por - 13968 przepisów (strona:724/932)

Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 163

papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora. Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i  co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń. Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi  jakąś zaskakującą

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 153

Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 245

Hiszpanowi  uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Grzane piwo 112

Jesień daje o sobie znać, robi się zimno i szaro. Pora zrobić coś rozgrzewającego w kolorach jesieni. Składniki: 1 litr dobrego piwa goździki laska cynamonu imbir miód mandarynka lub inny owoc cytrusowy Piwo podgrzewamy w rondelku na małym ogniu pilnując by się nie zagotowało. Dodajemy kilka goździków, laskę cynamonu (lub mniej), szczyptę imbiru. Gdy piwo będzie już odpowiednio ciepłe zdejmujemy

prawdziwe jedzenie
Flaki 165

święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.    Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia

prawdziwe jedzenie
Syrop dyniowy do kawy 247

pory przygotowywałam sobie latte dyniowe na bieżąco.  Postanowiłam jednak skorzystać z przepisu Viri na syrop do kawy i móc cieszyć się dyniową kawą bez większych przygotowań.  Syrop wyszedł niezwykle aromatyczny.  Kawa z jego dodatkiem posmakowała nawet mojemu mężowi, który nie przepada ani za kawą, ani za dynią.     Składniki: 125 ml wody 50 g cukru trzcinowego

Sto kolorów kuchni
Pozytywna Zabawa - dzień 4 135

nawet wrzutki dodatkowych, nieplanowanych na ten dzień zadań:)#3 - Prywatny Książę przyjąwszy funkcje Prywatnego Szofera tradycyjnie zadbał o optymalizację logistycznych rozwiązań, dzięki czemu dotarłam do domku o całkiem przyzwoitej porze:)#4 - idąc za ciosem kinowego odprężenia, po szybkiej wizji lokalnej badającej stan przygotowania do zajęć edukacyjnych oddałam się słodkiemu lenistwu:) I jak tu się nie cieszyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 120

Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy

W kuchennym oknie Ewy
POZYTYWNA ZABAWA - dzień 3 147

Dziś bez specjalnego rozpisywania się  (bo pora już późno wieczorna i nie ma co uprawiać zbędnych dywagacji), przystępuję do raportowania zdiagnozowanych i  zakwalifikowanych w kategorii; <pozytyw> elementów dnia trzeciego. fot. źródło/net/Dzień Trzeci# 1 - pozytywny "triatlon" poniedziałkowego poranku:  obudziłam się - wstałam - wyszłam do pracy. To przywileje nie dostępne każdemu:) Statystyk umieralności nocną porą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi w wersji letniej 159

kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę. Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię

peanutbuttermonster
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 345

razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika. SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego

peanutbuttermonster
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 168

jego marki i parametrów technicznych zaczyna się od 100 złotych i dochodzi do nawet 800 i więcej.  Tyle na dziś teorii- mam nadzieję, że przydatnej, a teraz pora na ukochanego łososia. Pyszny i aromatyczny bo przygotowany na parze. W mojej wersji- z warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę

peanutbuttermonster
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 468

bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności

peanutbuttermonster
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 199

względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka

peanutbuttermonster
Niedzielne słodkości- najzdrowsze ciasto marchewkowe 304

Dzisiaj pora na kolejne jesienne słodkości w zdrowym wydaniu. Nie ma nic lepszego niż zajadanie pysznych rzeczy ze świadomością, że nie tylko nie dostarczamy sobie pustych kalorii, ale też robimy coś dobrego dla swojego organizmu. Wydaje się niemożliwe? A jednak, da się! Zapytacie teraz jakim cudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania