Dorzuciłam do niej jeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora
Kulinarne przygody GatitySezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu, dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz
Kulinarne przygody Gatitysuszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo
Kulinarne przygody Gatitytakie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Kulinarne przygody Gatityoknem coraz chłodniej, więc pora wrócić do produkcji własnych wędlin. Staram się unikać tych sklepowych z wiadomych względów... Na pierwszy ogień idzie ta najprostsza, czyli schab wieprzowy. Ja preferuję ten z warkoczem, bo ma wtedy odrobinę tłuszczyku i po upieczeniu nie jest zbyt suchy. Oczywiście mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu
Kulinarne przygody Gatitysezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki
Kulinarne przygody Gatitypomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa
Kulinarne przygody Gatitysamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko nieco
Kulinarne przygody Gatityochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki. Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki
Kulinarne przygody GatityDawno nie było drożdżowych wypieków, więc pora naprawić ten błąd ;-). Ponieważ moje starsze dziecko jest wielbicielem cebularzy, padło hasło: pieczemy cebularze, tylko, żeby nie były takie oszczędne jak w sklepie ! Oszczędne chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato, to do części dodałam start żółty ser. Połączenie
Kulinarne przygody GatityDawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody
Kulinarne przygody GatityPonieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem. Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe
Kulinarne przygody Gatitysłony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem.Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku
Kulinarne przygody Gatityczasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić.Była już na blogu pasta łososiowa i pasta twarożkowa z makrelą, teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki:1 puszka tuńczyka
Kulinarne przygody Gatityroku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe
Kulinarne przygody Gatity