por - 13968 przepisów (strona:731/932)

Schab pieczony w przyprawach 221

oknem coraz chłodniej, więc pora wrócić do produkcji własnych wędlin. Staram się unikać tych sklepowych  z wiadomych względów... Na pierwszy ogień idzie ta najprostsza, czyli schab wieprzowy. Ja preferuję ten z warkoczem,  bo ma wtedy odrobinę tłuszczyku i po upieczeniu nie jest zbyt suchy. Oczywiście mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 147

sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Schab ze słoika 316

pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa

Kulinarne przygody Gatity
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 201

samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko nieco

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki marchewkowe z kremem 174

ochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki. Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki

Kulinarne przygody Gatity
Cebularz lubelski 199

Dawno nie było drożdżowych wypieków, więc pora naprawić ten błąd ;-). Ponieważ moje starsze dziecko jest wielbicielem cebularzy, padło hasło: pieczemy cebularze, tylko, żeby nie były takie oszczędne jak w sklepie ! Oszczędne chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato,  to do części dodałam start żółty ser. Połączenie

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 441

Dawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 203

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem. Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z polewą 212

słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem.Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 187

czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić.Była już na blogu pasta łososiowa i pasta twarożkowa z makrelą, teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki:1 puszka tuńczyka

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 233

roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera.  Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany 237

czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Zupa wiosenna 203

talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami 255

sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki jarzynowe quiche w wersji light 226

dziś na blogu częściej będą się pojawiały przepisy w wersji light. Niestety jako pamiątka po zimie zostało nam parę zbędnych kilogramów, więc najwyższa pora ich się pozbyć. W sumie można powiedzieć, że przechodzenie na dietę z nastaniem wiosny, to taka nasza rodzinna tradycja :-). Od paru lat jest to dieta South Beach, wypromowana przez Arthura Agatstona. Dieta ta składa się

Kulinarne przygody Gatity