por - 13968 przepisów (strona:743/932)

Ciasto cappucino 668

Tego typu ciast nie było do tej pory na blogu.  Głównie dlatego, że nie przepadamy za ciastami z masą.  Jednak na imieniny teścia postanowiłam przygotować typowo imieninowe ciasto.  Wybrałam przepis z programu Ewy Wachowicz .  Ciasto wspaniałe w smaku.  Szczególnie do gustu przypadła nam masa z serkami.  W przepisie nie było informacji i wielkości

Sto kolorów kuchni
Zupa z fasolką szparagową 184

chce tworzyć. Na obiadek tylko zupka z zieloną fasolką. Pyszna i sycąca:)składniki:600 g zielonej fasolki szparagowej400 g obranych ziemniaków2 l bulionupęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)1 cebulasól do smaku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejFasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę obrać

Monia miesza i gotuje
Zupa ogórkowa 157

Składniki : 3 ogórki kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować

w kuchni i w ogrodzie
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 140

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Czytaj dalej

w kuchni i w ogrodzie
żurek jarski 238

Składniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Przejdź do przepisu na żurek bez mięsa

w kuchni i w ogrodzie
Zakwas na barszcz 126

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Przejdź do przepisu na barszcz

w kuchni i w ogrodzie
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 160

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę.Ostudzone i obrane

prawdziwe jedzenie
Kolorowa przekąska 202

najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam z kupowaniem zagranicznych warzyw czy też polskich szklarniowych o tej porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna. Póki co, przy braku pomysłów, polecam posiać bardzo wartościową rzeżuchę. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko ale łatwiej

prawdziwe jedzenie
Zupa ogórkowa 203

Składniki : 3 ogórki kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować

prawdziwe jedzenie
Żurek postny 212

Składniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście. Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była

prawdziwe jedzenie
Zakwas na barszcz 190

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na tydzień w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody.Zakwas łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem

prawdziwe jedzenie
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 241

zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika

PastelFood
Co do chleba? #4 Pasta na pożegnanie lata 325

Chociaż nie powinnam narzekać, bo niejedna młoda matka wiele by oddała za w pełni przespaną noc. A ja tak od miesiąca mam :) Jak już wstałam i opróżniłam baniaki, przyszła pora na śniadanie. Ciężko było. Dopadła mnie niemoc twórcza. Zapewne przez to, że "Atlas kanapek świata" przeszedł mi koło nosa. Widać, zbyt wybajerzone te gofry były ;) To tym razem prościej

bastalena
Dania na sylwestra 1956

Zbliża się SYLWESTER (znowu! kolejny! a kilkanaście dni później 3 wskakuje mi na licznik :() i znowu trzeba myśleć nad kolejnym menu. Niewiele przepisów do tej pory wrzuciłam na bloga, ale jakbyście szukali inspiracji to podrzucam linki, do tych pasującyhc do okazji. sałatka rybna   ZOBACZ PRZEPIS roladki z szynki konserwowej  ZOBACZ PRZEPIS sałatka zapałeczka ZOBACZ PRZEPIS  sałatka

Co w głowie piszczy
Najprostsza sałatka z tuńczyka 222

sałatkę z tuńczykiem :) Sałatkę tę poznałam właśnie dzięki mojemu Mężowi, poczęstował mnie ją kiedyś, dawno temu, kiedy to jeszcze małżeństwem nie byliśmy i tak mi zasmakowała, że od tej pory w naszej lodówce prawie zawsze można znaleźć składniki potrzebne do jej zrobienia. SAŁATKA  Z TUŃCZYKIEM ok. 0,5 szkl. ryżu puszka tuńczyka w kawałkach ok. 0,75 puszki kukurydzy

Co w głowie piszczy