por - 13968 przepisów (strona:740/932)

Bułeczki drożdżowe 234

Pora na coś słodkiego!  Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 228

literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :)  Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;)  Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 298

się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku. Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu  - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki

Sajkofanka smaku
Torcik różany 259

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 270

nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości na stałe w Waszym menu :)  A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji ;)   Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne

Sajkofanka smaku
Moja Słodka Pavlova 244

bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej 3 godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK ;) Tutaj beza przed upieczeniem...  ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami

Sajkofanka smaku
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 275

wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy.    Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę

Sajkofanka smaku
Truskawki na śniadanie 255

Lato w pełni :)  Na targach i ryneczkach mnóstwo łubianek z truskawkami - czekałam na to cały rok - truskawki to moje ulubione owoce! Kupiłam cały zapas i jem o każdej porze dnia! Dziś postanowiłam zacząć dzień od słodkich truskawek, ulubionego serka wiejskiego z odrobiną miodu i kubkiem zielonej kawy, która ostatnio zawojowała moją dietą, doskonała na śniadanie. Słonecznego dnia i koniecznie

Sajkofanka smaku
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 286

ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :)   Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami   Składniki

Sajkofanka smaku
Deser w błękicie z granolą 221

Przyszła pora na wykorzystanie nowego smaku galaretki Winiary Blue Curacao.A że kolor kojarzy mi się z wodą tak zrobiłam taki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami. Składniki: 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola orzechowa

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z czarną porzeczką 241

Sezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa

Ala piecze i gotuje
Gofry 230

Pamiętacie jak dostałam paczuszkę od firmy Emix klik z produktami do przetestowania? Właśnie przyszła pora na test mieszanki do wypieku gofrów. Podeszłam z obawą do tego zadania bo korzystałam już z kilku przepisów z internetu i niektóre okazywały się totalną klapą. Gofry nie nadawały się do zjedzenia. W przypadku mieszanki Emix było inaczej.  Do przygotowania ciasta na gofry jako

Ala piecze i gotuje
Kremówki 285

razem przyszła pora na  testowanie kremówki domowej Emix. W skład zestawu wchodzi mieszanka do wypieku ciasta i kremu. Jest to ciasto na biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego. Przygotowanie biszkoptu było bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt po upieczeniu bardzo łatwo dało przekroić się na pół. Dla osób które boją się lub nie mają chęci na pieczenie domowego biszkoptu polecam

Ala piecze i gotuje
Pączki 225

najlepsze pączki jakie do tej pory upiekłam. A piekę już od kilku lat. Próbowałam już z kilku przepisów, jednak te wygrywają jednogłośnie. W tym roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole.  Składniki: 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu

Ala piecze i gotuje
Jajko z tuńczykiem - szybka przekąska / Egg and tuna - fast snack 323

szybkie przekąski zawsze jest dobra pora! Czy to imprezowo, czy domowo czy świątecznie czy grillowo:) Jajko z tuńczykiem Proponowane składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 pomidory 1 ogórek 1 puszka tuńczyka kiełki rzodkiewki Składniki na sos: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 2 łyżki majonezu sól, pieprz Składniki na sos dokładnie wymieszać. Pomidory pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania