt, że niedawno, bo w 2010 roku, na wyspie miała miejsce klęska żywiołowa spowodowana przez obfite

Taste Of My Day
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 192

bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki  świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą

Apetyczna babeczka
Zakwas żytni 152

łyżką metalową i drewnianą, i nie ma to znaczenia. Najważniejsze, aby wymieszać :) Zachowując proporcje mąki i wody 1:1. Po trzecie czas i cierpliwość: Dokarmiamy zawsze o tej samej porze przez 5 dni. To były trzy złote zasady i na pewno się uda... no to zaczynamy: Dzień pierwszy Godzina 20:00  (można przyjąć dowolną godzinę wygodną

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania