por - 13968 przepisów (strona:751/932)

Pieczona pierś indycza 220

pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste bliny w dwóch podejściach:) 178

fali eksperymentowania z różnego rodzaju naleśnikami, placuszkami, omletami czy pankejkami przyszła pora i na bliny.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Z cyklu: kiełki na ciepło - dzisiaj jajecznica! 157

już wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu, do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chrupiąca sałatka z soją 195

pory z soją niewiele miałam do czynienia; od czasu do czasu piłam mleko sojowe. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Orkiszowe naleśniki z musem jagodowo-bananowym 216

Nowy sezon na jagody już się zaczął, a u mnie jeszcze paczuszka z zeszłego została w zamrażalniku. Najwyższa więc pora, aby ją wykorzystać.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta warzywna z masłem orzechowym - smakowite połączenie:) 230

Dawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś  z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić!  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziarna orkiszu na słodko! 172

Mąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni.  Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 194

Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Prawie jak ciasto, czyli kasza jaglana zapieczona z musem owocowym i figą 203

Kaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne pasty z kaszy jaglanej - pyszne 244

pory jadłam kaszę jaglaną tylko na słodko. Wiedziałam, że przyjdzie jednak czas, że będę chciała (chociaż może chcieć to chciałam, tylko jakoś nie wychodziło;) przyrządzić ją na pikantnie. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Fasolka adzuki w pieczarkach 178

Rzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty.  I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej przypomniałam, to od razu zamoczyłam, tym razem z myślą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Puree selerowe, pstrąg i szpinak, czyli smakowita kompozycja:) 172

Kupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się  w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie  z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Cykoria po raz pierwszy! 157

żywej dyskusji na FB na temat cykorii postanowiłam nawiązać z nią bliższy kontakt, bo do tej pory jakoś nie przyciągała mnie do siebie specjalnie. Zakupiłam bardzo zgrabne cykorie (czy bywają niezgrabne? chyba nie) i na pierwszy i, jak się okazało, drugi też ogień, czyli przez 2 dni pod rząd, poszło danie zainspirowane pomysłem Anety. Zrobiłam dwie wersje, nie wiem która

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zielona sałatka z surową cukinią 353

Cukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej;  kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co. I się zachwyciłam!Od razu też z tego zachwytu powstała sałatka z jej dużym udziałem, którą właśnie prezentuję:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
W końcu idealne brownie! Z masłem orzechowym:) 174

Bardzo dawno nie było u mnie nic słodkiego. Po marcowym wysypie słodkich przepisów nastała posucha;)Za to teraz będzie w końcu prawdziwe brownie, bo do tej pory brownie, które robiłam, za długo trzymałam w piekarniku obawiając się, że będzie niedopieczone. Tym razem wyciągnęłam po 25 minutach ryzykując niestrawność, ale się udało! To jest to, czyli mocno czekoladowa glina:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania