Uwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz 2 łyżki
Pasja SmakuZwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniktórym możemy chociaż przygotować kilka prostych przepisów. Ja tą kuchnią zafascynowałam się niespełna rok temu. I miłość nadal trwa ;-) Polecam! SKŁADNIKI: - 2 udka kurczaka ekologicznego - 3 marchewki - papryka czerwona -por zielona część - cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 brokułu obgotowanego - chili świeże - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka grzybowego sosu sojowego - 1 łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca
SMYKWKUCHNIpołknie i mnie przy okazji też. I ani myśli o spaniu. W sumie co ja się dziwię. Przecież będąc jeszcze małą fasolką, swoją aktywność rozpoczynał właśnie o tej porze. No, i w tych obiadowych jeszcze, co też mu zostało do dzisiaj. Najlepsze harce i swawole odchodziły wtedy, kiedy mama skonana po całym dniu wrażeń, udawała się na spoczynek
bastalenaPyszny koktajl z bananów i maślanki, który można zrobić o każdej porze roku. Składniki: 3 duże banany 500 ml maślanki lub kefiru łyżka cukru pudru - ewentualnie Banany pokroić na plastry i wrzucić do blendera, zostawiając kilka plastrów do dekoracji. Wlać maślankę lub kefir oraz ewentualnie cukier i całość dokładnie zmiksować. Można schłodzić przed podaniem
wyzwania kuchennewykonanie tutaj wydawało mi z cudem. Jednak podczas zakupów natrafiłam na ichniejszy Torkede Gule Erter (groch łuskany)... i pokusiłam się o wykonanie grochówki. Wyczyn godny mistrza, ponieważ do tej pory najlepsza jaką jadłam zrobiona była mojego ojca. Mam nadzieję, że uda mi się dorównać ;) Składniki
bastalenaKolejna zupa do kolekcji. Dzisiaj padło na przepyszny krupnik. Do tej pory robiłam go już kilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce 1 udko
bastalenaKebab do tej pory kojarzył mi się z Gdańskiem, a dokładnie z przesiadką między lotniskiem, a busem do Łodzi. Zajadaliśmy się nim w jednej z przydworcowych budek. Zawsze wybieraliśmy to samo miejsce, ponieważ było sprawdzone i co najważniejsze dobre. A dobry kebab, to dobra bułka... Uczulam, aby nie przedobrzyć z podpiekaniem, ponieważ za długie trzymanie w piekarniku spowoduje
bastalenaWstyd się przyznać, ale do tej pory na moich domowych wigiliach nie było pierniczków. Może tak do końca wstydem bym tego nie nazwała, ale nie umiem na ten moment znaleźć odpowiedniego określenia. Po prostu nie było i tyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś
bastalenaświąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam
bastalenamojego angielskiego interlokutora. Owe gryzące serce zainspirowało mnie do takiej oto strawy. Teraz można serce gryźć do woli. Z pizzy jem wszystko oprócz brzegów. Może dlatego, że do tej pory zawsze zamawialiśmy pizzę XXL i szkoda mi było farszu na rzecz grubaśnego ciasta. Ale pizza domowa to co innego. Tutaj wszystko można dopasować do siebie, i środek i brzegi. Dlatego
bastalenajajka na twardo w osobnym garnuszku. Przekroiłam na ćwiartki i podałam z żurkiem.***Jak szaleć, to szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej
bastalenalodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko, mało być smacznie! Dlatego znowu tarta. I znowu biała. I prawdziwie angielska. Tarta, której nie powstydzi się Królowa. Omomom! 1 czubata szklanka mąki pszennej 75g zimnego masła1 jajko1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli30dag twarogu (tłustego
bastalenapołączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalena